Újabb Leicester-csoda készül? Nyolc között az angol bajnok!

Vágólapra másolva!
2017.03.14. 20:39
null
Leicesteri öröm a lefújás után (Fotó: AFP)
A Leicester City hazai pályán 2–0-ra legyőzte a Sevillát a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének keddi visszavágóján, és ezzel kiharcolta a legjobb nyolc közé kerülést.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
LEICESTER CITY (angol)–SEVILLA (spanyol) 2–0 (1–0)
Leicester
, King Power Stadion. Vezette: Orsato (olasz)
Leicester: K. Schmeichel – Simpson, Morgan, Huth, Fuchs – Mahrez (Amartey, 90.), Drinkwater, Ndidi, Albrighton – Okazaki (Szlimani, 64.), Vardy. Menedzser: Craig Shakespeare
Sevilla: Rico – Mercado (Mariano Ferreira, a szünetben), Pareja, Rami – Sarabia (Jovetics, a szünetben), Iborra, N'Zonzi, Escudero – Vitolo, Nasri – Ben Yedder (Correa, 68.). Vezetőedző: Jorge Sampaoli
Gólszerző: Morgan (27.), Albrighton (54.)
Kiállítva: Nasri (74.)
Továbbjutott: a Leicester City, 3–2-es összesítéssel

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!


Benne volt a pakliban, hogy egygólos meccs lesz, az is, hogy hosszabbításban születik meg a döntés – mindkét forgatókönyv megvalósulásához közel voltunk, de végül egy harmadik valósult meg.

Nem mondhatni, hogy a visszavágót egygólos összesítésbeli hátrányban kezdő Leicester odaszögezte volna kapujához a Sevillát, de egy szabadrúgás után viszonylag korán megszerezte a vezetést, és Fortuna a későbbiekben sem engedte el az angol csapat játékosainak kezét. A Sevilla birtokolta többet a labdát, de gólhelyzetet alig-alig tudott kialakítani – nem úgy a szünet után kétgólos előnybe kerülő, életveszélyes kontrákat vezető City –, még büntetőből sem tudott a kapuba találni, így nem lehetett más a vége, mint hogy a Claudio Ranierit váltó Craig Shakespeare két bajnoki után nyert egy BL-meccset is. Méghozzá továbbjutást érően, teljesen megérdemelten.

Minden másként alakult volna, ha a 4. percben Kasper Schmeichel nem védi bravúrral a magát ziccerbe hozó Samir Nasri közeli lövését. De védte, ráadásul a sors megadta az esélyt az akciónál bolonddá tett Wes Morgannek, hogy az est egyik hőse legyen.

A nagy pillanat a 27. percben érkezett el: Rijad Mahrez ívelt be a szabadrúgást balról, a hosszún Wes Morgan érkezett, és a kapu bal oldalába sodorta a labdát! A labda gyakorlatilag ráesett a térdére… 1–0

Egy kis statisztika: Wes Morgan az első jamaicai gólszerző a BL történetében. Jamaica a 94. ország, amelyik gólszerzőt ad az első számú európai kupasorozatban.

A vezető gól: a fehér csapatkapitányi karszalagot viselő Wes Morgan térdéről a hálóba tart a labda (Fotó: AFP)
A vezető gól: a fehér csapatkapitányi karszalagot viselő Wes Morgan térdéről a hálóba tart a labda (Fotó: AFP)

Innentől képletesen a Sevilla térfelén pattogott a labda, a valóságban meg inkább a Leicesterén – na, nem mintha a hazaiak lemondtak volna az ellencsapásokról. A szünetig mindenesetre 62 százalékos labdabirtoklási mutatóig jutott a spanyol csapat, de ezzel az égvilágon semmire sem ment.

Ijesztgetésnél többre Sergio Escudero lécen csattanó távoli lövése sem volt jó, de az akció azért emlékeztette a hazaiakat, hogy hiába igyekeznek minden rést lezárni, minden Sevilla-játékoson rajta lenni, minden veszélyesen érkező labdát eltakarítani – egyetlen váratlan megoldás keresztülhúzhatja a számításaikat.

Ideje volt rúgni még egy gólt: az 54. percben Okazaki Sindzsi lövését még blokkolták a vendégek, de a visszaívelt labdával nem tudtak mit kezdeni, az Marc Albrighton elé pattant, akinek még egy igazításra is volt ideje, mielőtt 14 méterről a bal alsóba lőtt. 2–0

Egy kis statisztika: Marc Albrighton két gólt szerzett eddig ebben a szezonban, a másikat is a Bajnokok Ligájában – még ősszel az FC Bruges ellen.

Ítélethirdetés előtt: Jamie Vardy reklamál, Samir Nasri nem érti (Fotó: AFP)
Ítélethirdetés előtt: Jamie Vardy reklamál, Samir Nasri nem érti (Fotó: AFP)

Ezzel még mindig nem úszott el a Sevilla esélye, sőt még azt követően sem, hogy Samir Nasri csúnyán felült Jamie Vardy provokációjának – egy szóváltást követően megbólintotta az angolt, ő ezt alig várta, némi tántorgással rásegített, jogosan villant mindkettejüknek a sárga. Nasrinak már volt egy korábbról…

Öt perce játszott emberhátrányban a vendégcsapat, amikor a gólhelyzetben kiugró Vitolo tizenegyest harcolt ki Schmeichellel szemben, csakhogy a dán óriás balra vetődve kivédte Steven N'Zonzi gyengén helyezett labdáját.

Ezért járt a tizenegyes: Kasper Schmeichel kiseperte Vitolo lábát (Fotó: AFP)
Ezért járt a tizenegyes: Kasper Schmeichel kiseperte Vitolo lábát (Fotó: AFP)

Egy kis statisztika: Kasper Schmeichel előtt nem volt olyan kapus, aki egy oda-visszavágós BL-párharc mindkét mérkőzésén tizenegyest hárít.

A vége kimaradt Leicester-ziccereket és meddő Sevilla-nyomást hozott – maradt a 2–0, avagy története során először a BL legjobb nyolc csapata közé jutott a Leicester City.

Egy kis statisztika: A Leicester a nyolcadik angol klub, amelyik bejut a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe; egyetlen más országnak sem volt ilyen sok különböző csapata a legjobb nyolc között. Minden európai kupasorozatot beleszámítva a City a 25. angol negyeddöntős.

Az idei negyeddöntő párosítását pénteken készítik el. Az első mérkőzésekre április 11–12-én, a visszavágókra április 18–19-én kerül sor.

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik