Az Atlético ismét kifogott Messin - kiesett a Barca

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.09. 20:41
null
Lionel Messi lő... – az argentin csak helyzetekig jutott (Fotó: Action Images)
Az Atlético Madrid Koke góljával hazai pályán 1–0-ra nyert a Barcelona ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, így 2–1-es összesítéssel továbbjutott. A fővárosiak 1974 után kerültek ismét a legjobb négybe a legrangosabb kupasorozatban, míg a Barca hét év után először nem lesz ott az elődöntőben. A katalánok argentin klasszisa, Lionel Messi pedig immár hat meccse gólképtelen az Atlético ellen.

Az Atlético Madrid–Barcelona BL-negyeddöntő egyik nagy kérdésére, már a kezdősípszó előtt választ kaptunk: a múlt heti első meccsen (1–1) sérülés miatt lecserélt Diego Costa nem tudta vállalni a játékot.

A másik nagy kérdés az volt, hogy Lionel Messi vajon megtöri-e az Atlético Madrid elleni átkát. Az argentin a két gárda legutóbbi öt meccsén nem talált be a fővárosiak kapujába, és amióta Diego Simeone az Atlético edzője, azóta hét találkozón csak háromszor, előtte viszont 13 meccsen 17-szer volt eredményes. A mai találkozón Messinek az első félidőben három helyzete is volt. Rögtön a találkozó elején megunva a katalánok szokásos passzolgatását messze a kapu fölé bombázta a labdát, majd később tiszta helyzetből mellé fejelt, Neymar lekészítése (két szemet gyönyörködtető csel után játszott középre a brazil) után pedig mellé.

A csapatok amúgy nagyon bekezdtek, a 13. percben már kilenc lövésnél tartottak. A lendületes kezdés elsősorban az Atlético Madridnak érdemes, amely az 5. percben a vezetést is megszerezte. A jobb szélen kilépő Adrián elsőre még a kapufát találta el, David Villa a kipattanó után még középre tudott játszani, Adrián lefejelte a labdát Kokénak, aki az ötös közeléből a kapuba bombázott. 1–0

A góltól teljesen megzavarodott a Barcelona védelme. Több kisebb-nagyobb lehetőség adódott a hazaiak előtt. A 18. percben a volt barcelonai, a katalánokkal BL-t és bajnokságot is nyerő David Villa már a második kapufáját lőtte, az Atléticónak pedig ez már a harmadik kapukerete volt!

Az első félidő hajrájában mindkét kapu előtt feljegyezhettünk még egy-egy tizenegyesgyanús helyzetet. Előbb Javier Mascherano szorításában Adrián tűnt el, majd a másik oldalon Cesc Fabregas esett el a becsúszó, de labdát nem érő Diego Godínnal szemben. Mindkét eset olyan volt, amikért más meccseken láttunk már büntetőt, az angol Howard Webb játékvezető azonban ezúttal egyiknél sem fújt a sípjába, így a szünetben 1–0-ra vezetett, és 2–1-gyel továbbjutásra állt az Atlético.

Koke nyakában Villa – ünnepel az Atlético (Fotó: Action Images)
Koke nyakában Villa – ünnepel az Atlético (Fotó: Action Images)

A második félidő hatalmas Barca-helyzettel kezdődött, Neymar vezette be a labdát az elvetődő Thibaut Courtois-ba, majd Dani Alves elé került a labda, amelyet beadott a brazil, Messi nem lőtt, Xavi viszont belekapott a labdába, amely végül Courtois-ról pattant a háló tetejére.

Ezt követően nem tudta fokozni a nyomást a Barca, sőt egy közel negyedórás üresjárat után a hazaiaknak volt lövőhelyzete a csereként beálló brazil középpályás, Diego révén, ám éles szögből leadott löketét José Manuel Pinto vetődve védte. Ahogy a 70. percben a bal szélen kilépő Gabi hosszú alsóba tartó lövését, ezúttal lábbal. A folytatásban is a Barcának kellett meleg pillanatokat átélnie: Mascherano újabb lökésgyanús megmozdulásánál ismét nem ítélt büntetőt Webb, majd Raúl García középen egy igazítás után a blokkoló védőkbe lőtt.

A Barcelona hiába birtokolta többet a labdát, kevés helyzetet tudott kialakítani. A 78. percben Neymarnak volt egy lehetősége, a szélről belőtt labdát előrevetődve, kissé kicsavarodott helyzetből fejelte a kapu mellé. Ez volt az utolsó valamire való helyzete a Barcelonának, amely 1–0-ra kikapott, és 2–1-es összesítéssel búcsúzott a sorozattól.

Az Atlético az 1973–1974-es szezon után jutott legalább a legjobb négy közé a legrangosabb kupasorozatban, akkor a döntőig menetelt, a fináléban pedig kikapott a négy között az Ú. Dózsát búcsúztató Bayern Münchentől (a bajorok most is már négy között vannak, miután a másik szerdai meccsen kiverték a Manchester Unitedet). A Barcelonával 2007 után először fordult elő, hogy nem jutott négy közé a BL-ben.

Az elődöntő sorsolását péntek 12 órától tartják Nyonban. Az Atlético és a Bayern mellett a Real Madrid és a Chelsea várja a párosítás elkészítését.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

ATLÉTICO MADRID (spanyol)–BARCELONA (spanyol)
1–0
Madrid, 53 592
néző. V: Webb (angol)
ATLÉTICO:
Courtois – Juanfran, Miranda, Godín, Filipe – Gabi, Tiago – Koke (Diego, 62.), Raúl Garcia, Adrián López – Villa (Rodríguez, 79.). Vezetőedző: Diego Simeone
BARCELONA: Pinto – D. Alves, Bartra, Mascherano, J. Alba – Xavi, Busquets, Neymar – Messi, Fabregas (A. Sánchez, 61.), Iniesta (Pedro, 72.). Vezetőedző: Gerardo Martino
Gólszerző: Koke (5.)
Továbbjutott: az Atlético Madrid, 2–1-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik