BL-győztes a Barcelona, a döntőben a Real Madridot megverve?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.14. 14:29
null
Messi és Neymar újra sikerre vezeti a Barcelonát? (Fotó: Reuters)
A Nemzeti Sport Online a labdarúgó Bajnokok Ligája 2015–2016-os idényében folytatja sorozatát, amelyben a BL szereplőit rangsorolja fordulóról fordulóra szerkesztőségen belüli szavazás alapján. Íme, itt a szezon első NSO-sorrendje! Egyetért velünk? Kötve hisszük: szavazzon, vitatkozzon, érveljen fórumunkon!

 

Az amerikai csapatsportokat rendszeresen követők számára nem ismeretlen a power ranking fogalma: mivel a tengerentúli ligákban nem játszik mindenki mindenkivel, nincs összesített tabella, ezért a szaklapok vállalják magukra, hogy erősorrendbe állítsák a csapatokat. Ezek a listák szubjektív rangsorok, amelyek igyekeznek valós képet mutatni az erőviszonyokról, de azért megőrzik játékosságukat is.

A BL szereplőit szerkesztőségünk rangsorolja belső szavazás után, célunk az, hogy tisztább képet adjunk az esélyekről – elsősorban hosszabb távon, tehát ne várják tőlünk, hogy lehúzzuk az odahaza esetlegesen gyengébben rajtoló gigászokat.

1. BARCELONA 189 ponttal
Nincs jó hírünk a Barca-ellenes koalíciónak: az erősítéseket blokkoló FIFA-eltiltás ide vagy oda, nem mondhatni, hogy gyengültek volna a nyáron a katalánok, sőt a télen bevethető lesz az Arda Turan, Aleix Vidal szélsőkettős is. Nagyobb sérüléshullám esetén azért hiányozni fog az elengedettek közül Pedro vagy Martín Montoya; Xavi távozása pedig minden szempontból feldolgozhatatlan. Több alapembernek is rövidre sikerült a nyári pihenője, így nem olyan idényrajtot vett a csapat, mint remélte, az Athletic Bilbao egy saller után egy kokit is elhelyezett a katalánok fején. Hiába, a mai futballban még egy Barcelona sem engedheti meg magának, hogy egy jó ellenféllel szemben ne 100 százalékot nyújtson.

De ez csak idény eleji láz: Luis Enrique a tavalyi szezonban mindenki számára bizonyított (a legfontosabb, hogy a gárda alapembereinek, a hangadóknak is), nem fogják megkérdőjelezni döntéseit, Lionel Messi beállt a sorba, és talán jobb, mint valaha; a legutóbb érkezettek beépültek a csapatba, még Thomas Vermaelen is felépült. „Megvan a megfelelő gárda ahhoz, hogy ismét triplázzon. Pazar edzője van Luis Enrique személyében, aki maximalista, jó taktikus és igazi vezér. Jelenleg a Barcának vannak a világon a legjobb játékosai” – jellemezte társait félig-meddig már kívülállóként Xavi. Még a riválisok sem igazán tudnak állításával érdemben vitatkozni, annyit azért mindenképpen hozzátennénk, hogy pár poszton szűkös a keret, két-három alapember kiesése sokat ront a csapat minőségén.

A legdrágább tizenegy a Transfermarkt szikár számai és posztlistája alapján, 4–2–3–1-es felállásban: Ter Stegen – Bartra, Mathieu, Piqué, J. Alba – Rakitic, Iniesta – Turan, Messi, L. Suárez – Neymar.

2. REAL MADRID 165

Az elmúlt idényben, mit szépítsük, bődületesen nagyot bukott Carlo Ancelotti (hiszen ennél a klubnál minden év nettó kudarc, amely nem terem BL- és bajnoki aranyat), így most az Olaszországból visszatért Rafa Beníteznek kell trófeákat nyernie. Nem lesz könnyű, főleg a nyári erősítések ismeretében nem, hiszen kevés madridista mondja el őszintén, hogy elégedett a Mateo Kovacic, Danilo, Kiko Casilla, Jesús Vallejo, Marco Asensio, Lucas Vázquez sor megszerzésével, és a Casemiro, Gyenyisz Cserisev kettős visszahozatalával.

Csillapodtak a kedélyek az öltözőben Iker Casillas „kitoloncolásával”, de David de Gea-ügyben felsült a klub, és szinte hihetetlen, hogy ismét egy szem vérbeli középcsatárral vág neki a nagy menetelésnek. Még hogy nem lehet sokszor ugyanabba a folyóba lépni…

Benítez nagy elánnal látott munkához, bátran kísérletezik, és kispadoztat sztárokat („Rafa hozza a döntéséket, de nem aggódom emiatt, csak jól kell teljesítenem az edzéseken, majd a mérkőzéseken, és megkapom az esélyt – kommentálta például cserelétét James Rodríguez), bár a Sporting Gijón elleni idénynyitó nulla nullája mutatja, hogy lesz még dolga bőven. A védelem sokszor bizonytalan, a középpálya megdöbbentő módon olykor bántóan egysíkú játékra képes a zsenik ellenére is, Karim Benzema pedig kevés igazán fontos mérkőzésen vette vállára a csapatot.

„A Madridnak igen sok jó játékosa van, de nagyon nehéz megoldani, hogy jól futballozzanak együtt, csapatként. Ez a gond” – vélekedett az olasz futballguru, Arrigo Sacchi, aki megjegyezte, hogy 2009 óta a Real kevesebb trófeát gyűjtött, mint a Sevilla, az Atlético vagy a Barcelona.

Mégis: a Real mindig minden sorozatnak esélyesként vág neki. Most is.
A legdrágább tizenegy: K. Navas – Danilo, Varane, S. Ramos, Marcelo – Modric, Kroos – Bale, J. Rodríguez, C. Ronaldo – Benzema.

3. BAYERN MÜNCHEN 162
Bőrgatyába rántott tiki-taka ide, automata futószalagon szállított bajnoki címek oda, Pep Guardiola müncheni munkásságának igazi mércéje egy esetleges BL-siker lehet. Hivatkozhat arra a székét 2013 nyarán elfoglaló mester, hogy először túlságosan is jóllakott volt a csapat a Jupp Heynckesszel futott rekordidény után (ismerjük el, ezt nehéz is lett volna kapásból überelni), aztán kifogtak egy pech- és sérülésszériát, de ha most sem villant a Bayern a BL-ben, akkor a spanyol németországi munkássága egyértelmű bukás annak ellenére is, hogy a Bundesligában (főleg a Wolfsburg gyengülése után) a kérdés nem az, hogy aranyérmes lesz-e a bajor klub, hanem az, hogy mikor, és miféle csúcsokat megdöntve.

Mondjuk meg őszintén, a nyári erősítéseket sem a pontvadászatot szem előtt tartva hajtották végre a müncheniek, Arturo Vidal és Douglas Costa nagy fogásnak tűnik, egyedüli veszteség a – mint kiderült, holmi 9 millió euróért elvesztegetett – 31 éves középpályás, Bastian Schweinsteiger.
A legdrágább tizenegy: Neuer – J. Boateng, Benatia, J. Martínez, Alaba – Vidal, Thiago Alcántara – Robben, Götze, Th. Müller – Lewandowski.

4. MANCHESTER CITY 153
Mivel az elmúlt idényben Angliában és a BL-ben is hatalmas csalódást okozott a City, az angolok ahhoz a fegyverhez nyúltak, amely a leglogikusabbnak látszott, már csak az UEFA bólintása miatt is: az őrült pénzköltéshez. Baj van a védelemben? Jön Nicolás Otamendi 44.6 millióért. Kell egy szélső? Itt van Raheem Sterling 62.5 millióért. Nincs igazi karmester? Adjunk Kevin De Bruyne-ért 74 milliót! A középpálya közepe? Ott jól állunk, a Fabian Delph, Patrick Roberts kettősért ezért csak 18.7 milliót fizetünk. Meg kellene villantani az angol humort? Megvesszük a Florian Lejeune, Rubén Sobrino párost. Kell pár hely a keretben, meg némi zsebpénz az átigazolásokhoz? Szabaduljunk meg viszonylag jó áron az Álvaro Negredo, Rony Lopes, Matija Nasztaszics, Karim Rekik, Edin Dzeko, Scott Sinclair, Sztevan Jovetics, Dedryck Boyata vonulattól!

Álljon össze azonnal a csapat? Öt bajnokin szerezzünk 15 pontot, lőjünk 11 gólt, és ne kapjunk egyet sem! Hogy esélyesek leszünk így a BL-sikerre? Na, azt azért nem mondtuk, de hogy ilyen kerettel illene végre legalább a négy közé jutni a BL-ben a hazai aranyak mellett, azt Manuel Pellegrininek is el kell ismernie. Sőt, szerintünk az idény előtt az állásába is fogadott erre a vezetőkkel...

A legdrágább tizenegy: Hart – Zabaleta, Otamendi, Kompany, Mangala – Y. Touré, Fernandinho – Sterling, De Bruyne, D. Silva – Agüero.

5. PSG 136
Ha ebben az évben sem jut el fiaival a BL-döntőig Laurent Blanc, akkor bizony szednie kell a sátorfáját az egykori remek védőnek, és a jövő nyáron az illőnél alaposabb átalakítások lesznek – bármilyen hihetetlen, de például Zlatan Ibrahimovic mindjárt 34 éves, Maxwell és Thiago Motta sem ifista már, sőt, a kudarcos idény esetén sem fenyegetett Thiago Silva is 31 lesz szeptemberben.

Blanc-nak szava sem lehet, régi célpontja, Ángel Di María megvételével megoldódnak szélsőgondjai, de vett új kapust (Kevin Trapp, aki máris begyűjtötte a remek kapusoknak is kijáró évi egy potyát), balhátvédet (Layvin Kurzawa), tartalék szűrőt (Benjamin Stambouli), és végleg érkezett a jobb oldali védő Serge Aurier. Yohan Cabaye és Lucas Digne távozását nehéz lenne a gyengülés kategóriába sorolni, mint ahogyan a bajnoki arany megvédését célzó hadműveletet is ilyen jelzővel illetni, lásd az Olympique Lyon és az AS Monaco fölényes legyőzését.

„A PSG egyetlen ellenfele a PSG, és szerintem sokat fejlődött a csapat a szellemiséget tekintve. Minden posztra két erős játékos jut, és ez fontos, mert tavaly a Barca ellen hat kezdőember hiányzott. A Ligue 1-et hamar meg akarjuk nyerni, aztán fő célpontunkra koncentrálunk: a BL-re. Szerintem megnyerhetjük ezt a sorozatot” – támasztotta alá a hazai vizekre vonatkozó véleményünket a minap Thiago Silva.

A legdrágább tizenegy: Sirigu – Marquinhos, Thiago Silva, D. Luiz, Kurzawa – Matuidi, Pastore – Di María, Verratti, Cavani – Ibrahimovic.

6. ATLÉTICO MADRID 117
Ha azt mondjuk, hogy José Mourinho a nyáron elővette a nagy udvarseprűt, akkor Diego Simeone előhozott a raktárból egy gereblyét, és azzal esett a keretnek. Vagy inkább fűkaszával, ugyanis meglepő módon képes volt feláldozni az Arda Turan, Mario Mandzukic, Toby Alderweireld, Mario Suárez, Raúl Jiménez, Raúl García, Miranda, Emiliano Insúa, Cristian Rodríguez sort (majdnem egy teljes kezdőcsapat, és nem is akármilyen!) Jackson Martínez, Sztefan Szavics, Yannick Ferreira Carrasco, Luciano Vietto és Filipe Luís kedvéért. Azért ez utóbbi sem rossz névsor...

Nagy kérdés, mire megy velük Simeone. Az első bajnokin az újak közül csak Jackson Martínez és a régi-új Filipe Luís lépett pályára, de talán mindegy is, ki épül be a frissen érkezettek közül, mert a lényeg a szellemiség, a jól szervezett gyepálásra, olykor fizikai megsemmisítésre épülő taktika – amelynek azért az elmúlt idényben is tisztán meglátszottak a korlátai, vagy lásd a friss verést Lionel Messiéktől.

„Az Atlético nagyon erős, igazi kihívás a csapat a Barcelona és a Real Madrid számára, Simeone pedig olyan menedzser, aki tudja, hogyan hozhatja ki a legjobbat játékosaiból, szóval ellenük pályára lépni nem lesz leányálom” – dicsérte az egykori ellenfelet Ancelotti. Aki pedig a BL-ben is jobb lesz, mint a Real és a Barca, az alighanem aranyat nyer...

A legdrágább tizenegy: Oblak – Szavics, Godín, J. Giménez, F. Luís – Koke, O. Torres – Juanfran, Vietto, Griezmann – J. Martínez.

7. MANCHESTER UNITED 111
Némi kihagyás után újra a BL fedélzetén virítanak a „vörös ördögök”, és a jeles alkalom tiszteletére Louis van Gaal újjáépítette gárdáját: érkezett majdnem 150 millió euróért Anthony Martial, Morgan Schneiderlin, Memphis Depay, Matteo Darmian, Bastian Schweinsteiger, Regan Poole és Sergio Romero, maradt nagy cirkusz után De Gea, miközben Di María, Javier Hernández, Jonny Evans, Robin van Persie, Nani, Rafael és Ángelo Henríquez piacra dobásával nem gyengült, és 100 millió eurót kapott értük a klub.

A kritikákkal, kritikusokkal szemben megjegyeznénk, hogy egyáltalán nem gyenge az MU, egyáltalán nem rossz a csapat, és Van Gaal sem rossz menedzser, csak éppen egyáltalán nem biztos, hogy ez a legénység egyöntetűen annyira fogékony (akar lenni) jellegzetes stílusára, mint volt a csikó Ajax, a Bayern, egy időben a Barca vagy a legutóbbi világbajnokságon a holland válogatott. És bár kapunk majd emiatt a fórumokon, talán ez sem feltétlenül a holland mester bűne, mert változnak az idők, változnak a módszerek – őszintén, mire menne három olyan géniusz, mint dr. Lakat Károly, Illovszky Rudolf vagy Baróti Lajos a mai magyar élvonal vitorlafrizurás, havi ötmilliót kereső figuráival?

„A top 4-ben végeznek, de nem lesznek harcban az első helyért” – jósolt Rio Ferdinand az MU idei PL-idényéről, amely szentenciában ha a 4-et 8-ra helyesbítjük, érvényes a BL-re is. Bár gyorsan hozzátesszük: néhány szép siker tartós lendületet adhat az Unitednek.

A legdrágább tizenegy: De Gea – Ph. Jones, Rojo, Blind, Shaw – Schneiderlin, Schweinsteiger – Mata, A. Herrera, Depay – Rooney.

8. CHELSEA 103
Mourinho nem lacafacázott ezen a nyáron sem, megvette a Pedro, Abdul Rahman Baba, Asmir Begovic, Kenedy, Papy Djilobodji, Falcao hatost (utóbbi újra összeáll madridi „testvérével”, Diego Costával), Filipe Luís, Thorgan Hazard, Oriol Romeu, Gaël Kakuta, Mohamed Szalah vagy Juan Cuadrado elengedése miatt pedig kevés „kék” szurkoló fakadt sírva – Petr Cech távozását is inkább a közös múlt miatt sajnálták olyan sokan. Épül nemsokára az új stadion is, amely már nem 42, hanem 60 ezer néző befogadására lesz alkalmas, 2020-tól.

Addig még sokat farag a Chelsea-n Mourinho, akitől a klub ikonikus orvosnője sem volt biztonságban, mármint munkaügyileg – a szegény Eva Carneiro körüli cirkusz sem képes azonban palástolni, hogy a maga szintjén botrányosan rajtolt a csapat (öt bajnoki, négy pont). Vereség az Arsenaltól és a Manchester Citytől, majd kínos kudarc a Crystal Palace és az Everton ellen, ez bizony nem az a világverő Chelsea, amelyet Mourinho ígér. Márpedig ő is nagyon jól tudja: nem „csak” a bajnoki címekért hozta őt vissza Roman Abramovics.

A legdrágább tizenegy: Courtois – B. Ivanovics, Zouma, Cahill, Azpilicueta – Fabregas, Matics – D. Costa, Hazard, Oscar – Falcao.

9. ARSENAL 95
Mennyi esélyt is adjunk az egyetlen topligás csapatnak, amelyik letudta a nyarat úgy, hogy egyetlen mezőnyjátékost sem igazolt (olcsó poén lenne most elővenni a korábbi hangzatos „ágyús” vezetői nyilatkozatokat), a várva várt kapus is egy nagy potyával mutatkozott be új otthonában, és ahol a keret bizonyos posztokon igencsak szűk annak ellenére is, hogy a sérüléseket tekintve a klub az utóbbi 10 év legnagyobb pechvogele?

Transzferbukta ide, korábbi harmatos eredmények oda, ugyanazt tudjuk mondani, mint 2002 óta mindig: ha elkerülik őket a sérülések, ha az alapemberek egy időben lesznek csúcsformában tavasszal, akkor minden sorozatban esélyes lesz az Arsenal. Ha nem? Lásd a közelmúltat...
Egyébként Arsene Wenger nem parázik a támadók miatt: „Szerintem Olivier Giroud, Theo Walcott és Alexis Sánchez is képes 20 gólt lőni az idényben, ha nem lesznek gondjaik. Néha csak bíznod kell a játékosaidban, és pályára küldeni őket; ez nem tudomány, ahol mindenki professzor lehet, és előre látja majd, hogy ki mikor és hányszor talál be. De szerintem Aaron Ramsey és Mesut Özil 15-15, Santi Cazorla meg 10 gólig juthat, ám ha kidől valaki a sorból, nem tud kapuba találni. Egyébként sincsenek már klasszikus középcsatárként játszó futballisták Európában, csak Dél-Amerikában látni még ilyeneket.”

A legdrágább tizenegy: Cech – Debuchy, Mertesacker, Koscielny, Gibbs – Cazorla, Wilshere – A. Sánchez., Ramsey, Özil – Walcott.

10. AS ROMA 84
Igencsak ráijesztettek híveikre a „farkasok” a nyáron, mert meglehetősen szordínóban kezdték a Mercatót, de csak belelendültek, és elégedettek lehetnek a zsákmánnyal: Wojciech Szczesny, Mohamed Szalah, Leandro Paredes, Ezequiel Ponce, Edin Dzeko, Antonio Rüdiger, William Vainqueur, Lucas Digne és Iago Falqué is joggal pályázik a kezdőbe – ahonnan szépen lassan kikopik két igazi ikon, Daniele De Rossi és Francesco Totti. Utóbbinak kijárna már egy BL-siker, de szerintünk e nélkül vonul vissza.

Talán jó lett volna megtartani az igencsak megcombosodott Alessio Romagnoli, Andrea Bertolacci kettőst és Adem Ljajicsot, de nagy úr a pénz, ám Rudi Garcia így sem panaszkodhat, és a csapat is kezd összeállni, lásd a Juventus megfricskázását.

„A BL-ben a célunk a legjobb 16” – áll mégis két lábbal a talajon a francia edző.

A legdrágább tizenegy: Szczesny – Florenzi, Manolasz, Rüdiger, Castán – Strootman, Nainggolan – Szalah, Pjanic, Iturbe – Dzeko.

11. JUVENTUS 74
Mi tagadás, nem ilyen nyárról és nem ilyen idénykezdetről álmodtak az Öreg hölgy hívei... Amikor a nyár elején azt írtuk, hogy az Arturo Vidal, Andrea Pirlo, Carlos Tévez, Paul Pogba négyes távozik, kaptunk hideget-meleget a Juve-hívektől, de mint kiderült, a Vidal, Pirlo, Tévez trió búcsúja mellett elfogadta az olasz klub a Chelsea Pogbáért tett 100 milliós ajánlatát, csak a játékos mondott nemet (a londoniak által felkínált bérre, és állítólag Barcelonát vette célba). Angelo Ogbonna, Domenico Berardi, Kingsley Coman, Mauricio Isla, Fernando Llorente, Simone Pepe, Paolo De Ceglie vagy Mbaye Diagne távozása nem keltett nagy hullámokat Torinóban, már csak azért sem, mert az érkezők közül Paulo Dybala, Alex Sandro, Mario Mandzukic, Simone Zaza (khmm...), a végleg megszerzett Roberto Pereyra, Hernanes és Cuadrado is a kezdőben kaphat helyet; Andrés Tello és Mario Lemina előtt szép jövő áll, és az egészséges Sami Khedira klasszis játékos.

Az átépít nehézségeit jelzi, hogy a Serie A-ban a legnagyobb esélyes az első három fordulóban egyetlen pontot szerzett (odahaza, a Chievo ellen), az AS Roma otthonában pedig a Buffon – M. Cáceres, Bonucci, Chiellini – Lichtsteiner, Padoin, Pogba, Sturaro, Evra – Dybala, Mandzukic kezdő állt ki. Hogyan lesz így újabb BL-döntő?

A legdrágább tizenegy: Neto – Lichtsteiner, Bonucci, A. Sandro, K. Asamoah – Pogba, Marchisio – Cuadrado, Dybala, Morata – Mandzukic.

12. VALENCIA 58
Könnyen a legjobb 16 közé juthatnak a „denevéresek”, és egy kis szerencsével még egy kört mehetnek annak ellenére is, hogy védelmük oszlopát kivette alóluk a City. Pedig volt pénz előtte is, lásd a Rodrigo Morenóért, André Gomesért, Joao Cancelóért, Negredóért és Santi Mináért kipengetett 98 milliót – Otamendi helyére meg érkezett előbb 9.5 millióért a brazil Aderlan Santos, majd az egyik nyári sláger, Ajmen Abdennur 25-ért. Ne feledjük, csak egy alapember távozott a klubtól, az első három megvett labdarúgó pedig már eddig is ott futballozott kölcsönben, azaz mindenképpen rágós falat lesz a Nuno Espírito Santo-csapat mindenki számára, ráadásul a klub szereti magát felszívni a rangadókra.

A legdrágább tizenegy: Diego Alves – Mustafi, Fuego, Abdennur, Gayá – E. Pérez, Parejo – Rodrigo Moreno, A. Gómes, Féguli – Alcácer.

13. SEVILLA 55
Az Európa-ligát tavaly megnyerő Sevilla továbbra is a sorozat egyik nagy esélye, ugyanis BL-csoportjában a Juventust és a Manchester Cityt is az andalúziaiak mellé sodorta az élet. A piros-fehérek a nyáron tették a dolgukat, Steven N’Zonzi, Gaël Kakuta, Adil Rami, Ciro Immobile, Mariano, Marco Andreolli, Michael Krohn-Dehli, Fernando Llorente és Jevhen Konopljanka is érkezett – bár Carlos Bacca és Aleix Vidal számukra pótolhatatlan.

Ugyan Konopljanka szerint az El után kapásból megnyeri a Sevilla a BL-t is, szerintünk erre a fizetését nem tette fel. Bölcsen.

A legdrágább tizenegy: Rico – Mariano, Krychowiak, Carrico, Trémoulinas – Iborra, N’Zozi – Konopljanka, Banega, Vitolo – F. Llorente.

14. VFL WOLFSBURG 39
Az átigazolási időszak hajrájáig a „németek farkasait” a Bundesligában a Bayern München legnagyobb ellenfelének, a BL-ben pedig legjobb nyolc közé jutásra esélyesnek tartottuk – azonban Ivan Perisic és legfőként De Bruyne eladása mindent megváltoztatott. Előbbit még pótolják házon belül, bár mindenképpen remek játékost veszítettek személyében (nem véletlenül adott érte az Internazionale 16 millió eurót), de a karmestert lehetetlen lesz helyettesíteni. Minden tiszteletünk Julian Draxleré, ám De Bruyne a legutóbbi idényt mérkőzésenként 0.9 kanadai ponttal zárta.

Max Kruse és Dante a kezdőbe érkezett, ám BL-szinten ők nem nagy nevek, ezért mondják sokan, hogy a legjobb 16 a végállomás lesz a VfL-nek.

A legdrágább tizenegy: Benaglio – Vieirinha, Knoche, Dante, R. Rodríguez – L. Gustavo, Guilavogui – Schürrle, Draxler, Caligiuri – Kruse.

15. FC PORTO 36
A portugál futballra mindig figyelni kell, még akkor is, amikor eladják a csapatok legnagyobb értékeiket, sőt, talán akkor leginkább, mert ilyenkor vesznek olyan általunk abszolúte nem ismert játékost, akit hamarosan ajnároz majd a nagyvilág, és multimilliomossá teszi magát, portugál klubját, annak vezetőit, a maga ügynökeit, ügyvédeit és egyéb rokonait. Az elmúlt idényben nem szárnyalt az FC Porto, de anyagilag az utóbbi bő évtized akkor is az övé, onnantól kezdve, hogy a 2004-es csodaszezon végén összesen csaknem 100 millióért eladták a Ricardo Carvalho, Deco, Paulo Ferreira, Carlos Alberto, Derlei, Pedro Mendes, Dmitrij Alenyicsev sort; de érkezett Diego, Ricardo Quaresma, Anderson, Luís Fabiano, Thiago Silva, Pepe, Cláudio Pitbull, Raul Meireles és Hugo Leal, fillérekért.

Nos, ilyesmire ma már nincs példa, mert mindenki tudja, hogy a Porto óriási hasznot termel, így mindenki megkéri tehetségei árát. A nyáron Jackson Martínez, Danilo, Alex Sandro, Carlos Eduardo, Kléber, Quaresma és Adrián López került a (nyereséges) veszteségrovatba, őket igyekeztek pótolni a Giannelli Imbula, Jesús Corona, Alberto Bueno, Danilo és Maxi Pereira, Pablo Osvaldo (ő kissé talán kakukktojás), Iker Casillas, Aly Cissokho alakulattal, de szerintünk nem sikerült teljes mértékben.
A nyáron 76 milliós bevételre tett szert a klub, és ez az ára annak, hogy Julen Lopetegui legénysége aligha jut tovább a legjobb 16-nál.

A legdrágább tizenegy: Casillas – M. Pereira, D. Pereira, Maicon, Martins Indi – Imbula, H. Herrera – Brahimi, Bueno, Tello – Osvaldo.

16. BAYER LEVERKUSEN 21
Messze már a 2002-es „Neverkusen”, a majdnem nagyon messzire elérő, de végül csak ezüstökben dúskáló Bayer, igaz, hol vannak már az olyan csillagok, mint Michael Ballack, Zé Roberto, Hans-Jörg Butt, Yildiray Bastürk, Dimitar Berbatov, Lúcio, Ulf Kirsten, Bernd Schneider, Zoltán Sebescen vagy Oliver Neuville? Nos, a mai Leverkusenben semmiképpen, bár a Lars Bender, Ömer Toprak, Hakan Calhanoglu, Bernd Leno, Karim Bellarabi, Christoph Kramer, Wendell, Charles Aránguiz, Kevin Kampl gerincre bátran lehet építeni – érzékeny veszteség ellenben Szon Hung Min, Gonzalo Castro és Arkadiusz Milik elvesztése.

Ennyit a névsorolásról.

A bajnokságban ugyan kacskán kezdte az idényt a B04L, de a Lazio magabiztos kiütése jelzi, a BL-csoportban nagy harcot vívnak majd a „gyógyszergyáriak” a második helyért a másik római élcsapattal.

A legdrágább tizenegy: Leno – Jedvaj, Papadopulosz, Toprak, Wendell – Kramer, L. Bender – Calhanoglu, Aránguiz, Bellarabi – J. Hernández.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik