BABJÁK BENCE, DÖMÖTÖR CSABA (London) 2020.02.19 06:34 Frissítve: 2020.02.19 08:06

BL: Mourinho nehéz meccset ígér fiatalabb „klónjának”

A küzdelmet választja José Mourinho, a Szon Hung Min sérülésével újabb csapást elszenvedő londoni csapat menedzsere, és nehéz meccset ígér fiatalabb „klónjának”.

José Mourinho tudja a legjobban, csapata több sebből vérzik, azzal azonban a lipcseiek is tisztában vannak, hogy mennyire veszélyes a sebzett vad... (Fotó: Dömötör Csaba) – LONDONI GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

 

Az Angliára múlt hét végén lecsapó, Dennis névre keresztelt vihar már elhagyta a szigetországot, a brutális erejű széllel kísért esőzések után kedd délelőtt napsütés köszöntött Londonra, és hogy teljes legyen a kép, még a gyakran morózus José Mourinho is mosolygott.

VÉLEMÉNYEK
Konrad LAIMER, a Leipzig középpályása a hivatalos sajtótájékoztatón: „Azért játszunk a Bajnokok Ligájában, hogy a legjobb futballisták ellen bizonyítsunk. Egyikünk sem örül, ha az ellenféltől megsérül valaki. A taktikánk nem változik azért, mert a vetélytárs támadója nem léphet pályára, próbálunk úgy futballozni, ahogy a Bundesligában szoktunk, a saját stílusunk révén akarunk érvényesülni.”

Harry WINKS, a Tottenham középpályása a hivatalos sajtótájékoztatón: „Az egyik legfontosabb játékosunkat vesztettük el Szon Hung Min személyében, lendülete és tapasztalata egyaránt sokat számított volna. Ám nem kesereghetünk, mert szerda este fontos Bajnokok Ligája-találkozó vár ránk. Nem először kerültünk nehéz helyzetbe, és a múltban is megtaláltuk a módját, hogy hiányzóink ellenére eredményesen futballozzunk. Remélem, hazai pályán így is veszélyesek leszünk, helyzeteket alakítunk ki, de türelmesen kell játszanunk. A sorozat előző kiírásában már a csoportkörben leírtak minket, most kicsit hasonló a helyzet, aztán tavaly tavasszal mégis a döntőig meneteltünk.”

A Tottenham menedzserének kedd kora délután kellett válaszolnia a Leipzig elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntővel kapcsolatos kérdésekre, és az első másodpercekben igyekezett érzelemmentes arccal kommentálni a kérdéseket. Amelyek szinte mind arra a hírre vonatkoztak, amely kedd reggel terjedt el Észak-Londonban: Harry Kane után a folytatásban a csapat másik gólveszélyes támadójára, a West Ham ellen a múlt hétvégi bajnokin győztes gólt szerző, ám kartörést szenvedő Szon Hung Minre sem számíthat. A dél-koreait műteni kell, a klub közleménye szerint heteket kell kihagynia.

„Én másként fogalmaztam volna. A cikk írója optimista, bízom benne, hogy igaza lesz, de szerintem legfeljebb az idény végi utolsó egy-két meccsen számolhatok vele – mondta keserédes mosollyal az arcán az 57 esztendős portugál szakvezető, aki eleinte igyekezett szűkszavúan, igen-nem kérdésekkel válaszolni, ám idővel belátta, nem ezt várják tőle a teremben megjelent újságírók a hivatalos sajtótájékoztatón. – Tudom, hogy addig kérdezgetnek, amíg nem adok kielégítő választ. Mindannyian tudják, szeretem a hasonlatokat, a múltban néhány találót és néhány ostobát egyaránt mondtam. Amikor átvettem a csapatot, az alagsor tizenkettedik szintjén voltunk. Elkezdtünk felfelé mászni, de az egyik lépcső rögtön eltört. Másik utat kerestünk, megtaláltuk, keményen küzdöttünk azért, hogy eljussunk a mínusz negyedikre, amely a célunk volt, de tizenegy lépcsőfok után az utolsót elvették előlünk. Most az erkélybe kapaszkodva lógunk, alattunk a mélység. Két választásunk van: feladjuk, lezuhanunk és meghalunk, vagy küzdünk azzal, ami maradt nekünk. Én a küzdelmet választom. Korábban azért aggódtam, mert nem volt elég támadó a padon, mostanra eljutottunk odáig, hogy már a pályán sincs.”

