BL: idénymentésre készül a Barca; luxusprobléma Münchenben

S. Á., T. Á.S. Á., T. Á.
Vágólapra másolva!
2020.08.08. 11:56
null
Lionel Messi (balra) és Frenkie de Jong egyaránt sokat tehet a Barca továbbjutásáért a Napoli elleni párharc visszavágóján (Fotó: Getty Images)
Az FC Barcelona csak a BL-trófea elhódításával mentheti meg idényét, amihez első lépésként a Napoli elleni párharcot kell megnyernie. A Bayern München háromgólos előnyről várja a Chelsea elleni visszavágót, Joshua Kimmich az egyéni érdekeit feláldozva lenne a bajorok vezére.

FC BARCELONA–NAPOLI

„Sok mindenben javulnunk kell, mert ha így futballozunk a Napoli ellen, azt a meccset is elveszítjük” – dühöngött Lionel Messi július 16-án, miután az FC Barcelona hazai pályán 2–1-re kikapott az Osasunától, egyúttal biztossá vált, hogy a Real Madrid nyeri meg a spanyol bajnokságot.

ÖSSZEDRÓTOZTÁK

Miután Spanyolországban egyre több fertőzöttet regisztrálnak, a Napoli fokozott óvatossággal készül a szombat esti mérkőzésre. Olasz lapértesülések szerint a játékosokat és a szakmai stábot a repülőtérről azonnal a szállodába vitték, amelyet erre az időre kibérelt a klub. Mindenkinek saját szobája van, és csak akkor hagyhatják el azt, ha a stadionba mennek. Persze a játékosok nem városnézésért utaztak Barcelonába, a cél, hogy az 1–1-gyel záruló hazai mérkőzés után kiharcolják a továbbjutást. Jó hír a vendégeknek, hogy a csapat legkreatívabb futballistája, a múlt heti, Lazio elleni meccsen combsérülést szenvedő  Lorenzo Insigne a legfrissebb hírek szerint felépült, és ott lehet a kezdőcsapatban. A 29 éves olasz középpályás vélhetően José Callejónnal és Dries Mertensszel alkotja az olaszok támadósorát. A Napolinak gólt kell szereznie a továbbjutáshoz, Gennaro Gattuso vezetőedző is hangsúlyozta, kockáztatniuk kell. Kosztasz Manolasz mindenesetre tudja, milyen érzés búcsúztatni a Barcát, a görög védő 2018-ban még a Roma játékosaként a negyeddöntőben ejtette ki a katalánokat.

„Nemrégiben találkoztam Francesco Tottival, aki azt mondta, próbáljam meg, hátha újra sikerül – mondta a 29 éves bekk a La Repubblicának. – Kulcsfontosságú, hogy megállítsuk Messit, ami nem lehetetlen, de csak akkor sikerülhet, ha csapatként harcolva félelem nélkül lépünk pályára.”

A katalánok a La Liga újraindulása után jóval gyengébben futballoztak a vártnál, és bár akadt egy-két jó mérkőzésük, a mutatott játék alapján nem sok okuk van a szurkolóknak az optimizmusra. Persze elképzelhető, hogy az Osasuna elleni vereség óta eltelt három hét alatt sikerült felrázni a csapatot. A hírek szerint Quique Setién vezetőedző megbeszélte a problémákat a hatszoros aranylabdás argentin klasszissal, ami sokat segített, és azóta állítólag kellemesebb légkör uralkodik az öltözőben.

Ugyanakkor túlzás lenne azt állítani, hogy minden tökéletes a Napoli elleni visszavágó előtt. A következő idényben a Juventusnál játszó Arthur Melo hivatalosan ugyan még a klub játékosa, de megtagadta az edzéseken a részvételt, eleinte Brazíliából sem akart visszatérni, szerződése azonnali felbontását kezdeményezte. Ő tehát biztosan nem lép pályára szombaton, mint ahogyan az eltiltott Arturo Vidalra és Sergio Busquetsre, valamint a sérüléssel bajlódó Ousmane Dembélére és Samuel Umtitire sem számíthat a szakmai stáb.

A középpályán kulcsszerep várhat a tavaly nyáron az Ajaxtól 75 millió euróért igazolt Frenkie de Jongra. A holland futballistát nagy reményekkel szerződtette a katalán klub, ám az eddig lejátszott negyven mérkőzésen nem volt meggyőző a teljesítménye. Ettől még persze lehet, hogy idővel beilleszkedik, és évekig a középpálya meghatározó figurája lesz.

„Összességében elégedett vagyok az első barcelonai idényemmel, de tény, sikerülhetett volna sokkal jobban is – idézte a Marca a 23 éves játékost. – Az izomsérülésem a múlté, erőtől duzzadva várom a szombati meccset. A rövid szünet jót tett a csapatnak, mindenkinek volt ideje feltöltődni. Nem érzem, hogy a Napoli ellen nagyobb lenne a nyomás, mint máskor. Négy meccset kell megnyernünk ahhoz, hogy mi legyünk a Bajnokok Ligája győztesei, de nehéz a helyzet, mert egy-egy találkozón bármelyik csapat meglepetést szerezhet. A Napoli fegyelmezett együttes, tele jó futballistával, de ki kell harcolnunk a továbbjutást. A bajnokság folytatása után két-három napunk volt felkészülni a következő összecsapásra, míg most két hét állt rendelkezésünkre, meglátjuk, ez előnyt jelent-e.”

A nyolcaddöntő első, olaszországi felvonásán 1–1 lett a végeredmény, vagyis izgalmasnak ígérkezik a visszavágó, amelyen a hazaiak elsősorban a Lionel Messi, Luis Suárez, Antoine Griezmann támadóhármasban bízhatnak.

„Remek futballistáink vannak, a támadósorunk álomszerű, és egyébként sem kell senkit motiválni ilyen összecsapás előtt” – idézte a Mundo Deportivo Quique Setién vezetőedzőt. A 61 éves tréner nem aggódik, hogy ez lehet az utolsó meccse a Barca élén, holott szinte biztosra vehető, ha a katalánok kiesnek, mennie kell. Az FC Barcelonának egyébként akkor sem lesz könnyű a dolga, ha továbbjut, abban az esetben ugyanis vélhetően a Bayern Münchennel találkozik.

Joshua Kimmich (balra) fazont szab a Bayern München játékának, ő lehet a világhírű csapat következő vezéregyénisége (Fotó: Imago Images/UK Sports Pics Ltd)
Joshua Kimmich (balra) fazont szab a Bayern München játékának, ő lehet a világhírű csapat következő vezéregyénisége (Fotó: Imago Images/UK Sports Pics Ltd)

 

BAYERN MÜNCHEN–CHELSEA

Hans-Dieter Flick hat évvel ezelőtt hasonló helyzetben volt. Akkor Joachim Löw szövetségi kapitány segítőjeként a német válogatottnál dolgozott, és az Algéria elleni világbajnoki nyolcaddöntőt követően Shkodran Mustafi helyettesét kellett megtalálnia a jobbhátvéd posztján. Adva volt a lehetőség: a középpályáról Philipp Lahm lett hátrébb vezényelve egy sorral. A változtatás bejött, a Bayern München korábbi csapatkapitánya védőként és világbajnokként zárta a brazíliai tornát.

KI ÁLLJON A KAPUBAN?

Ki védjen a Bayern München ellen szombat este? Kepa Arrizabalaga vagy Wilfredo Caballero? Frank Lampard, a Chelsea menedzsere még nem döntött, igazán egyik kapusának teljesítményével sem lehet elégedett. Árulkodó, hogy a goal.com értesülése szerint a londoni klub élénken érdeklődik Jan Oblak, az Atlético Madrid labdarúgója iránt.

Noha szombat este „csupán” a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe jutás a tét, Flick immár a Bayern szakvezetőjeként kutatja együttese jobbhátvédjét. Benjamin Pavard-nak július végén elszakadt a bal bokaszalagja, a Chelsea elleni visszavágót biztosan kihagyja. A müncheni vezérkar nem aggódik a francia világbajnok pótlása miatt, hiszen a nagy elődhöz, Lahmhoz hasonlóan Joshua Kimmich több poszton bevethető. A 25 éves labdarúgó a taktikai utasításokat fegyelmezetten betartja, Thiago Alcántarával vagy éppen Leon Goretzkával az oldalán félelmetes kettőst alkot a középpályán. Elnyűhetetlenül dolgozik, nemcsak társai kiszolgálásáért felel, hanem ő maga is gyakran kerül helyzetbe. A bajor szurkolók régóta ácsingóznak igazi vezérre, és új kedvencük rendre bizonyítja, megállja a helyét. Aligha véletlen, hogy sokan már Stefan Effenberg, Bastian Schweinsteiger vagy éppen Oliver Kahn mentalitását vélik felfedezni a szőke futballistában, sikerének titka a játék iránti alázat, a fegyelmezettség és a megalkuvás nélküli futball. Taktikai érettségét minden bizonnyal korábbi edzőinek köszönheti. Guardiola idején játszott középpályást, középhátvédet, míg Löw szövetségi kapitány jobbhátvédként szerepeltette a 2016-os Európa-bajnokságon. A német válogatott szakvezetőjének kényszermegoldása annyira jól sikerült, hogy Kimmichet beválasztották az Eb álomcsapatába, és a Bayernben is hosszú ideig a védelemben foglalkoztatták vezetőedzői – ám Flick rendre a középpálya közepén számolt vele.

„Középen érzem magam a legjobban, legyen szó hatos vagy nyolcas pozícióról – nyilatkozta Joshua Kimmich a Bildnek. – Az erősségeimet nem tudom olyan jól kamatoztatni jobbhátvédként, szeretem, amikor játékban vagyok, és többet kommunikálhatok társaimmal. Ha választanom kellene, középpályásként szerepelnék, de elfogadom, ha a Bajnokok Ligájában a védelem oldalán számít rám az edző. A csapat érdeke mindig előbbre való, mint a személyes célkitűzésem. Ott játszom, ahol Hans-Dieter Flicknek szüksége van rám.”

A német sajtóban „luxusproblémának” nevezik a Kimmich körüli hercehurcát, főleg annak függvényében, hogy Thiago Alcántara az edző rendelkezésére áll, és Goretzka mellett bevethető a középpályán. Kingsley Coman nem játszhat, őt Ivan Perisic vagy Philippe Coutinho pótolhatja szombat este. Sérültek ide vagy oda, a Bayern München fél lábbal a negyeddöntőben érezheti magát, mert a londoni mérkőzésen háromgólos előnyt szerzett (3–0).

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
21.00:
FCBarcelona–Napoli (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 1–1
21.00: Bayern München–Chelsea (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 3–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik