BL: a Real a kaput sem találta el Párizsban; újabb játékos debütált triplával

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2019.09.19. 13:49
null
Benzemáék pocsék formában: Párizsban nem találták el a kaput (Fotó: AFP)
Pocsék formában a Real Madrid, Sergio Ramos nélkül nem megy. Harry Kane, Robert Lewandowski és Thomas Müller fontos mérföldkőhöz ért. Sami Khedira véletlenül fejbe lőtte a játékvezetőt. A Dinamo Zagreb horvát támadója triplával debütált. Íme, a Bajnokok Ligája szerdai játéknapjának legfontosabb statisztikái és érdekességei!



Pocsék formában a Real Madrid. A tizenháromszoros BEK/BL-győztes spanyol alakulat legutóbbi négy BL-meccséből hármat elveszített, ráadásul mindhármat háromgólos különbséggel. A királyi gárda az ezt megelőző 256 BL-találkozóján összesen csupán ötször kapott ki legalább három góllal…

Nincs Ramos, nincs győzelem. A PSG ellen a Madrid vedelméből eltiltás miatt hiányzott a csapatkapitány Sergio Ramos. Hogy mi a közös pont a fővárosi alakulat legutóbbi öt BL-vereségében? Egyiken sem játszott Ramos. A Real tavaly áprilisban odahaza 3–1-re kikapott a Juventustól, októberben 1–0-s vereséget szenvedett Moszkvában a CSZKA-tól, majd decemberben Madridban 3–0-ra nyertek az oroszok. Idén márciusban az Ajax 4–1-re győzött a Santiago Bernabéuban, szerdán pedig a PSG fektette két vállra a Realt. Egyik találkozón sem játszott Sergio Ramos…

Benzemáék vaktölténnyel lőttek. Zinédine Zidane együttese nem találta el a kaput a párizsi mérkőzésen – legalábbis a statisztika szerint, hiszen Gareth Bale-nek volt egy videózás után elvett gólja. Az Opta a 2003–2004-es évad óta vezet statisztikát, azóta a madridi együttes 167 összecsapáson van túl az elitsorozatban, de ilyen csúfság még nem fordult vele elő – mostanáig…

Ángel Di María a Barcelona és a Real Madrid ellen is duplázott (Fotó: AFP)
Ángel Di María a Barcelona és a Real Madrid ellen is duplázott (Fotó: AFP)

Di María a Barca után a Realt is kipipálta. A BL történetében Ángel Di María a második futballista, aki a Barcelona és a Real Madrid ellen duplázott. Az első az FC Porto korábbi kiválósága, a brazil Mário Jardel volt, aki épp szerdán töltötte be 45. életévét.

Modern futball. A PSG–Real Madrid összecsapáson a hazaiak kezdőjében csupán egy francia kapott helyett (Presnel Kimpembe), ám akadt két spanyol játékos (Juan Bernat, Pablo Sarabia). A vendégeknél csak egy spanyol volt a kezdőben (Dani Carvajal), no meg három francia futballista (Raphaël Varane, Ferland Mendy, Karim Benzema).

Pazar látvány. A görög Olympiakosz drukkerei ezzel az élőképpel fogadták kedvenceiket a Tottenham elleni BL-nyitányon. Ilyen fanatikus támogatással nem csoda, hogy a pireusziak kétgólos hátrányból mentettek pontot.

Botladozó érmesek. Először fordult elő 2011 óta, hogy az aktuális BL-címvédő és az előző idényben döntős nem nyerte meg első csoportmérkőzését. Akkor az FC Barcelona és a Manchester United egyaránt döntetlennel kezdett. Most a Liverpool két góllal kikapott Nápolyban, a Tottenham pedig ikszelt az Olympiakosz otthonában.

Harry Kane azt teszi, amit Harry Kane tud. A Tottenham angol válogatott csatára huszadik BL-meccsén megszerezte tizenötödik gólját, ezzel beérte Theo Walcottot, s csak egy gólra van David Beckhamtől. A Bajnokok Ligájában a legeredményesebb angol játékos Wayne Rooney harminc találattal. Kane-nél csak Ruud van Nistelrooynak és Roberto Soldadónak kellett kevesebb meccs a 15. gólhoz (19-19). Lionel Messinek 29, Cristiano Ronaldónak 51 mérkőzésre volt ehhez szüksége.

Két mexikói debütálását a Juve bánta. Hirving Lozano után Héctor Herrera is góllal mutatkozott be új klubjában, ráadásul ő is a Juventus ellen. A Napolihoz szerződő Lozano a Serie A-ban talált be a torinóiak ellen 4–3-ra elveszített mérkőzésen, míg a nyártól az Atléticót erősítő Herrera szerdán egy pontot érő góllal tette emlékezetessé első találkozóját a madridiak színeiben.





Szegény spori… A madridi összecsapáson a juventusos Sami Khedira véletlenül csúnyán fejbe lőtte Danny Makkelie játékvezetőt. A holland bírónak kellet egy kis idő, mire folytatni tudta munkáját.

STOP DE VAR! on Twitter

makkelie fungeert toch als VAR in de Eredivisie. Betekent dit dan dat er aankomend weekend geen #VAR is in de #eredivisie? Ja toch? Is toch zo? Ja? https://t.co/BdHkQtscAl


Danny Makkelie játékvezetőt megviselte Khedira lökete (Fotó: AFP)
Danny Makkelie játékvezetőt megviselte Khedira lökete (Fotó: AFP)

Fontos Bayern-mérföldkövek. Robert Lewandowski megszerezte kétszázadik találatát a müncheni csapatban. Ehhez csupán 249 tétmérkőzésre volt szüksége. A BL-ben 53 találkozón 37-szer volt eredményes. A múlt héten 30. életévét betöltő Thomas Müller pedig 106. BL-meccsén lépett pályára a Bayern Münchennel, ami klubrekord. A világbajnok támadó Philipp Lahmot előzte meg a vonatkozó rangsorban. Lengyel csapattársához hasonlóan Müller is gólt szerzett szerda este.

A játéknap legszebb megmozdulása. Az UEFA szerdán Lewandowski elegáns akcióját választotta meg a legszebb trükknek.

UEFA Champions League on Twitter

Lewandowski tricks his way past two players to win #UCL Skill of the Day @MastercardUK https://t.co/fWUbw74Ee9



Újabb játékos, aki triplával mutatkozott be a BL-ben. Egy napot kellett csupán várni Erling Haaland varázslatos keddi produkciója után egy hasonló teljesítményre. Szerdán a selejtezőben többek között a Ferencvárost is búcsúztató Dinamo Zagreb színeiben Mislav Orsic – aki tavaly nyárig Ázsiában futballozott – háromszor talált be az Atalanta kapujába élete első BL-főtáblás meccsén. Nem meglepő módon ez az első BL-idény, amelyben két játékos triplázott pályafutása első BL-mérkőzésén. A 26 éves Orsic szeptemberben először játszott a horvát nemzeti együttesben. Ha így folytatja, lehet, hogy a magyar válogatottnak is fel kell készülnie játékából az októberi Európa-bajnoki selejtezőre.

Mislav Orsic triplával mutatkozott be a Bajnokok Ligája főtábláján (Fotó: AFP)
Mislav Orsic triplával mutatkozott be a Bajnokok Ligája főtábláján (Fotó: AFP)

Nem ilyen kezdésre számítottak Bergamóban. Az Atalanta a harmadik olasz együttes, amely története első BL-mérkőzését elvesztette. Az Internazionale 1998-ban kikapott a Real Madrid otthonában, három évvel később a Roma odahaza 2–1-es vereséget szenvedett – szintén a Real Madridtól.

A Sahtar valószínűleg nem szeret a Manchester Cityvel játszani. Az ukrán gárda ötödször találkozott az angol gigásszal a BL-ben, s összesen 14 gólt kapott tőle. Ennél többször egy csapat sem talált be a Sahtar ellen az elitligában.



A cikkhez az OPTA és a Gracenote statisztikáit használtuk fel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik