nemzetisport.hu 2016.03.24 10:23 Frissítve: 2016.03.24 11:08

BL: Kiscsapatok, takarodó? Teljes áttervezés jöhet

Az angol BBC, Sky Sports és Guardian egybehangzó információja szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) leül tárgyalni a klubokkal a Bajnokok Ligája 2018-tól esedékes teljes átszervezéséről. A változtatások várhatóan az elitligás nagy kluboknak kedveznek, és a kiscsapatokat hozzák nehezebb helyzetbe.

Az UEFA-nak nagy csapás lenne egy szakadár szuperliga – ezt úgy kerülheti el, ha átalakítja a BL-t (Fotó: Reuters)

Az angol lapok egybehangzó értesülése szerint az egyik tervezet hosszabb kieséses (selejtező) szakaszra és ezt követően két nyolcas csoportra bontaná az elitliga mezőnyét. A cél? Ebben a formátumban várhatóan több topligás csapat jutna el a csoportkörig, és több „elitmeccs” lenne a csoportkörben, mely így tizennégy fordulós lenne, tehát több bevételt generálhatna.

A tervezet logikus válaszlépés az UEFA részéről, hiszen az európai szövetség aligha engedheti meg magának, hogy a topklubok létrehozzanak egy zárt, szakadár elitligát – a kontinens vezető klubjai viszont több bevételt és több, nagycsapatok között lebonyolított mérkőzést szeretnének a jövőben. A tárgyalás előzménye minden bizonnyal az európai labdarúgóklubokat tömörítő érdekvédelmi szervezet (ECA) nyomása volt.

Az átalakítás vesztesei a kisebb országok klubjai lennének, amelyeknek a jelenlegi kiírás – a bajnoki és nem bajnoki ág szétválasztásával – kedvező. A „nagyoknak” viszont – nézettségi és bevételi szempontból is – a kiscsapatok jelenléte csak ballaszt a Bajnokok Ligájában. A tervezetben példaként hozzák a 2008–2009-es BL-csoportkör Real Madrid–BATE Boriszov mérkőzéset, amely alacsony nézettséget hozott, és a topligás klubok szívesen elkerülnék a hasonló párosításokat, hogy inkább egymás között játsszanak.

Az UEFA egyik szóvivője megerősítette, hogy az európai szövetség kapcsolatban áll a klubokkal, viszont jelezte, konkrét változtatási javaslat még nem került a tárgyaló felek elé. A Bajnokok Ligája lebonyolítása a jelenlegi hároméves ciklus végéig – azaz 2018-ig – nem változtatható meg a már értékesített televíziós és marketingjogok miatt.

A Guardian úgy tudja, az új lebonyolításról szóló egyik ötlet több fronton is védené a nagycsapatokat. Hosszabb lenne a kieséses selejtezős szakasz, az első tizenhat kiemelt – minden bizonnyal többségében topligás élcsapatok – csak a harminckettő között kapcsolódna be, azaz az utolsó kvalifikációs körben, ráadásul egymást nem is kaphatnák a sorsoláson.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.17 23:41:33

Bajnokok Ligája DÉNES FERENC

ALAPVONAL. A közvéleményben egyre erőteljesebb az igény, hogy a digitális technológiák széles körű alkalmazásával a futball irányítói segítsék a játékvezetők munkáját. Ha a Marsról már lehetséges képeket küldeni a Földre, akkor csak megoldható valahogyan a leshelyzetek objektív megítélése.

2018.04.15 23:51:41

Bajnokok Ligája CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Hol van itt a félút, ahol a tézisek szerint az igazság többnyire fellelhető?

2018.04.13 23:48:24

Bajnokok Ligája DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Mindkét sorozatban akad egy amolyan előre hozott finálé.

2018.04.12 23:07:12

Bajnokok Ligája CSILLAG PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A pályán nincs helye a könyörületnek.

2018.04.12 20:19:30

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A Liverpool vagy a Roma ott lesz a Bajnokok Ligája idei kijevi fináléjában.