nemzetisport.hu 2016.03.24 10:23 Frissítve: 2016.03.24 11:08

BL: Kiscsapatok, takarodó? Teljes áttervezés jöhet

Az angol BBC, Sky Sports és Guardian egybehangzó információja szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) leül tárgyalni a klubokkal a Bajnokok Ligája 2018-tól esedékes teljes átszervezéséről. A változtatások várhatóan az elitligás nagy kluboknak kedveznek, és a kiscsapatokat hozzák nehezebb helyzetbe.

Az UEFA-nak nagy csapás lenne egy szakadár szuperliga – ezt úgy kerülheti el, ha átalakítja a BL-t (Fotó: Reuters)

Az angol lapok egybehangzó értesülése szerint az egyik tervezet hosszabb kieséses (selejtező) szakaszra és ezt követően két nyolcas csoportra bontaná az elitliga mezőnyét. A cél? Ebben a formátumban várhatóan több topligás csapat jutna el a csoportkörig, és több „elitmeccs” lenne a csoportkörben, mely így tizennégy fordulós lenne, tehát több bevételt generálhatna.

A tervezet logikus válaszlépés az UEFA részéről, hiszen az európai szövetség aligha engedheti meg magának, hogy a topklubok létrehozzanak egy zárt, szakadár elitligát – a kontinens vezető klubjai viszont több bevételt és több, nagycsapatok között lebonyolított mérkőzést szeretnének a jövőben. A tárgyalás előzménye minden bizonnyal az európai labdarúgóklubokat tömörítő érdekvédelmi szervezet (ECA) nyomása volt.

Az átalakítás vesztesei a kisebb országok klubjai lennének, amelyeknek a jelenlegi kiírás – a bajnoki és nem bajnoki ág szétválasztásával – kedvező. A „nagyoknak” viszont – nézettségi és bevételi szempontból is – a kiscsapatok jelenléte csak ballaszt a Bajnokok Ligájában. A tervezetben példaként hozzák a 2008–2009-es BL-csoportkör Real Madrid–BATE Boriszov mérkőzéset, amely alacsony nézettséget hozott, és a topligás klubok szívesen elkerülnék a hasonló párosításokat, hogy inkább egymás között játsszanak.

Az UEFA egyik szóvivője megerősítette, hogy az európai szövetség kapcsolatban áll a klubokkal, viszont jelezte, konkrét változtatási javaslat még nem került a tárgyaló felek elé. A Bajnokok Ligája lebonyolítása a jelenlegi hároméves ciklus végéig – azaz 2018-ig – nem változtatható meg a már értékesített televíziós és marketingjogok miatt.

A Guardian úgy tudja, az új lebonyolításról szóló egyik ötlet több fronton is védené a nagycsapatokat. Hosszabb lenne a kieséses selejtezős szakasz, az első tizenhat kiemelt – minden bizonnyal többségében topligás élcsapatok – csak a harminckettő között kapcsolódna be, azaz az utolsó kvalifikációs körben, ráadásul egymást nem is kaphatnák a sorsoláson.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.05.11 22:10:41

Bajnokok Ligája BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Zidane, az edző, Torinóban született meg.

2017.05.11 10:33:12

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Daniel Alves 14. (!) döntőjére készül, s csak egyszer kapott ki csapatával. A Real sorozatban negyedszer ejtette ki az Atléticót.

2017.05.10 19:54:31

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Az Atlético 16 perc után már 2–0-ra vezetett, de aztán Benzema megkapta a labdát…

2017.05.10 12:25:06

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

CR a Titanicon, CR Forrest Gump mellett és persze CR minden létező CR-szobron.

2017.05.09 17:46:21

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Dani Alves gólpasszt adott, bombagólt rúgott, a Monaco csak a szépítésig jutott Torinóban.