Messi megrendítette, Villa és Alba kiütötte a Milant

Vágólapra másolva!
2013.03.12. 20:35
null
Lionel Messi két gólt szerzett (Fotó: Action Images)
Az FC Barcelona a kétgólos Lionel Messi vezérletével 4–0-ra győzött az AC Milan ellen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, ezzel 4–2-es összesítéssel továbbjutott.


A MÉRKŐZÉS PERCRŐL PERCRE FRISSÜLŐ ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT OLVASHATJA!

Így ünnepelték a hazaiak Messi gólját (Fotó: Action Images)
Így ünnepelték a hazaiak Messi gólját (Fotó: Action Images)

A Barcelonával hat éve, 2007-ben fordult elő legutóbb, hogy nem jutott tovább a Bajnokok Ligájában a legjobb 16 csapat közül, akkor a Liverpool búcsúztatta. Most a Milannak sikerülhet ugyanez, miután a párharc első meccsén, hazai pályán 2–0-ra győzött az olasz csapat.

AZ ELSŐ FÉLIDŐ

Más kérdés, hogy a mérkőzés nem éppen úgy indult, ahogy a vendégek elképzelték. Nem kellett ugyanis sokáig várni az első gólra... Az 5. percben Xavi passza után középen, a védők gyűrűjében Lionel Messi került lövőhelyzetbe, és 15 méterről, ballal a jobb felsőbe lőtt. 1–0

A Barcelona rögtön az első helyzetét gólra váltotta, és a folytatásban is irányította a meccset. Ennek ellenére még az első tíz percben volt egy helyzete a Milannak is Stephan El Shaarawy révén, aki egy kontra végén kissé kisodródva jobbról lőtt, de erőtlen volt a próbálkozása.

A Barcelonát azonban nem tudta kizökkenteni a Milan. Előbb Andrés Iniesta bombáját kellett nagy bravúrral kitornásznia Christian Abbiatinak a jobb felső sarok elől (a kipattanót Messi fejelte mellé), majd nem sokkal később Xavi lapos lövését ütötte szögletre.

AZ 1. FÉLIDŐ STATISZTIKÁI

Labdabirtoklás: 72–28 (százalék)
Kapura lövések: 7–3
Kaput eltaláló lövések: 4–2
Szögletek: 4–1
Lesek: 1–0
Szabálytalanságok: 2–8
Sárga/piros lapok: 1/0–2/0
Forrás: uefa.com

A 20. perchez érve a Barcelona 75 százalékban birtokolta a labdát, ami elég sok mindent elmond a játék képéről, ahogy a 4:1-es kapura lövési arány is.

Ezt követően a kezdeti hatalmas nyomásból visszavett egy kicsit a Barcelona, de továbbra is nagy iramot produkáltak a csapatok, és bár a feszültség kézzel tapintható volt, Kassai Viktor játékvezető megfelelően kézben tartotta a meccset. A 22. percben éppen e célból adhatott sárga lapot Kevin-Prince Boatengnek az Iniestával szembeni szabálytalan belépő után.

A Barca-nyomás enyhülését jelezte El Shaarawy lövése is a 34. percben, de a bal szélről eleresztett kísérlet nem volt igazán veszélyes, talán jobban jár a Milan, ha a csatár a passzt választja – Boateng érkezett volna középen...

A 38. percben aztán hirtelen talpra ugorhatott egész Milánó, és szerte a világon az összes, a Milannak, vagy éppen a Barcelona ellen szurkoló drukker, amikor Niang egy előrevágott labdával egyedül indulhatott meg a hazai kapu felé, de teljesen tiszta helyzetben a jobb kapufát találta el.

Nem úgy bő egy perccel később a másik oldalon Messi, aki az Iniestától kapott labdából Philippe Mexes lábai között 15-ről megszerezte második gólját. 2–0

A találat előtt Massimo Ambrosini hibázott, őt szerelte Iniesta. Messinek ez volt az ötödik gólja a Milan ellen, ennél többet csak Wayne Rooney (Manchester United) szerzett a milánói csapat ellen. A Barcelonának pedig ez volt a 100. gólja a BL egyenes kieséses szakaszában. Messi egyébként ezen a meccsen szerzett először akciógólt olasz együttes ellen, korábban tizenegyesekből volt eredményes.

Messi fejjel is veszélyeztetett (Fotó: Action Images)
Messi fejjel is veszélyeztetett (Fotó: Action Images)

Az első félidő krónikájához tartozik, hogy a Barcából Pedro, míg a Milanból Mathieu Flamini is besárgult, így csapata továbbjutása esetén egyikük sem játszhat majd eltiltás miatt.

A MÁSODIK FÉLIDŐ

A második játékrész az elsőnél valamelyest visszafogottabb tempóban kezdődött, a Barcelona nem tudta annyira beszorítani a Milant, sőt Boatengnek volt lövése a másik oldalon, igaz, ez meglehetősen gyengére sikerült.

És ahogy már nem először ezen a meccsen: Milan-lehetőséget Barcelona-gól követett. Kévin Constant lemaradt Xavi indításáról, és az addig szinte semmit sem mutató David Villa nyolc méterről, jobbról a kapu hosszú oldalába csavart. A csatár nem sokat vacakolt a labdával, amelyet bal lábbal juttatott rendeltetési helyére. 3–0

Ezzel – először a párharc során – már a Barcelona állt továbbjutásra (3–2). Ráadásul közel került a Milan a két eddigi legnagyobb BL-vereségéhez (2004-ben a Deportól, 2010-ben a Manchetser Unitedtől kapott ki egyaránt 4–0-ra). A gól előtt sárga lapot kapott Philippe Mexes, így a Milan következő BL-meccsén nem játszhat, kérdés, mikor is lesz az a következő meccs...

A MÉRKŐZÉS STATISZTIKÁI

Labdabirtoklás: 65–35
Kapura lövések: 14–6
Kaput eltaláló lövések: 10–3
Szögletek: 6–3
Lesek: 2–5
Szabálytalanságok: 6–19
Sárga/piros lapok: 1–3
Forrás: uefa.com

Massimiliano Allegri vezetőedző két cserével reagált a történtekre: Ambrosinit a milánói meccsen gólt szerző Sulley Muntari váltotta, míg Niang helyére Robinho állt be.

A Milan a cserék után valamelyest váltani tudott támadásban, többször eljutott a hazai kapuig. A 67. percben Flamini sarkazásánál Gerard Piquének kellett mentenie.

A 74. percben beállt Flamini helyére a korábbi Barca-játékos, Bojan Krkic is.

Az utolsó tíz percre fordulva megpróbálta nyomás alá helyezni a Milan a Barcelonát, Robinho az ötösről lőhetett Krkic átadásából, de Jordi Alba becsúszva mentett. A katalánok ekkor már kontrákra rendezkedtek be.

A hosszabbítás perceiben pedig egy ilyen kontrából Alexis Sánchez elment a jobb oldalon, mesteri keresztlabdával a középen őrizetlenül előreloholó Jordi Albához játszott, aki beállította a 4–0-s végeredményt. (A katalánok aligha bal lábbal keltek fel aznap reggel: mind a négy találatuk bal lábbal született!) A Barcelona 4–2-es összesítéssel jutott tovább.

Kassai Viktor és segítői végig határozottan vezették, és kézben tartották a mérkőzést, de a spanyol sajtóban megoszlanak a vélemények arról, hogy jól döntette-e a magyar játékvezető, amikor a 11. percben nem ítélt büntetőt a Barcelona javára Ignazio Abate és Pedro ütközésénél.


LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
FC
BARCELONA (spanyol)–AC MILAN (olasz) 4–0 (2–0)
Barcelona, Camp Nou, 94 944 néző. Vezette: Kassai Viktor (Erős, Ring, Kispál)
BARCELONA: Valdés – D. Alves, Piqué, Mascherano (Puyol, 77.), J. Alba – Busquets, Xavi, Iniesta – Pedro (Adriano, 83.), Messi, Villa (Alexis Sánchez, 75.). Megbízott edző: Jordi Roura
Kispad: Pinto, Fabregas, Song, Tello
MILAN: Abbiati – Abate, Zapata, Mexes, Constant – Niang (Robinho, 60.), Flamini (Krkic, 74.), K.-P. Boateng, Montolivo, Ambrosini (Muntari, 60.) – El Shaarawy. Vezetőedző: Massimiliano Allegri
Kispad: Amelia, De Sciglio, Bonera, Nocerino
Gólszerző: Messi (5., 40.), Villa (55.), Jordi Alba (92.)
Továbbjutott: a Barcelona, 4–2-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik