BL: Iniesta két év után volt eredményes, a Barca klubrekordja és nagy esélye

Vágólapra másolva!
2011.04.06. 23:12
Címkék
A spanyol Barcelona négygólos (5–1) győzelmet aratott a Camp Nouban az ukrán Sahtar Doneck ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán. Az első hazai gólt szerző – és a visszavágót sárga lapos eltiltása miatt kihagyó – Andrés Iniesta kétéves gólcsendjét törte meg, a katalánok kilencedik hazai összecsapásukat nyerték meg zsinórban a BL-ben, ami a klubrekord beállítása.

Andrés Iniesta két évvel ezelőtt a Chelsea elleni elődöntőben szerzett gólja után – amely fináléba kerülést ért a katalánoknak – volt ismét eredményes a BL-ben. A spanyol futballista a Sahtar Doneck elleni vezető találatát a hétvégén született kislányának, Valeriának ajánlotta hüvelykujjával a szájában ünnepelve a gólt.

Zsinórban kilencedik hazai mérkőzését nyerte meg a nemzetközi kupában a Barcelona, amivel beállította a (két esetben is előforduló) vonatkozó klubrekordot. Először 1977 decembere és 1979 novembere között nem talált legyőzőre a Camp Nouban, aztán 1993. március és 1994. november között „ismételt".

A nemzetközi kupák történetében eddig egyetlenegyszer fordult elő, hogy az egyik csapat 5–1-es hazai győzelem után búcsúzott. Az 1985–1986-os UEFA-kupa 3. fordulójában a (nyugat)német Mönchengladbach hiába nyert ennyire otthon a spanyol Real Madrid ellen, utóbbi a hazai visszavágón elért 4–0-s sikerével továbbjutott – később pedig megvédte címét. A további hetvenegy 5–1-es vereséget szenvedő gárda viszont búcsúzni kényszerült, ami 98.6 százalékban valószínűsíti a katalánok továbbjutását.

A harmadik Barca-gólt jegyző Gerard Piqué első BL-találatát szintén egy ukrán csapat, pontosan a Dinamo Kijev ellen szerezte, még 2007-ben. A Barcelona történetének első olyan BL-mérkőzése volt a szerdai, amelyen két védő is gólt tudott szerezni. Piqué mellett Dani Alvesé az érdem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik