Bázeli felfordulás: kikapott és búcsúzott az MU

Vágólapra másolva!
2011.12.07. 20:37
null
Fél év után ismét egy gránátvörös-kék csapattól kapott ki a BL-ben az MU <br />– mindkettő fájó emlék lesz (fotó: Reuters)
Címkék
A Manchester United 2–1-es vereséget szenvedett a Basel vendégeként a Bajnokok Ligája C-csoportjának hatodik fordulójában, így a Benfica mellett a svájci csapat jutott tovább a tizenhat közé. Marco Streller a mérkőzés elején, Alexander Frei a hajrában talált be, Phil Jones szépítése már túl későn jött. A Benfica 1–0-ra legyőzte az Otelul Galati-ot, és megnyerte a csoportot.

 

BASEL–MANCHESTER UNITED

Talán előzetesen kevesen gondolták, de végül is úgy alakult, hogy igazi ki-ki meccs lett a Basel–Manchester Unitedből, és nemcsak addig, amíg a mérkőzés elkezdődött... Bár az egyértelmű esélyes angol bajnok fölényben kezdett, a Basel az első helyzetei egyikét kihasználta, és Marco Streller találatával már továbbjutásra állt a 9. percben. 1–0

BENFICA–OTELUL GALATI
Nagy iramban kezdte a mérkőzést a már biztos továbbjutás tudatában pályára lépő Benfica: a kezdeti mezőnyfölényt egy szenzációs támadás – melyet Axel Witsel és Nicolás Gaitán dolgozott ki – végén Óscar Cardozo váltotta gólra a hetedik percben. 1–0

Az első félidő második felében az Otelul átvette a mérkőzés irányítását, s helyenként tetszetős támadásokat vezetett, ám nem tudta feltörni a portugál együttes védelmét. Csak úgy, ahogy a fordulás után sem, újabb gól már nem született a találkozón, győzelmével a Benfica csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe.

A folytatásban ismét manchesteri labdatartás, de kevés vendéghelyzet jellemezte a mérkőzést. Azt is lehet mondani akár, hogy Heiko Vogel remekül választott taktikát, hiszen, akárcsak Manchesterben, a gyors ellentámadások nagyon „ültek” hazai részről. A hazaiaknak hiába kellett elsősorban a szélek jó lezárására és az átlövések megelőzésére ügyelni – utóbbi szinte tökéletesen sikerült is –, a középpálya erejéből arra is futotta, hogy hamar átlendüljenek az ellenfél térfelére, nem egyszer zavarba hozva a Ferguson-csapat védelmét.

A Unitednek a folytatásban feltétlenül pontosabb végjátékra lett volna szüksége, ám Rooney a második félidő elején is kihagyott egy nagy helyzetet. Ráadásul ezt követően a hazaiak dolgoztak ki inkább helyzeteket, Alexander Frei szabadrúgásánál David de Gea bravúrjára volt szüksége a manchesterieknek az eredmény őrzéséhez.

Markus Steinhofer „önkapufája” némileg fordulópontot jelentett: ezt követően már a mérkőzés végéig inkább a hazaiak térfelén pattogott a labda, ám a hatékonysággal továbbra is gondok volt, ezért kezdhetett ekkor cserélni Alex Ferguson, előbb Danny Welbecket, majd az utolsó percekre Federico Machedát is pályára küldve.

Utóbbi azonban alig lépett pályára, máris kettő volt a bázeli előny: Alexander Frei maradt üresen, és a veterán támadónak három méterről nem okozott gondot betalálni a Nemanja Vidics nélkül érezhetően lyukasabb védelem ellen. 2–0

A hosszabbításban mér érkezett egy kibrusztolt gól Macheda kapufája után Phil Jonestól, de a csodás feltámadás elmaradt. A csoda azonban nem: 2–1-es sikerével továbbjutott a Basel, és kiesett a BL-ből a Manchester United.

PERCRŐL PERCRE
94'Vége! Kiesett a Manchester, továbbjutott a Basel!
92'Nani beadását húzta le Sommer.
91'Shaqiri le, Stocker be.
90'Három perc a hosszabbítás. F. Frei sárga.
89'Szépített a Man. United: Macheda közelről a lécet találta telibe, de a kipattanóra érkezett Phil Jones, és Sommer csak a gólvonal mögül tudta kikaparni a labdát. 2–1
88'Kusunga állt be A. Frei helyére.
87'Evra sárgult be.
84'Eldőlt? Shaqiri jobb oldali beadása után Alexander Frei fejelt közelről, Smalling mellől a hálóba. 2–0!
83'G. Xhaka is lejött, Chipperfield a helyén.
82'Macheda villanásában bízik Ferguson. Pak Dzsi Szung ment le.
81'G. Xhaka lövése szállt fölé.
80'Shaqiri lövését blokkolták, egyre inkább kettészakad a pálya, pontosabban a United.
78'Jones iparkodott a jobb szélen, Sommer jól vetődött ki, Giggs pedig hiába ácsingózott a kipattanóra.
75'Welbeck tologatta keresztbe a 16-os előtt a labdát, Rooney lövését blokkolják, aztán meg ugyanő mellé lő. Egyre gyakoribb a négybetűs szó az angol szájakon.
Mi lesz veled Manchester? A City továbbra sem áll jól, és ahhoz képest, hogy a legutóbbi forduló után az angol sajtó az MU második helyén kesergett, lehet, a továbbjutás sem lesz meg...
73'Smalling beadását Rooney fejelte fölé – lesről.
70'

Újabb haszontalan manchesteri sarokrúgás.

Az MU bő öt éve kapott ki utoljára a BL csoportkörében.
66'Alighanem jön a körbelövöldözős rész, ezúttal Nani, fölé.
65'Jött Welbeck, Young helyére.
64'Rooney tologatott, majd 12 méterről mellé célzott.
61'Ez micsoda helyzet volt! Nani jobb oldlai beadása után Rooneynak magas volt a labda, ám jött Steinhofer (!), és hét méterről izomból „szétlőtte” a felső lécet. A védőnek szerencséje volt: a gólvonal előtt pattant le a labda. Young három karatemozdulatból sem tud kapura lőni. Steinhofer mosolyog – alighanem gurulnak le a sziklák a szívéről.
59'Pak Dzsi Szung labdavezetése után Nani megpattanó lövése ment mellé.
57'Továbbra is támadásban a Vogel-gárda: F. Frei cselei után közeli lövését Smalling blokkolta. Kellett.
54'Szorítóban a manchesteriek: a 22 méteres szabadrúgást A. Frei vállalta el, kísérlete kifejezetten jó volt, ám De Gea bravúrral kitolta a labdát a léc alól. A tűzzel játszik a vendégcsapat.
52'Jobb oldali keresztlabda után az amúgy ügyesen játszó Shaqiri került lövőhelyzetbe, ám a labda 16 méterről fölé-mellé szállt. Nem sokkal.
50'Az MU hét hónapja és 28 meccse mindig szerzett gólt. Épp ma mondanak csődöt?
49'Megint Rooney hagyott ki helyzetet: Giggs indított kiválóan a bal összekötő helyén. Az angol csatár kicsit kisodródva, de tisztán jutott el lövőhelyzetbe. A labda a bal oldali kapufa mellé ment. Sokba kerülhet ez még a vendégeknek...
47'
Nem volt csere. És a játék képe sem változott. A 16-os vonalánál halt el a Nani, Young, Pak által vezetett akció.
46'Elkezdődött a második félidő.
Egy kis stat az első félidő után. Labdatartás (%): 40–60, Kapura lövés (felé): 2–6 (2–4). Szöglet: 0–3. Szabálytalanság: 8–7.
A másik meccsen továbbra is vezet a Benfica, így a továbbjutás helyzete változatlan.
45+3'Vége az első játékrésznek. Streller góljával előnyben a hazaiak.
45+2'
Young is kapott egy sárga lapot.
45+1'
Shaqiri lövése után újra spanyol ölben a labda. A manchesteri szurkolótábor mindenesetre maxhangerővel buzdítja övéit.
45'De Geánál a labda, három perc lesz a ráadás.
43'Evans érkezett a szerb helyére, akit rögtön az öltözőbe vittek. Vidicsre alighanem néhány hét kihagyás vár.
42'Vidics harcolt Strellerrel, és előbbinek aláfordult a térde.
38'Nanit kaszálták el a 16-os előtt, a jobb oldali szabadrúgás lapos és pontatlan.
35'Nani közeli lövésébe Pak Csu Ho dobta bele magét remekül.
34'Giggs passza után ismét Rooney fókuszban: lapos labdája után Sommer a helyén.
29'Mit hagyott ki Rooney! Nani jobb oldali beadása után a 10-est egyedül találta a labda, mint tökéletes szinglit a szerelem, de a furán pattanó játékszer kifogott a támadón. Mindezt öt méterre a kaputól. Pak Dzsi Szungé a második lehetőség, ez azonban már erőtlen megoldás.
27'Az első sárga: G. Xhaka buktatta Nanit.
26'Az MU körbeadogatta a labdát a 16-os előtt, ám Young beadása ellenfelet talál csak. A másik térfélen Shaqiri űzött csúfot a fél védelemből, de az ívelés itt is ellenfelet talál.
25'Sommer felszabadítása nem volt tökéletes, Nani meg is próbálta 30 méterről kapura ívelni a labdát, ám mellé ment.
A bázeli Pak Csu Ho is válogatott: 24 éves és a nyáron a Jubilo Ivatától igazolt Svájcba. A Baselnek van amúgy egy észak-koreaija is: Pak Kvang Rjong 19 múlt, és az ugyancsak svájci Wiltől jött a nyáron.
21'Pak Dzsi Szung szabálytalankodott. Pakból egyébként kettő van a pályán.
20'Átvette az irányítást az MU, ez főként labdatartásban nyilvánult eddig meg, egy kósza Smalling-beadásban.
Az Infostrada szerint ez a manchesteriek 300. európai tétmeccse. Az eddigi mérleg: 161 győzelem, 80 döntetlen, 58 kudarc.
15'Manchesteri szöglet után Cabral próbálkozott érdekes felszabadítással: fejese után saját kapuja felé indult el a labda. De már szabadrúgás kifelé...
13' Cardozo góljával vezet a Benfica is, azaz jelenleg: 1. Benfica, 2. Basel, 3. MU, 4. Galati
12'Nani lövése tévesztett célt.
9'Vezet a hazai csapat! Az első beadásnál még sikerült kitenni a labdát, de Vidics „akciózás közben” lekönyökölte Smallingot. A balról ismét beszálló labda pedig Marco Strellert találta üresen a jobb oldalon, a csapatkapitány kapásból nyolc méterről a kapu jobb oldalába helyezett. 1–0
7'
Aktivizálódik a Basel: De Gea kifutása az MU-drukkerek számára némi riadalmat okozhatott, de sikerrel járt.
5'Helyzetkép a kispadokról: Vogel a vonal mellett magyaráz, Ferguson ül és rág – erőteljesen.
3'A manchesteri Pak előtt adódott az első helyzet: az érdekes koreai tánc után leadott lövés következtében a jobb felső felett tekeredik ki a labda.
1'Rooney dizájnos cipőjéről indult útjára a labda.
A kezdőkről néhány szó: a Basel a szokásos 4–4–2-ben áll fel, elöl a Streller, A. Frei párossal, a középpályán pedig ott van a mindig meglepetésre kész Shaqiri, G. Xhaka, F. Frei trió. Az MU-nál a sérültek hiányában Ferguson csak egy csatárral kezd, Welbeck csak pados, Rooneyt viszont támogatást kaphat Nanitól, Pak Dzsi Szungtól, Giggstől és Youngtól is, azaz alapvetően Phil Jones feladata lesz labdát szerezni. Igaz, az Aston Villa ellen ő is felért gólt szerezni...
„Ezek a játékosok döntőket, elődöntőket, negyeddöntőket játszottak, nagy meccseket a Premier League-ben, szóval vannak tapasztalataik a mostanihoz hasonló szituációkról. Sújtanak bennünket kisebb-nagyobb sérülések ebben az idényben, ami nem viszi előrébb a dolgokat, de erős a csapatunk, és ez a csapat kisegít bennünket, ez nem lehet kérdés" – mondta Ferguson.
A „vörös ördögök" nem számíthatnak a sérült Dimitar Berbatovra és Chicharitóra, Rafaelre és Fábióra, az eltiltott Michael Carrickre, továbbá természetesen a hosszú időre kidőlt sebesültekre sem, mint például Michael Owen – ezzel együtt Ferguson bizakodó, szerinte a rendelkezésre álló keret alkalmas a cél elérésére.
„A srácok nagyon büszkék arra az eredményre, az élmény valószínűleg egész pályafutásukon végigkíséri őket” – mondta az Old Traffordon két gólt szerző, a meccset rutinos játékos létére maga is vissza nem térő csodaként felidéző Alex Frei.
Ne feledjük, néhány hete a svájci bajnokcsapat képes volt pontot szerezni az Old Traffordon (3–3), sőt kétgólos hátrányból feltápászkodva majdnem nyert is (Ashley Young az utolsó pillanatokban egyenlített).
„Szerintem nemcsak mi, a város, hanem Svájc minden futballszerető lakója óriási érdeklődéssel várja a mérkőzést. Csodálatos év csúcspontja ez a számunkra, remélem, kikapjuk a főnyereményt is" – mondta Heiko Vogel, az FC Basel vezetőedzője a csapata számára továbbjutási eséllyel kecsegtető mérkőzésről.
Szerdai esti menü a BL C-csoportjában: Basel–Manchester United a továbbjutásért. Röviden a mindenki által ismert alapszituáció: a svájciaknak csak a győzelem elfogadható a továbblépéshez, a „vörös ördögöknek” pedig tilos kikapni, de a csoportelsőséghez inkább győzni kellene (de még az is lehet kevés). Beharangozónkat itt olvashatja!
BAJNOKOK LIGÁJA
C-CSOPORT, 6. FORDULÓ
BASEL (svájci)–MANCHESTER UNITED (angol) 2–1 (1–0)
Bázel, St. Jakob-Park. V: Kuipers (holland)
BASEL: Sommer – Steinhöfer, Abraham, Dragovic, Pak Csu Ho – Shaqiri (Stocker, 92.), Cabral, G. Xhaka (Chipperfield, 83.), F. Frei – A. Frei (Kusunga, 88.), Streller. Vezetőedző: Heiko Vogel
MAN. UNITED: De Gea – Smalling, R. Ferdinand, Vidics (Evans, 44.), Evra – Nani, P. Jones, Pak Dzsi Szung (Macheda, 82.), Giggs, Young (Welbeck, 65.) – Rooney. Menedzser: Sir Alex Ferguson
Gólszerző: Streller (9.), A. Frei (84.), ill. P. Jones (89.)
A VÉGEREDMÉNY
1. Benfica 6 3 3 0 8–4 +4 12
2. Basel 6 3 2 1 11–10 +1 11
3. Manchester United 6 2 3 1 11–8 +3 9
4. Otelul Galati 6 0 0 6 3–11 –8 0
A Benfica és a Basel a nyolcaddöntőben, az MU az El-ben folytatja.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik