nemzetisport.hu 2017.09.29 09:33 Frissítve: 2017.09.29 11:55

BL: ki fogadna a Barcelona végső győzelmére szeptemberben?

Nemcsak az amerikai elnökválasztás során találkozhattunk a FiveThirtyEight nevével, az elemző portál a labdarúgás terén is jelentős előrelépéseket tett. 24 bajnokság adatbázisát és eseményeit feldolgozva figyelemmel kíséri a Bajnokok Ligája történéseit is. Két forduló után úgy véli, a legnagyobb esély az FC Barcelona BL-sikerére van.

messi
Statisztikai alapon Messiéknek jó esélyük van a BL-győzelemre (Fotó: AFP)

 

Egyre több, statisztikára és algoritmusra épülő, adatbázis-alapú rendszer próbál jóslatokba bocsátkozni a jövőt illetően, legyen az politikai választás vagy egy sportesemény eredményének a megjövendölése. A londoni és a riói olimpia előtt már az NBC is próbálkozott egy éremkalkulátorral, napjainkban pedig a FiveThirtyEight elemző portál fejlesztgeti a rendszerét.

Az amerikai oldal nagyon komolyan belevetette magát a futballelemzésbe, jelenleg 24 bajnokságot figyel, tervezi további ligák bevonását, és ezek segítségével előrejelzést ad a Bajnokok Ligájára, sőt az Európa-ligára is.

A rendszer a bajnoki formát, a Transfermarkt becslése alapján a csapatok és játékosok piaci értékét, a szerzett és kapott gólok számát, a támadások és védekezések hatékonyságát, illetve a hazai ligák relatív erejét értékeli, és folyamatos szimulációval megbecsüli egyes csapatok címszerzési esélyeit, és a megújuló bajnoki rangsorok segítségével kiszámolja az SPI-indexet (Soccer Power Index).

A Bajnokok Ligája e hét keddi és szerdai mérkőzései, azaz a második forduló után a FiveThirtyEight nyilvánosságra hozta legfrissebb előrejelzését. Eszerint a rangsor élén az SPI-indexeket figyelembe véve a Barcelona áll (93.8 ponttal), megelőzve a Real Madridot (93.3), a Bayern Münchent (92.8), a PSG-t (90.9), a Manchester Cityt (89.6) és a Dortmundot (89.2).

rangsor
A rangsor élcsoportja

 

A biztos nyolcaddöntős szereplésre nyolc csapatnak ad több mint 90 százalékot, a PSG és a Barcelona 99, a Manchester United 98 százalékot kapott, de az elitben van még a Real Madrid, a Manchester City, a Bayern, a Sevilla és a Chelsea is.

A negyeddöntőre, az elődöntőre és a döntőbe jutásra ugyanaz az erősorrend: Barcelona, Real, PSG, Bayern, Manchester City, Manchester United – illetve azt prognosztizálja, hogy a finálét 19 százalékos eséllyel a Barca nyeri meg, a Real Madridnak erre 15, a Bayernnek és a PSG-nek 13-13 százalékot ad.


A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.18 23:18:27

Bajnokok Ligája IGLÓI-NAGY ISTVÁN

ALAPVONAL. Kevés megalázóbb csere képzelhető el a futballpályán, mint hogy ilyen kilátástalan szituációban be kelljen menni. Egy volt realosnak a Camp Nouban… Ám az angolok olasz menedzsere még ezt is fokozni tudta.

2018.03.16 22:56:30

Bajnokok Ligája CSILLAG PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Aki pedig a Real Madrid helyett a Qarabagot, netán a Honvédot rendelte volna a tálcájára, nyugodtan kérje ki a panaszkönyvet.

2018.03.16 11:26:13

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Az FC Barcelonának olasz ellenfél jutott • A Bayern München Sevillában kezd.

2018.03.15 08:29:18

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A magyar szupermodell is ott volt a Camp Nouban, sőt egy, a nevével ellátott Barcelona-mezt is kapott.

2018.03.14 16:22:58

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A Manchester Unitedet kiejtő Ben Yeddert az sem zavarta, hogy csereként számítottak rá.