BL-döntő: Bayern-rekord, Heynckes a második legidősebb

Vágólapra másolva!
2013.05.25. 23:23
A labdarúgó Bajnokok Ligája londoni döntőjében a Bayern München 2–1-es győzelmet aratott a Borussia Dortmund ellen, így története során ötödször nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot. Íme, néhány érdekesség a finálét követően:

Jupp Heynckes a negyedik edző, aki két különböző csapattal nyerte meg a Bajnokok Ligáját (Real Madrid, Bayern München). Ernst Happel a Feyenoorddal (1970) és a Hamburggal (1983), Ottmar Hitzfeld a Borussia Dortmunddal (1997) és a Bayern Münchennel (2001), míg José Mourinho a Portóval (2004) és az Internazionaléval (2010) ért fel a csúcsra.Jupp Heynckes a negyedik edző, aki két különböző csapattal nyerte meg a Bajnokok Ligáját (Real Madrid, Bayern München). Ernst Happel a Feyenoorddal (1970) és a Hamburggal (1983), Ottmar Hitzfeld a Borussia Dortmunddal (1997) és a Bayern Münchennel (2001), míg José Mourinho a Portóval (2004) és az Internazionaléval (2010) ért fel a csúcsra.

• A Bayern München lehet az első német csapat, amely triplázik egy szezonban, ehhez már „csak” a Német Kupát kell bezsebelnie (a VfB Stuttgart ellen játszik június 1-jén).

• A 68 esztendős Heynckes a második legidősebb vezetőedző, aki BL-t nyer. A német szakembernél csak az Olympique Marseille-t 1993-ban, 71 évesen sikerre vezető Raymond Goethals volt idősebb.

Arjen Robben sorozatban a harmadik BL-mérkőzésén talált a kapuba (az FC Barcelona elleni elődöntő mindkét meccsén betalált), az egyéni rekordja négy találkozóra nyúlik.

• Robben – Patrick Kluivert és Dirk Kuyt után – a harmadik holland játékos, aki BL-döntőben a kapuba talált.

Gündogan a nyolcadik olyan játékos, aki első BL-döntőjében gólt szerzett. Nem mellesleg ez volt a német játékos első gólja a legrangosabb európai kupasorozatban.

• A két csapat játékosai közül egyedül a Bayern München középpályása, Anatolij Timoscsuk nyert valaha rangos európai kupát. Az UEFA-kupát és az Európai Szuperkupát 2008-ban még a Zenit játékosaként.

• A Bayern a legutóbbi 14 tétmeccséből 13-at megnyert, és egy döntetlent játszott, azt a Dortmund ellen a bajnokságban (1–1).

• A bajorok minden sorozatot figyelembe véve 146 gólt szereztek ebben a szezonban, ami klubrekord.

• A Bayern a legutóbbi 20 tétmeccsét megnyerte, amikor Bastian Schweinsteiger kezdőként lépett pályára.

• Amennyiben José Mourinhót kinevezik a Chelsea menedzserének, akkor az Európai Szuperkupa augusztusi döntőjében a Pep Guardiola vezette Bayern Münchennel találkozik.

• Az Arsenal háromszor annyi gólt szerzett (hármat) az egyenes kieséses szakaszban a Bayern ellen, mint a Juventus, a Barcelona és a Dortmund összesen (egyet).

• A Bayern München 4385 nap után nyerte meg ismét a Bajnokok Ligáját. A bajorok legutóbbi győzelme óta 12 év és két nap telt el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik