18 éves ifjonc a Liverpool BL-hőse, bajban a Hoffenheim

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.15. 20:40
null
Mané (balra) megugrásai állandó veszélyt jelentettek (Fotó: AFP)
Az angol Liverpool nagyot lépett a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköre felé, mivel Sinsheimben 2–1-re legyőzte a Hoffenheimet a playoffkör első mérkőzésén. Szalai Ádám, a házigazda német csapat magyar középcsatára a kispadon ülte végig a találkozót.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
PLAYOFFKÖR, 1. MÉRKŐZÉS
NEM BAJNOKI ÁG
HOFFENHEIM (német)–LIVERPOOL (angol) 1–2 (0–1)
Sinsheim
, Rhein-Neckar Arena. V: Kuipers (holland)
Hoffenheim: Baumann – Bicakcic (Nordveit, 53.), Vogt, Hübner – Kaderábek, Zuber – Rupp (Amiri, 54.), Demirbay – Kramaric, Gnabry (Uth, 71.) – Wagner. Vezetőedző: Julian Nagelsmann
Liverpool: Mignolet – Alexander-Arnold, Matip, Lovren, A. Moreno – Can, Henderson (Milner, 63.), Wijnaldum – Szalah, Firmino (Solanke, 84.), Mané (Grujics, 89.). Menedzser: Jürgen Klopp
Gólszerző: Uth (87.), ill. Alexander-Arnold (35.), Nordtveit (74. – öngól)

 

Andrej Kramaric farkasszemet nézett Simon Mignolet-vel. Aztán valami förtelmesen gyengén, helyezetlenül, középre rúgta a megítélt (és megkérdőjelezhető) tizenegyest, a Liverpool belga kapusa simán hárított.

A Hoffenheim szurkolói meg fogták a fejüket, mi mást tehettek.

A története első európai kupamérkőzését játszó német csapat kifejezetten jól kezdte a Liverpool elleni BL-selejtezőt, és az első tíz perc jó játéka egy büntetőben kulminálódott – az más kérdés, hogy Kramaric valami bűn rosszul célzott, és csúnyán elrontotta. A válasz egy liverpooli ziccer volt, amit a félpályáról kiugró Mohamed Szalah lőtt mellé, de az első félidő nagy részében a hazaiak tűntek veszélyesebbnek, igaz, támadóik pazarlóan bántak a lehetőségekkel, és általában nem a legjobb megoldást választották.

Hogy ennek ellenére a Liverpool mehetett vezetéssel a szünetre, az egy 18 éves fiatalember műve volt. A 35. percben Sadio Mané harcolt ki egy szabadrúgást, a liverpooliak pedig engedték azt elvégezni Trent Alexander-Arnoldot, aki remek, precíz csavarással talált be a bal alsó sarokba. Ki tudja, a kővé dermedő kapus, Oliver Baumann mire gondolt... (0–1).

Közvetlenül a szünet előtt lehetett volna 1–1 és 0–2 is akár, ám előbb a házigazdák hagytak ki egy dupla ziccert (Serge Gnabry és Sandro Wagner rontott, utóbbi lövése a kapufáról perdült mellé), míg a félidő slusszpoénja Dejan Lovren centikkel kapu mellé szálló fejese volt.

Firmino (balra) nem villogott volt csapata ellen (Fotó: AFP)
Firmino (balra) nem villogott volt csapata ellen (Fotó: AFP)

A második félidő első poénja pedig egy Liverpool-gól lehetett volna, azonban Mané hiába alakított ki tökéletes helyzetet Roberto Firminónak, a volt hoffenheimi csatár Baumannba vágta a labdát. Mindenesetre ez mutatta, hogy Mané még sok-sok gondot okozhat a hazaiaknak, ha kitámadnak.

Annyira nem támadtak ki – Kerem Demirbay szögletein kívül sok veszélyt nem jelentett a Hoffenheim a liverpooli kapura –, de így is adódtak lehetőségek a vendégek előtt: egy súlyos Hübner-hiba és Mohamed Szalah megugrása után Baumann bravúrral hárított, majd a kapus Lovren újabb jó fejesét védte. Közben eldőlt, hogy Szalai Ádám nem áll be – Julian Nagelsmann már kettőt cserélt korán, és harmadik váltásként támadót hozott ugyan be, csakhogy nem a magyar centert, hanem Mark Uthot.

A hazai drukkerek hazai rohamokban reménykedtek, ehelyett Liverpool-gólt kaptak: a 74. percben James Milner kapott a bal oldalon pazar labdát, jobbal középre akart tekerni, ám beadása Havard Nordtveiten megcsúszva a hosszú sarokban kötött ki, védhetetlenül! (0–2) A legfiatalabb pályán levő vendégjátékos után a legidősebb is betalált (noha hivatalosan utólag öngólnak minősítette az UEFA)!

A német szurkolók közül jó néhányan szedelődzködni kezdtek, hogy még kényelmesen kijussanak a stadionból, nos, ők lemaradtak Uth szépítő góljáról – a cserecsatár remekül lőtte ki balról a hosszú alsó sarkot a 87. percben (1–2). A Hoffenheim egyenlíthetett is volna, de a 91. percben Benjamin Hübner hiába fejelt teljesen üresen egy szabadrúgás után, nem találta el a kaput – nyert a Liverpool, és nagyot lépett a csoportkör felé. A kései gól miatt azért még pislákol a Hoffenheim reménye is.

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
BAJNOKI ÁG

Qarabag (azeri)–FC Köbenhavn (dán) 1–0
APOEL (ciprusi)–Slavia Praha (cseh) 2–0 (De Camargo 2., Aloneftisz 10.)
NEM BAJNOKI ÁG
Young Boys (svájci)–CSZKA Moszkva (orosz) 0–1
(Nuhu 91. – öngól)
Sporting CP (portugál)–FCSB (román) 0–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik