BL: Mourinho nehéz meccset ígér fiatalabb „klónjának”

BABJÁK BENCE, DÖMÖTÖR CSABA (London)BABJÁK BENCE, DÖMÖTÖR CSABA (London)
Vágólapra másolva!
2020.02.19. 06:34
A küzdelmet választja José Mourinho, a Szon Hung Min sérülésével újabb csapást elszenvedő londoni csapat menedzsere, és nehéz meccset ígér fiatalabb „klónjának”.
José Mourinho tudja a legjobban, csapata több sebből vérzik, azzal azonban a lipcseiek is tisztában vannak, hogy mennyire veszélyes a sebzett vad... (Fotó: Dömötör Csaba) – LONDONI GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
José Mourinho tudja a legjobban, csapata több sebből vérzik, azzal azonban a lipcseiek is tisztában vannak, hogy mennyire veszélyes a sebzett vad... (Fotó: Dömötör Csaba) – LONDONI GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

 

Az Angliára múlt hét végén lecsapó, Dennis névre keresztelt vihar már elhagyta a szigetországot, a brutális erejű széllel kísért esőzések után kedd délelőtt napsütés köszöntött Londonra, és hogy teljes legyen a kép, még a gyakran morózus José Mourinho is mosolygott.

A Tottenham menedzserének kedd kora délután kellett válaszolnia a Leipzig elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntővel kapcsolatos kérdésekre, és az első másodpercekben igyekezett érzelemmentes arccal kommentálni a kérdéseket. Amelyek szinte mind arra a hírre vonatkoztak, amely kedd reggel terjedt el Észak-Londonban: Harry Kane után a folytatásban a csapat másik gólveszélyes támadójára, a West Ham ellen a múlt hétvégi bajnokin győztes gólt szerző, ám kartörést szenvedő Szon Hung Minre sem számíthat. A dél-koreait műteni kell, a klub közleménye szerint heteket kell kihagynia.

„Én másként fogalmaztam volna. A cikk írója optimista, bízom benne, hogy igaza lesz, de szerintem legfeljebb az idény végi utolsó egy-két meccsen számolhatok vele – mondta keserédes mosollyal az arcán az 57 esztendős portugál szakvezető, aki eleinte igyekezett szűkszavúan, igen-nem kérdésekkel válaszolni, ám idővel belátta, nem ezt várják tőle a teremben megjelent újságírók a hivatalos sajtótájékoztatón. – Tudom, hogy addig kérdezgetnek, amíg nem adok kielégítő választ. Mindannyian tudják, szeretem a hasonlatokat, a múltban néhány találót és néhány ostobát egyaránt mondtam. Amikor átvettem a csapatot, az alagsor tizenkettedik szintjén voltunk. Elkezdtünk felfelé mászni, de az egyik lépcső rögtön eltört. Másik utat kerestünk, megtaláltuk, keményen küzdöttünk azért, hogy eljussunk a mínusz negyedikre, amely a célunk volt, de tizenegy lépcsőfok után az utolsót elvették előlünk. Most az erkélybe kapaszkodva lógunk, alattunk a mélység. Két választásunk van: feladjuk, lezuhanunk és meghalunk, vagy küzdünk azzal, ami maradt nekünk. Én a küzdelmet választom. Korábban azért aggódtam, mert nem volt elég támadó a padon, mostanra eljutottunk odáig, hogy már a pályán sincs.”

A Premier League-ben a Tottenhamet az alsóházból az ötödik helyig kormányzó, kétszeres BL-győztes edző arcán ekkor már nyoma sem volt a kezdeti kedélyességnek, többnyire lassan, tagoltan, monoton hangszínen beszélt jelentősen megfogyatkozó csapatáról.

„Mondhatjuk, a mostani helyzet nem igazságos azokkal a játékosokkal szemben, akik rengeteget dolgoztak azért, hogy tizenegy pontos hátrányból megközelítsük a negyedik helyet – folytatta Mourinho. – Most versenyben vagyunk az első négy közé kerülésért, a Bajnokok Ligájában a kieséses szakasz vár ránk, erre jött a sérülés, ami először a szívünket törte össze, aztán az egész csapatot. Törött szívvel lépünk pályára, megérteném, ha a Leipzig azt gondolná, ezek után elintéz minket szerdán, de annyit ígérhetek, hogy a német együttes megszenved ellenünk, ahogy utána a bajnokságban a Chelsea is.”

Hosszú hetekre kidőlt Szon Hung Min, a Spurs egyik legjobb játékosa
Hosszú hetekre kidőlt Szon Hung Min, a Spurs egyik legjobb játékosa

Végül az utolsó kérdés gondoskodott arról, hogy a kezdetben arcra erőltetett derültség végképp eltűnjön, és fagyos hangulatban érjen véget a sajtótájékoztató. A portugálnak felvetették, hogy Mauricio Pochettino menesztése után a Leipzig jelenlegi vezetőedzője, Julian Nagelsmann is a jelöltek között szerepelt a londoni csapat kispadjára, és nem érzi-e úgy, hogy most bizonyíthatja, jól döntöttek a Tottenhamnél. A válasz tömören, nyomatékosan és az oly sokszor hallott hitetlenkedő hangsúllyal érkezett:

„Bizonyítanom kellene?! Húszévnyi edzői karrierrel és huszonöt trófeával a hátam mögött? Bizonyítani?!”

Másfél órával később az edzőpályára kocogó játékosokat és a teqballasztalnál melegítő, a labdát kézzel lecsapó kapusokat a hétvége utózöngéjének tekinthető erős szél és szemerkélő eső fogadta. Késő délután aztán „mini Mourinho”, a magyar válogatott Gulácsi Pétert, valamint a nyolcaddöntős párharcról térdsérülése miatt lemaradó Willi Orbánt is foglalkoztató lipcsei csapat vezetőedzője is hamar lezárta a londoni szerepvállalásáról szóló kérdést.

„Sohasem volt szó arról, hogy a Tottenham vezetőedzője leszek – mondta a sajtótájékoztatón a 32 esztendős szakember. – Ami a becenevet illeti, a Hoffenheimnél az egyik játékosom, Tim Wiese nevezett el kis Mourinhónak, de néhány nappal később már ismét Juliannak szólított. Ez nem két edző, hanem két csapat összecsapása lesz, portugál kollégám már kétszer megnyerte a Bajnokok Ligáját, míg én az első kieséses szakaszbeli meccsemre készülök.”

A fiatal edzőgeneráció legtehetségesebbjének tartott Julian Nagelsmann nem titkolta, mindannyiukban ott dolgozik a drukk és a feszültséggel vegyített izgalom.

„Minden meccs előtt feszültebb vagyok, ez így normális. Mindig nyerni akarunk. Ebben a párharcban azért, hogy a következő körbe jussunk, a Bundesligában azért, hogy jövőre is a legrangosabb európai sorozatban futballozhassunk. Sajnálom, hogy Harry Kane és Szon Hung Min sem léphet pályára ellenünk, nekünk persze könnyebbséget jelent, ugyanakkor tüzetesen elemeztük az ellenfelet, és egyetlen játékos kiesése miatt nem borítjuk fel a tervünket. A sérülések és az eltiltások miatt nálunk a védelemben vannak gondok, márpedig fontos lesz, hogy szerda este hátul stabilan zárjunk.”

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

21.00: Tottenham–RB Leipzig (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik