A City a továbbjutás tudatában sétálgatott, a Basel Manchesterben győzött

Vágólapra másolva!
2018.03.07. 20:40
null
Volt mit ünnepelni: Lang gólöröme a második bázeli találat után (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében az angol bajnoki listavezető Manchester City a svájci FC Baselt fogadta a biztos továbbjutás tudatában – és nagyon halovány játékkal 2–1-es vereséget szenvedett. A svájci csapat sikere megérdemelt – csak ők akartak küzdeni és dolgozni, a City felforgatott és motiválatlannak tűnő csapata viszont egészen vérszegény produkciót nyújtott. A Manchester City a vereség ellenére 5–2-es összesítéssel jutott be a negyeddöntőbe.

Pep Guardiola úgy nézett a pályára, mint akinek rengeteg gondolat jut eszébe csapata játékáról, és különösebben ezek egyike sem pozitív. Volt is igazsága a Manchester City menedzserének, lévén a továbbjutás kérdését már bázeli 4–0-s sikerével eldöntő angol bajnoki listavezető kifejezetten dekoncentráltan futballozott a visszavágón.

Amikor persze odafigyelt a City, megmutatta a Baselnek, mit tud: a 8. percben sakk-mattra játszott egy akciót, és gyorsan megszerezte a vezetést. Leroy Sané kalandozott el a bal szélről, középre vezette a labdát, majd jobbra, Bernardo Silva elé tálalt, aki lapos beadással találta meg az üres kapura érkező Gabriel Jesust (1–0). A brazil csatár november óta először talált be tétmérkőzésen – ez volt a City történetének 100. BL-gólja.

Ha a hazai szurkolók gálában reménykedtek, hát csalatkoztak: a City nem teljesen „volt ott fejben”, nem is pörgött nagyon, a Basel viszont a 17. percben kiegyenlített. A tizenhatoson belülre teljesen üresen érkező Mohamed Elyounoussi erőből kilőtte a jobb alsó sarkot Blás Riveros bal oldali elfutása és visszagurítása után (1–1). A félidő hátralévő részében a Baselnek legalább annyi lehetősége volt, mint a Citynek, itt aztán vissza is térhetünk Guardiola komor tekintetéhez...

A mérkőzés intenzitása a második félidőre sem változott, se szép támadások, se helyzetek, teljesen békés játszadozás folyt a pályán. A Manchester City megpróbálta minimális energiabefektetéssel letudni a mérkőzést, a Basel meg ugyan iparkodott, de az 1–1 megtartásánál nagyobb célok nem nagyon lebegtek a svájciak előtt.

Egészen a 71. percig, amikor Elyounoussi fordult vissza a jobb oldali szögletzászlónál, majd az érdeklődve kocogó Yaya Touré, Zincsenko duó tekintetétől kísérve középre, a felfutó Michael Lang elé gurított. Lang belépett a védők közé, majd éles, erős lövést küldött a rövid fölső sarokba. Guardiola tátott szájjal nézett, a bázeli drukkerek ficánkoltak a lelátón (1–2).


A City menedzsere nem dobta be a kispadról sem Sergio Agüerót, sem Kevin De Bruyne-t, a pályán lévő tizenegy azonban képtelen volt felpörgetni a játékot – passzív labdatartáson kívül mást nem nagyon láthatott a közönség, leszámítva egy Brahim Díaz-helyzetet. Mondhatni, ha megfőzték maguknak, meg is ehették a fogyaszthatatlan „produktumot” a hazai játékosok – a Manchester City pocsék teljesítménnyel rukkolt elő, és teljesen megérdemelten kapott ki a Baseltől, mely így szép győzelemmel és 5–2-es összesítéssel búcsúzott a Bajnokok Ligájától.

A Manchester City a továbbjutást nem befolyásoló, ám kínos botlás mellett első hazai vereségét könyvelhette el 2016. december 3. (Man. City–Chelsea 1–3) óta. Guardiola tekintete pedig a végére egy cseppet sem lett barátságosabb...

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Manchester City (angol)–FC Basel (svájci) 1–2 (1–1)
Manchester,
City of Manchester Stadion, 49 411 néző. Vezette: Královec (cseh)
Man. City: C. Bravo – Danilo, Stones, Laporte, Zincsenko – Gündogan (B. Díaz, 66.), Yaya Touré, Foden (Adarabioyo, 89.) – Bernardo Silva, Gabriel Jesus, Sané. Menedzser: Pep Guardiola
Basel: Vaclík – Suchy, F. Frei, Lacroix – Lang, Dié, Zuffi, Riveros – Bua (V. Stocker, 68.), Oberlin (Van Wolfswinkel, 74.), Mo. Elyounoussi. Vezetőedző: Raphaël Wicky
Gólszerző: Gabriel Jesus (8.), ill. Mo. Elyounoussi (17.), Lang (71.)
Továbbjutott: a Manchester City, 5–2-es összesítéssel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik