BORBOLA BENCE 2020.10.18 09:06 Frissítve: 2020.10.18 09:41

BL: Itt a lehetőség, hogy a játékosok megmutassák magukat – Rebrov

A ferencvárosiak szakvezetője, Szerhij Rebrov játékosként lámpalázas volt a Barca elleni meccsek előtt, és tudja, kedden labdarúgói is feszengenek majd kezdéskor.

Szerhij Rebrov játékosként lámpalázas volt a Barca elleni meccsek előtt, és tudja, kedden labdarúgói is feszengenek majd kezdéskor (Fotó: Szabó Miklós)

 

– Játékosként nem mindennapi mérkőzéseket játszott a Barcelona ellen. A négy egymás elleni találkozójukon három gólt szerzett, egyszer gólpasszt adott. Ennyire szeretett a katalánok ellen futballozni?
– A Barcelona elleni meccsek egytől egyig szép emlékek – felelte a Nemzeti Sportnak Szerhij Rebrov, a Ferencváros szakvezetője, aki a Dinamo Kijev futballistájaként szép eredményeket ért el a katalán együttes ellen. – A játékosaimnak is életre szóló élmény lesz a keddi BL-találkozó. Futballistaként nem mindennapi sikerekben volt részem a Barcelona ellen, nemcsak a Dinamo Kijev szurkolói, hanem egész Ukrajna bennünket ünnepelt. Olyan eredményeket értünk el, amelyekre mind a mai napig büszkék lehetünk. A Barca legyőzése nagy tett, hiszen irtózatosan erős ellenfélről beszélünk.

 
Amikor Szerhij Rebrov mattolta a Barcelona védelmét– videó
FTC: hétfőn 10 órakor indul a jegyértékesítés a hazai BL-meccsekre 

– A négy közül melyik a legemlékezetesebb meccse ellene?
– Talán különösen hangzik, de az első, amelyen odahaza, Kijevben múltuk felül három egyre. Azon a találkozón nem szereztem gólt, gólpasszig viszont eljutottam. Először győztük le a katalán csapatot, senki sem várta tőlünk a kiugró eredményt. A stadionban telt ház volt, az emberek egymás nyakába ugrottak, sohasem felejtem el azt az estét. A visszavágó azonban nem úgy sikerült, ahogy elterveztük. Odahaza három egyre győztünk, vagyis úgy érkeztünk a Camp Nouba, hogy nincs vesztenivalónk. A hazaiak gyorsan bepréseltek két gólt a kapunkba, aztán némileg váratlanul szépítettünk, és ismét mi álltunk továbbjutásra. Azokban a percekben nagy lehetőség volt a kezünkben, végül a Barca négy egyre nyert, és így elütött minket a továbbjutástól.

– Csapata szépítő góljánál távolról bombázott a kapuba. Emlékszik, hogy a kapura lövés előtt ki próbálta kibillenteni az egyensúlyából?
– Ronald Koeman.

Dibusz Dénes: különös lelkiállapotban

Negyvennyolc órán belül két mérkőzést is lehozott kapott gól nélkül  Dibusz Dénes,  előbb a válogatott játékosaként szerdán Oroszország ellen (0–0), majd péntek este a Kisvárda otthonában (2–0).

„Különös lelkiállapotban voltam – mondta a rutinos kapus. – A szerda esti alvás kimaradt, de örülök neki, hogy ilyen jól sikerült a kisvárdai mérkőzés. A hazaiak felkészültek belőlünk, és meg is szenvedtünk ellenük. Az elmúlt időszakban a csapat fele távol volt, péntek délelőtt találkoztunk újra a többiekkel, érdekes volt ez a helyzet. Kedden már a Camp Nouban van jelenésünk, még el sem tudjuk képzelni, milyen lesz. De a Barca-játékosok is hús-vér emberek, felkészülünk belőlük, megpróbáljuk megakadályozni, hogy kibontakozzanak.”

A 29 esztendős kapus Kisvárdán különös szituációt követően kapott sárga lapot, a 85. percben időhúzásért járt neki a figyelmeztetés. A szögletzászló irányába indult a labdáért, hogy el tudja végezni a kirúgást, és Berke Balázs játékvezető úgy ítélte: szándékosan indult a labdaszedőhöz képest távolabb lévő labdáért. A ferencvárosiak nem értik, hogy kapusuk miért kapta a sárga lapot.

– Így emlékszik rá?
– Természetesen! A Barcelona elleni minden gólomra emlékszem. Nagy meglepetés volt, hogy a hazai siker után idegenben is gólt szereztünk. Őszintén szólva engem is meglepett, hogy volt esélyünk a továbbjutás kivívására. De az akkori Barcelona túl nagy falat volt. Emlékszem, amikor a meccs előtti napon kisétáltunk a pályára, hogy szétnézzünk, csak ámultunk és bámultunk. A pálya százhúsz méter hosszú volt és kilencven méter széles, azelőtt sosem láttunk ilyen méretűt.

– Néhány évvel később is a Barcelona kapujába talált: a Dinamo stadionjában cimbalomszögből vágta a labdát a kapuba. Sokan támadták, mondván: beadásnak szánta.
– Felnéztem, nem érkezett belül senki, ezért lőttem. Az első szándékom az lett volna, hogy beadom a középen érkezőnek, ám amikor láttam, hogy nincs társ, gyorsan döntöttem, s kapura lőttem. Alighanem ez meglepte a kapust. Emlékezetes három nullás győzelem lett a vége, arról nem is beszélve, hogy a visszavágón négy nullára nyertünk a Camp Nouban. Az eredmény ellenére az is nagyon nehéz mérkőzés volt, minden erőnkre szükség volt ahhoz, hogy megállítsuk a remek labdarúgókkal felálló Barcát.

– Hosszú évek után kedden ismét a Camp Nouban van jelenése. Mit mond majd a játékosainak? Élvezzék a játékot? Mivel nyugtatja őket?
– Mondhatok bármit, biztos vagyok benne, hogy a játékosaim a mérkőzés előtti órákban idegesek lesznek. Ez így természetes, sőt kötelező izgulni! Az ember nem mindennap játszik a Barcelona otthonában, tétmeccsen főleg nem. Annak idején futballistaként én is ilyen voltam. A mérkőzések előtt izgultam, dolgozott bennem a drukk, ám amint megvolt az első labdaérintésem a pályán, az izgalom tovaszállt. Szerintem ez az ő esetükben is így lesz.

– Felkészültek egy ekkora megméretésre?
– Többször elmondtam a játékosoknak: rászolgáltak arra, hogy ott legyenek a Bajnokok Ligájában. Nem a véletlen műve, hogy eljutottunk idáig. Három selejtezőkört és egy rájátszást kellett sikerrel vennünk, ez nem lebecsülendő teljesítmény. Túljutottunk a svéd, a skót, a horvát és a norvég bajnokon is, nemegyszer az ellenfél volt az esélyesebb. A csoportkörbe jutással nem mindennapi bravúrt értünk el. Itt a lehetőség, hogy a játékosok megmutassák magukat.

– Minden pont ajándék lenne?
– Mindenki tisztában van vele, nem mi vagyunk a csoport favoritjai. Senki sem várja el tőlünk, hogy sorra nyerjük a mérkőzéseket, vagy döntetlenre hozzuk a találkozókat. Meg kell próbálnunk a lehető legjobb teljesítményt nyújtani, meglátjuk, ez mire lesz elegendő. Egy biztos, az ilyen nagy csapatok ellen – főleg idegenben – a lehető legnagyobb összpontosításra van szükség. A Barcelona-szintű együttesek a legkisebb kihagyást is azonnal megbüntetik, méghozzá könyörtelenül.

Szerhij Rebrov mérkőzései játékosként a Barcelona ellen
1993–1994, BAJNOKOK LIGÁJA
1993. szeptember 15., 1. forduló, első mérkőzés

Dinamo Kijev–Barcelona 3–1 (2–1) – gólpassz
1993. szeptember 29, 1. forduló, visszavágó
Barcelona–Dinamo Kijev 4–1 (2–1) – gól
1997–1998, BAJNOKOK LIGÁJA
1997. október 22., csoportmérkőzés
Dinamo Kijev–Barcelona 3–0 (2–0) – gól
1997. november 5., csoportmérkőzés
Barcelona–Dinamo Kijev 0–4 (0–3) – gól

– Kitalálta már, hogyan állítják meg Lionel Messit?
– Az elmúlt években sok edző próbálta kitalálni. A legtöbben úgy, hogy igyekeztek „leválasztani” Messit a csapatról, kivenni a játékból. Láthattuk, mennyi sikerrel jártak… Lionel Messit nem könnyű kikapcsolni, olyan tudású futballista, aki ellen sosem lehet tudni, mit hoz a következő pillanat. De minden játékosból felkészülünk, belőle is.

– A Barcelona vezetőedzőjével, Ronald Koemannal annak idején játékosként, most edzőként találkozik a Camp Nouban. Különös érzés?
– Tisztelem Ronald Koemant, ismerjük egymást, rendkívül kedves, amikor találkozunk, jól elbeszélgetünk. Aki a Barcelona edzője, annak sokat kell tudnia a szakmáról. A spanyol csapatnál sztárokból kell kihoznia a legtöbbet, ez egy szakvezetőnek mindig különös feladat. Minden adottsága megvan ahhoz, hogy eredményes legyen. Játékosként a Barcelonával és a holland válogatottal egyaránt hihetetlen sikereket ért el, edzőként is hasonlóra törekszik. Nemrégen érkezett a csapathoz, így a játékosok alighanem még inkább hajtanak. Nem lesz egyszerű mérkőzés, de azért harcoltunk, hogy ideáig eljussunk.

Hanga Ádám várta az összecsapást, de neki is meccse lesz

– Magyarország futball-lázban ég, hiszen a Ferencváros huszonöt év után ismét a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutott. A nyitó meccsen a Fradi a Barcelona vendége lesz a Camp Nouban. Megnézi a mérkőzést?
– Eredetileg úgy volt, hogy Taróczy Balázs főkonzul úrral együtt megyünk az összecsapásra – mondta a Nemzeti Sportnak Hanga Ádám. – Tényleg vártam a meccset, de egy korábban elmaradt spanyol bajnokit kell pótolnunk, sajnos nem tudok egyszerre két helyen lenni – éppen akkor játszom, még a televízióban sem tudom élőben megnézni a Fradit a Barca ellen.

– Milyen a hangulat a városban, változott-e a futballcsapat megítélése az elmúlt időszakban? Mert ugye sok a távozó, s az argentin sztár, Lionel Messi is érdekeseket nyilatkozik.
– Valóban kissé más a megítélése az együttesnek, amelynél edzőváltás volt, sok az új játékos. Azért így is van már egy-két jobb meccse a csapatnak, de idő kell, hogy újra a legjobbak között legyen. Természetesen szurkolok neki, és kívánom, legyen sikeres idénye.

– Mit gondol, mi várható a Fradi elleni első csoportmérkőzésen?
– Máskor sem szoktam, most sem tippelnék.
(F. Z.)

BAJNOKOK LIGÁJA 2020–2021
A G-CSOPORT MENETRENDJE
1. FORDULÓ
Október 20., kedd
18.55: 
Dinamo Kijev (ukrán)–Juventus (olasz)
21.00: FC Barcelona (spanyol)–FERENCVÁROS

2. FORDULÓ
Október 28., szerda
21.00: 
Juventus (olasz)–FC Barcelona (spanyol)
21.00: FERENCVÁROS–Dinamo Kijev (ukrán), Groupama Aréna

3. FORDULÓ
November 4., szerda
21.00: 
FC Barcelona (spanyol)–Dinamo Kijev (ukrán)
21.00: FERENCVÁROS–Juventus (olasz), Puskás Aréna

4. FORDULÓ
November 24., kedd
21.00: 
Juventus (olasz)–FERENCVÁROS
21.00: Dinamo Kijev (ukrán)–FC Barcelona (spanyol)

5. FORDULÓ
December 2., szerda
21.00: 
Juventus (olasz)–Dinamo Kijev (ukrán)
21.00: FERENCVÁROS–FC Barcelona (spanyol), Puskás Aréna

6. FORDULÓ
December 8., kedd
21.00: 
FC Barcelona (spanyol)–Juventus (olasz)
21.00: Dinamo Kijev (ukrán)–FERENCVÁROS

2020.10.20 17:49:30

Bajnokok Ligája RUSZNÁK GYÖRGY

Koncentráltabban játszott az MU, amelyet De Gea nagy védései segítettek.

2020.10.20 17:49:30

Bajnokok Ligája KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Gulácsi Péternek kevés dolga volt, de azt magabiztosan hajtotta végre. A meccs után pedig kedélyesen beszélgethetett Martin Skrtellel.

2020.10.20 17:57:07

Bajnokok Ligája Borbély László, Smahulya Ádám (szöveg), Nagy-Pál Tamás (videó) és Török Attila (fotó)

Helyzetekig, kapufáig, majd gólig jutott a Ferencváros, de Messiék emberhátrányban is ellenállhatatlanok voltak.

2020.10.20 17:45:01

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

Nagyon nem ment a kijevieknek, talán éppen így járt jól a Barcelonában kezdő Ferencváros?

2020.10.20 14:54:35

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

A pályán ikonok voltak. Edzőként? Mind a ketten bizonyítottak, de a holland most kapta meg élete kihívását...