A Premier League-ben a Tottenhamet az alsóházból az ötödik helyig kormányzó, kétszeres BL-győztes edző arcán ekkor már nyoma sem volt a kezdeti kedélyességnek, többnyire lassan, tagoltan, monoton hangszínen beszélt jelentősen megfogyatkozó csapatáról.

„Mondhatjuk, a mostani helyzet nem igazságos azokkal a játékosokkal szemben, akik rengeteget dolgoztak azért, hogy tizenegy pontos hátrányból megközelítsük a negyedik helyet  – folytatta Mourinho.  – Most versenyben vagyunk az első négy közé kerülésért, a Bajnokok Ligájában a kieséses szakasz vár ránk, erre jött a sérülés, ami először a szívünket törte össze, aztán az egész csapatot. Törött szívvel lépünk pályára, megérteném, ha a Leipzig azt gondolná, ezek után elintéz minket szerdán, de annyit ígérhetek, hogy a német együttes megszenved ellenünk, ahogy utána a bajnokságban a Chelsea is.”

Hosszú hetekre kidőlt Szon Hung Min, a Spurs egyik legjobb játékosa

Végül az utolsó kérdés gondoskodott arról, hogy a kezdetben arcra erőltetett derültség végképp eltűnjön, és fagyos hangulatban érjen véget a sajtótájékoztató. A portugálnak felvetették, hogy Mauricio Pochettino menesztése után a Leipzig jelenlegi vezetőedzője, Julian Nagelsmann is a jelöltek között szerepelt a londoni csapat kispadjára, és nem érzi-e úgy, hogy most bizonyíthatja, jól döntöttek a Tottenhamnél. A válasz tömören, nyomatékosan és az oly sokszor hallott hitetlenkedő hangsúllyal érkezett:

„Bizonyítanom kellene?! Húszévnyi edzői karrierrel és huszonöt trófeával a hátam mögött? Bizonyítani?!”

Másfél órával később az edzőpályára kocogó játékosokat és a teqballasztalnál melegítő, a labdát kézzel lecsapó kapusokat a hétvége utózöngéjének tekinthető erős szél és szemerkélő eső fogadta. Késő délután aztán „mini Mourinho”, a magyar válogatott Gulácsi Pétert, valamint a nyolcaddöntős párharcról térdsérülése miatt lemaradó Willi Orbánt is foglalkoztató lipcsei csapat vezetőedzője is hamar lezárta a londoni szerepvállalásáról szóló kérdést.

„Sohasem volt szó arról, hogy a Tottenham vezetőedzője leszek – mondta a sajtótájékoztatón a 32 esztendős szakember. – Ami a becenevet illeti, a Hoffenheimnél az egyik játékosom, Tim Wiese nevezett el kis Mourinhónak, de néhány nappal később már ismét Juliannak szólított. Ez nem két edző, hanem két csapat összecsapása lesz, portugál kollégám már kétszer megnyerte a Bajnokok Ligáját, míg én az első kieséses szakaszbeli meccsemre készülök.”

A fiatal edzőgeneráció legtehetségesebbjének tartott Julian Nagelsmann nem titkolta, mindannyiukban ott dolgozik a drukk és a feszültséggel vegyített izgalom.

„Minden meccs előtt feszültebb vagyok, ez így normális. Mindig nyerni akarunk. Ebben a párharcban azért, hogy a következő körbe jussunk, a Bundesligában azért, hogy jövőre is a legrangosabb európai sorozatban futballozhassunk. Sajnálom, hogy Harry Kane és Szon Hung Min sem léphet pályára ellenünk, nekünk persze könnyebbséget jelent, ugyanakkor tüzetesen elemeztük az ellenfelet, és egyetlen játékos kiesése miatt nem borítjuk fel a tervünket. A sérülések és az eltiltások miatt nálunk a védelemben vannak gondok, márpedig fontos lesz, hogy szerda este hátul stabilan zárjunk.”

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

21.00: Tottenham–RB Leipzig (Tv: M4 Sport) 

GULÁCSI PÉTER, A LEIPZIG MAGYAR VÁLOGATOTT KAPUSA

– A Bajnokok Ligájában mekkora jelentősége van a bajnokságban nyújtott teljesítménynek?
– Ha a csapat jó formában futballozik a ligában, a lendületet átmentheti a BL-re – válaszolta a Nemzeti Sportnak Gulácsi Péter, a Leipzig és a magyar válogatott 29 éves kapusa. – A Tottenhamnek kapaszkodót nyújthat, hogy a nehezebb kezdés után magára talált a Premier League-ben, mi támaszkodhatunk arra, hogy egy pontra vagyunk a Bayern Münchentől, ám a meccset végső soron apróságok döntik el. Papíron nem mi számítunk favoritnak, igaz, ha a mostani idényünket nézzük, esélytelennek sem mondhatjuk magunkat.

– Nyerni érkeztek Londonba?
– Azért jöttünk, hogy olyan eredményt érjünk el, amely jó alapot adhat a továbbjutáshoz. Bátran futballozunk, igaz, hátvédjeink közül néhányam kidőltek, ráadásul eltiltás miatt Dayot Upamecano sem léphet pályára, úgyhogy a védelemben improvizálnunk kell.

– Kapusként nem túl megnyugtató...
– Már kezdek hozzászokni a helyzethez, mert szeptemberben Ibrahima Konaté, októberben pedig Willi Orbán dőlt ki a sorból, emiatt többször megesett, hogy hátul néhány játékos nem az eredeti posztján szerepelt.

– Most tehetik le a névjegyüket Európában?
– Mondhatjuk, hogy a sorozat érdemi része most kezdődik, és ha már idáig eljutottunk, nem szeretnénk a nyolcaddöntőben búcsúzni. Kiegyensúlyozott négyesből léptünk tovább, ám a legszűkebb európai elitből egyetlen csapat sem szerepelt a csoportunkban. Ha most túljutnánk a Tottenhamen, bizonyára sokan felkapnák a fejüket.

– A fiatal edzőgeneráció legjobbjának tartott Julian Nagelsmann túljárhat a kétszeres BL-győztes José Mourinho eszén?
– Igen, de a megfelelő taktika kidolgozása csak az első lépés, azt a pályán a játékosoknak kell megtölteniük tartalommal. Az utóbbi két Bundesliga-meccsen nyújtott teljesítményünkre építhetünk, a vezetőedzőnk is azt mondta, bízik benne, hogy elkezdtek leülepedni az újdonságok, amelyeket januárban gyakoroltunk. Eddig a Bremen elleni meccs volt a középpontban, specifikusan hétfőn kezdtünk készülni a Tottenhamből. Minden csapatnak megvannak a gyenge pontjai, a kérdés, ki tudjuk-e használni őket.

– Ha a két kapus közti különbség dönt, melyik csapat jut tovább?
– Hugo Lloris a világbajnok francia válogatott csapatkapitánya, és miután visszatért sérüléséből, egyből büntetőt védett a Manchester City ellen... Elméleti szinten el lehet játszani a kérdéssel, ám csak annyit felelhetek, mindketten a saját feladatunkra koncentrálunk, és a lehető leghatékonyabban akarjuk segíteni csapatunkat. Azt mondjuk nem bánnám, ha neki lenne több védése, viszont mi jutnánk tovább.

2020.08.05 22:56:22

Bajnokok Ligája SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Nyilván nem menet közben kell felkészülni az esetleges fennakadásokra.

2020.07.16 20:26:42

Bajnokok Ligája CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. A CAS döntése újabb jelzés arra, hogy az UEFA milyen mértékben ura a helyzetnek. Leginkább a nagyok játékszere, kiszolgálója, akik cserébe egy ideig még hajlandóak a szövetség égisze alatt játszani, ám egyre közelít az idő, amikor megalapítják saját szuperligájukat.

2020.07.13 20:40:38

Bajnokok Ligája CSILLAG PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ha valaki vadonatúj Ferrari sportautóval áll rajthoz a kerékpárversenyen, ne csodálkozzon, ha öklüket rázzák a nyomában a biciklisták.

2020.07.06 18:37:22

Bajnokok Ligája CSILLAG PÉTER

Puskásék egy londoni harmadosztályú klubbal vállaltak furcsa világításavató meccset.