A Basel otthon is megverte a Chelsea-t; nehéz helyzetben Szalaiék

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.26. 20:41
null
A Chelsea London után Bázelben is kikapott a svájci csapattól (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája E-csoportjának 5. fordulójában a Basel Mohamed Szalah 87. percben szerzett góljával 1–0-ra legyőzte a Chelsea-t, így Szalai Ádámék a bukaresti pontvesztés után már csak a 3. helyen állnak a csoportban. A Chelsea ettől függetlenül továbbjutott már.

BASEL–CHELSEA 1–0

A Chelsea a legutóbbi három BL-meccsét megnyerve csoportelsőként várta a mérkőzést, de figyelmeztető lehetett a „kékek” számára, hogy az első felvonáson Londonban kikaptak a bázeliektől. Ezúttal sem úgy indult a mérkőzés, hogy a Chelsea hívei örülhetnek majd, a svájciak már a mérkőzés elején bekezdtek, és már az elején veszély alatt tartották Cech kapuját.

A 3. percben Xhaka szabadrúgása után védett a cseh kapus, majd tíz minutummal később Frei bal alsóra tartó lövését tornázta szögletre, a sarokrúgás után pedig Obi Mikel mentett a gólvonal elől. A svájci fölény ezt követően sem csökkent, a Chelsea csak elvétve ment át a felezővonalon – a később megsérülő Eto’o maradt le egyszer egy beadásról nem sokkal –, ezt jól jellemzi a félidei 9:0-s kapura lövési, 7:1-es szögletarány is.

Cech azonban Szalah próbálkozásait rendre hatástalanította, Streller kapura szúrása mellé szállt, Stocker szabadrúgása pedig a sorfalon halt el. A félidő krónikájához hozzátartozik még, hogy egy alkalommal Lampard kezéről pattant le a labda, de a játékvezető vétlennek minősítette az esetet.

A fordulást követően egy másik Chelsea lépett a pályára, na nem arra kell gondolni, hogy a londoniak brillírozni kezdtek volna, de sokkal kiegyenlítettebbé vált a játék, sokkal többet mentek előre a vendégek is, ha konkrét helyzetet nem is alakítottak ki.

A vendégek hiába próbálkoztak támadásvezetésekkel, a végén ismét a házigazda került fölénybe, és bár Serey Die lövése a jobb alsó mellé szállt még, a 87. percben Schär parádés indítása után Szalah került ziccerbe, és Cech felett a hálóba emelve megszerezte a győztes gólt. 1–0

Az utolsó pillanatokban ráadásul még növelhette is volna előnyét a svájci együttes, de Die kapáslövése fölé szállt, a Basel azonban így is oda-vissza legyőzte a Chelsea-t, és feljött a második helyre a záró forduló előtt. A londoniak ettől függetlenül már biztosan továbbjutottak a csoportból, mivel az utolsó fordulóban a Schalke és a Basel egymástól vesz el pontokat.

STEAUA BUCURESTI–SCHALKE 0–0

Szalai Ádámék nem bírtak idegenben a Steauával (Fotó: Action Images)
Szalai Ádámék nem bírtak idegenben a Steauával (Fotó: Action Images)

„Csak a győzelem elfogadható számunkra” – nyilatkozta a mérkőzés előtt a hazai csapat edzője, Laurentiu Reghecampf, és a Steaua ennek megfelelően neki is ugrott a németeknek: az első percekben Szalaiék csak futottak a labda után, túl gyakran nem találkoztak vele. Aztán lassacskán kezdtek magukra találni, és ekkor már többször is helyzetbe kerültek Tatarusanu kapuja előtt. A hazaiak legnagyobb (és egyetlen) helyzetét Piovaccari hagyta ki a 31. percben, két percre rá pedig Fuchs lőtt a kapuba – „apró” szépséghiba, hogy előtte már kint volt a labda. Túlzás nélkül állítható, hogy ez volt a félidő legizgalmasabb jelenete...

A fordulás után sem változott az összkép, a vendégek enyhe fölényben játszottak, helyzetbe mégis a hazaiak kerültek: előbb Chipciu, majd Szukala célzott pontatlanul. A találkozó hajrájában Szalainak is volt két lehetősége, de nem talált kaput, ahogy a legveszélyesebb hazai támadó, Piovaccari sem: a 90. percben teljesen tisztán fejelt Fährmann kezébe – ez volt a meccslabda!

A harcos 0–0 igazságos eredmény, csak éppen sokra nem megy vele egyik csapat sem...

BAJNOKOK LIGÁJA
5. FORDULÓ, E-CSOPORT
Steaua Bucuresti (román)–Schalke (német) 0–0
FC Basel (svájci)–Chelsea (angol) 1–0 (Szalah 87.)
A 6. FORDULÓBAN
Schalke–Basel
Chelsea–Steaua

AZ ÁLLÁS
1. Chelsea 5 3 0 2 11–3 +8 9
2. Basel 5 2 2 1 5–4 +1 8
3. Schalke 5 2 1 2 4–6 –2 7
4. Steaua 5 0 3 2 2–9 –7 3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik