A Loki emberelőnyben oldotta meg a házi feladatot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.22. 20:22
null
A Debrecen nekiesett az északíreknek, de a vendégek jól tartották magukat (Fotó: Havran Zoltán)
A magyar bajnok DVSC-Teva 2–0-ra legyőzte az északír Cliftonville-t a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének keddi játéknapján, és bejutott a harmadik fordulóba, ahol a fehérorosz BATE Boriszov lesz az ellenfele.

A találkozó beharangozóját itt olvashatja el!

A DVSC-Teva az első félidőben is fölényben játszott, de csak kapufáig jutott, a fordulás után aztán – az 54. perctől emberelőnyben játszva – érvényesítette a papírformát. Az 55. percben René Mihelic a piros lapot érő szabálytalanságot büntette meg szép szabadrúgásgóllal, majd a hajrá kezdetén Ibrahima Sidibe közelről brusztolta be a debreceniek második gólját. Volt is, lesz is jobb meccse a Lokinak – most örüljünk a továbbjutásnak, és bízzunk a formajavulásban: a következő ellenfél, a BL-főtáblát is megjáró BATE jóval keményebb dió lesz, mint a Cliftonville.

NAGYON BEKEZDETT A LOKI

Heves debreceni rohamokkal indult a mérkőzés a Nagyerdei Stadionban – amely nem telt meg teljesen ezen az estén, bármilyen fontos meccsről is volt szó –, és gyorsan meg is születhetett volna az első gól, csakhogy Dalibor Volas visszafejelt labdáját Ibrahima Sidibe csak kifacsart testtel tudta megjátszani. Fölé is stukkolt.

ÉRTÉKELÉSEK AZ M1 MIKROFONJA ELŐTT

KONDÁS ELEMÉR, a DVSC-Teva vezetőedzője: – Jól kezdett a csapat, rengeteg helyzetünk volt már rögtön az elején. A forgatókönyv ugyanaz volt, főleg a második félidőben, mint a kinti mérkőzésen, annyi különbséggel, hogy az északíreknek ezúttal nem volt helyzetük, nem nagyon jutottak el a kapunkig. Végig mi uraltuk a játékot, támadásokat vezettünk folyamatosan, és bár a befejezésekbe csúszott hiba, végül kettőt sikerült belőnünk. A végén lőhettünk volna még, csak oda kellett volna passzolni egymáshoz a labdát az utolsó pillanatban… Örülünk a továbbjutásnak, nagyon fontos volt, hogy továbbjussunk ebből a párharcból. Egy nagyon masszívan és fegyelmezetten védekező ellenfelet láthattunk a Nagyerdei Stadionban, de úgy gondolom, megérdemelt a továbbjutásunk.

A szünetben azt kértem a játékosoktól, hogy sokkal gyorsabban játsszanak, a széleken próbálják a beindulásokat erőltetni. Az első félidőben tologattuk a labdát, voltak akkor is lövőhelyzetek, de kértem, hogy inkább a szélen cselezzünk ki egy embert, és jöjjenek be a labdák a kapu elé. Az első félidőben ilyenből volt a tizenegyesgyanús szituáció, a szünet után ebből voltak helyzetek, Korhut Misi megindult, kapott egy jó labdát, centerezett, és az Ibra tudott érkezni. Az első gólnál Dalibor (Volas) jól befedezte a labdát, René meg parádésan belőtte. Az a gól mindenféleképpen kellett ahhoz, hogy a csapat még nyugodtabban tudjon játszani.

SZAKÁLY PÉTER, a DVSC-Teva csapatkapitánya: – Nehéz volt, hiszen láttuk az első mérkőzésen is, hogy betömörültek a saját kapujuk elé, egy-egy előrevágott labdából próbálkoztak kontratámadásokat vezetni. Egy-két lövésük volt csupán az egész meccsen, mivel most jól le tudtuk zárni előttük a területet, nem úgy, mint az első mérkőzésen. Éreztük, hogy nyomás alatt kell tartani őket, és jönni fog a gól. Már az elején is voltak helyzeteink, de nem tudtuk fokozni a nyomást az első félidő végén, aztán hála istennek a másodikban jött a gól és a kiállítás. Úgy érzem, magabiztosan nyertünk. Az, hogy a sérülésem után játszani tudtam, nagy öröm, külön köszönetet szeretnék mondani Dankó Mihály rehabilitációs edzőnek. Nekem is fontos volt, hogy játsszak, és úgy érzem, a fiúknak is. S hogy a BATE lesz a következő ellenfél? Nyilván szeretnénk visszavágni (a néhány évvel ezelőtti vereségért és kiesésért). Úgy tudom, ott is egy új stadion épült, valószínű, hogy egy jó párharcot látnak majd a nézők, remélem, Loki-továbbjutással.

Kisvártatva Korhut Mihály tört előre a bal oldalon, egy higgadt csel után lőtt, labdáját a kapus szögletre tornászta, majd a sarokrúgást követő zűrzavarban a védők az utolsó pillanatban vágták ki a lasztit a kapu torkából. Úgy sejtjük, nagyjából e viharos 3-4 perc elteltével mertek először nagy levegőt venni az északírek, de ez szemlátomást jót tett nekik – kezdtek szervezettebben védekezni.

AZ ELSŐ FÉLIDŐ LEGNAGYOBB HELYZETE: VOLAS A LÉCRE FEJEL

Mielőtt azonban kiépítették volna a múlt heti belfasti meccsen megismert sáncok és futóárkok rendszerét, még egyszer nagy szükségük volt a szerencsére: a 8. percben Korhut bal oldali beívelése után Volas szinte ajtó-ablak helyzetben fejelhetett, labdája a lécről a gólvonal elé pattant, aztán jött a takarítóbrigád.

Alábbhagyott a DVSC lendülete, sőt a pálya középső harmadában el-eladogatott debreceni labdákból az északírek is próbálkoztak: szögletig, lövésig is eljutottak, és bizony a debreceni védelem nem minden pillanatban tűnt erős bástyának.

TIZENEGYESGYANÚ, MEDDŐ MAGYAR FÖLÉNY

A 30. percben Korhut játszotta be magát a 16-oson belülre, majd fennakadt a becsúszó Barry Johnston lábán – a játékvezető valószínűleg úgy ítélte meg, hogy a magyar védő esni akart, a lényeg: a reklamálás ellenére elmaradt az éppenséggel befújható tizenegyes.

A rendszeresen felfutó Korhut a 32. percben szabadrúgást harcolt ki, René Mihelic jobbal, 22 méterről eltekert labdája alig kerülte el a kapu jobb oldalát. A játékrész hajrájában Bódi Ádám középre tartó lövését, majd Varga József távoli bombáját is hárította az északír kapus – ez is jelzi, hogy bár a Loki kezdeményezett többet, ebben az időszakban nem jutott el helyzetekig.

DUPLA BÜNTETÉS EGY PERC ALATT: EMBER- ÉS GÓLELŐNYBEN A LOKI

A második játékrész, akárcsak az első, Loki-rohamokkal indult, Conor Devlin kapus szinte folyamatosan munkában volt: előbb Mihelic balról beívelt szabadrúgása után ütötte ki a labdát, majd Bódi közeli lövését hárította lábbal. Éppenséggel az 55. percben is lett volna dolga, de ezúttal hiába nyújtózkodott a labda után.

Történt, hogy Máté Péter jó mélységi indítására Volas rajtolt rá, lefutotta Jamie McGovernt, aki egy finom karmozdulattal kibillentette egyensúlyából – kiállítás és szabadrúgás 17 méterről. René Mihelic futott neki a letett labdának, és jobbal a sorfal felett a kapu jobb oldalába kanyarított. 1–0

Folytatódtak a Devlin Játékok: a vezető gólt gyorsan megtoldani szándékozó debreceniek közül előbb Volas pöccintett alig valamivel a bal alsó mellé, majd Mihelic kínálta meg erős lövéssel az északír kapust.

KORHUT ÚJABB FELFUTÁSA UTÁN SIDIBE MEGADJA A KEGYELEMDÖFÉST

A játék folyamatosan a Cliftonville térfelén zajlott, de hiába az emberelőny, a debrecenieknek nem sikerült helyzeteket kialakítaniuk, így sokáig számolni kellett a lehetőséggel, hogy az északírek egyszer megugranak, és az nagyon fájdalmas lesz...

Egy dolog azonban az elmélet, és egy másik a gyakorlat: jött a megváltó 79. perc, és az est egyik főszereplője, Korhut bal oldali beadását követően a bevetődő Ibrahima Sidibe közelről a hálóba kotorta a labdát. 2–0

A BATE LESZ A KÖVETKEZŐ ELLENFÉL, AHHOZ A SIKERHEZ BIZONYOSAN TÖBB KELL

A meccs és a továbbjutás kérdése ezzel eldőlt, a hátralévő percek csordogálása közepette, az ellazáskodott debreceni helyzetek árnyékában már kezdhettünk barátkozni a gondolattal, hogy a következő ellenfél már egy sokkal erősebb rivális, a fehérorosz BATE Boriszov lesz, amely kedd este 1–1-es döntetlent játszott az albán Skenderbeu otthonában, ami a gól nélküli első felvonás fényében azt jelentette, hogy idegenben szerzett góllal továbbjutott.

A harmadik selejtezőkörből mindenképpen vezet út a negyedikbe: a párharc győztese a BL-főtáblára jutásért küzdhet majd (és legrosszabb esetben Európa-liga-főtáblás lesz), míg a vesztes az El playoffjában küzdhet a második számú sorozat csoportköréért.

BAJNOKOK LIGÁJA
2. SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓK

DVSC-Teva–Cliftonville (északír) 2–0 (Mihelic 55., Sidibe 79.)
Továbbjutott: a DVSC-Teva, 2–0-s összesítéssel

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
FK Szutjeszka Niksics (montenegrói)–FC Sheriff (moldovai) 0–3
Tj: az FC Sheriff, 5–0-val
F91 Dudelange (luxemburgi)–Ludogorec Razgrad (bolgár) 1–1
Tj: a Ludogorec Razgrad, 5–1-gyel
FC Levadia Tallinn (észt)–Sparta Praha (cseh) 1–1
Tj: a Sparta Praha, 8–1-gyel
Qarabag FK (azeri)–Valletta FC (máltai) 4–0
Tj: a Qarabag FK, 5–0-val
Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–FC Santa Coloma (andorrai) 2–0
Tj: a Maccabi Tel-Aviv, 3–0-val
The New Saints (walesi)–Slovan Bratislava (szlovák) 0–2
Tj: a Slovan Bratislava, 3–0-val
HB Tórshavn (feröeri)–FK Partizan Beograd (szerb) 1–3
Tj: az FK Partizan Beograd, 6–1-gyel
KS Skënderbeu Korcë (albán)–BATE Boriszov (fehérorosz) 1–1
Tj: a BATE Boriszov, 1–1-gyel, idegenben szerzett góllal
VMFD Zalgiris Vilnius (litván)–Dinamo Zagreb (horvát) 0–2
Tj: a Dinamo Zagreb, 4–0-val
Celtic FC (skót)–KR Reykjavík (izlandi) 4–0
Tj: a Celtic, 5–0-val
FK Aktobe (kazah)–FC Dinamo Tbiliszi (grúz) 3–0
Tj. az FK Aktobe, 4–0-val
Helsingin JK (finn)–Rabotnicski Szkopje (macedón) 2–1
Tj. a Helsingin, 2–1-gyel
FK Ventspils (lett)–Malmö FF (svéd) 0–1
Tj. a Malmö FF, 1–0-val
Steaua Bucuresti (román)–Strömsgodset IF (norvég) 2–0
Tj. a Steaua Bucuresti, 3–0-val
NK Maribor (szlovén)–HSK Zrinjski Mostar (bosnyák) 2–0
Tj. az NK Maribor, 2–0-val
Saint Patrick's Athletic (ír)–Legia Warszawa (lengyel) 0–5
Tj. a Legia Warszawa, 6–1-gyel


3. SELEJTEZŐKÖR, A PÁROSÍTÁS
BAJNOKI ÁG
DVSC (magyar)–BATE Boriszov (fehérorosz) x–x x–x x–x
Qarabag (azeri)–Salzburg (osztrák) x–x x–x x–x
Slovan Bratislava (szlovák)–Sheriff (moldovai) x–x x–x x–x
Aalborg (dán)–Dinamo Zagreb (horvát) x–x x–x x–x
Legia Warszawa (lengyel)–Celtic (skót) x–x x–x x–x
Aktobe (kazah)–Steaua Bucuresti (román) x–x x–x x–x
Maribor (szlovén)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli) x–x x–x x–x
HJK Helsinki (finn)–APOEL (ciprusi) x–x x–x x–x
Sparta Praha (cseh)–Malmö (svéd) x–x x–x x–x
Ludogorec Razgrad (bolgár)–FK Partizan (szerb) x–x x–x x–x
NEM BAJNOKI ÁG
AEL Limassol (ciprusi)–FK Zenit (orosz) x–x x–x x–x
Dnipro (ukrán)–FC Köbenhavn (dán) x–x x–x x–x
Feyenoord (holland)–Besiktas (török) x–x x–x x–x
Grasshoppers (svájci)–Lille (francia) x–x x–x x–x
Standard Liege (belga)–Panathinaikosz (görög) x–x x–x x–x
Az első mérkőzéseket július 29/30-án, a visszavágókat augusztus 5/6-án rendezik meg.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik