HIRDETÉS
HIRDETÉS
CSILLAG PÉTER
CSILLAG PÉTER
2018.04.12 23:20 Frissítve: 2018.04.13 08:29

Bambit lelőtték – Csillag Péter jegyzete

HIRDETÉS
Jó lenne most letépni magunkról a tárgyilagosság kötelékét. Kimondani, hogy Michael Oliver játékvezető érzéketlen tuskó, aki szemrebbenés nélkül rúgná ki a sántikáló öreg néni mankóját, taszítaná vízbe a hajótöröttet, vagy eresztene egy tárat a gyanútlanul legelésző Bambiba. Az őzikés hasonlat nem a sajátunk, Gary Lineker idézte a Real Madrid–Juventus (1–3) BL-negyeddöntőt elemző televíziós műsorban, miután a brit bíró a párharcban háromgólos hátrányból feltápászkodó torinóiak reményeit szétzúzva a 93. percben tizenegyest ítélt a spanyoloknak, majd reklamálás miatt kiállította Gianluigi Buffont. Elhinni is nehéz volt: korunk talán legnagyobb futballistaegyéniségét, a pályafutása végéhez közelítő negyvenéves kapusklasszist, az egyik utolsó megmaradt példaképet parancsolták le a pályáról – 117 BL-mérkőzése során először.

Hogy jogos volt-e a tizenegyes? Vehettük annak. Szabályszerű a kiosztott piros lap? Nehéz volt vitatni. Igazságosnak mondható a Real Madrid büntetőgólja és továbbjutása? Természetesen igazságosnak.

És mégis, amikor Cristiano Ronaldo odaállt a tizenegyespont mögé, egy pillanatra, valahol a tudatunk mélyén bevillant a képtelen gondolat: mi lenne, ha az ötszörös aranylabdás szuperhős a méltatlanul kibukott kapuslegenda iránti együttérzésből csak most, kivételesen, egyszer az életben kegyelmet adna…

A tisztelet azonban mást diktált: úgy beverte a labdát a vészbeszálló Wojciech Szczesny kapujába, hogy szinte füstölt. A pályán nincs helye a könyörületnek, a pályán kívül annál inkább – többen a „Perdona!”, „Bocs!” kifejezést vélték hallani a portugál gólszerző szájából, amint a lefújás után az újságírói vegyes zónában átölelte az éppen közelgő búcsúját bejelentő olasz kapust. Emlegették Zinédine Zidane példáját a Bernabéu-stadionban – a fényes pályafutását Marco Materazzi lefejelésével záró francia Real-edző története sötét, de fájóan érvényes párhuzamot kínált szerda este. Szomorú, rettentően szomorú megdicsőülés jutott a csapatkapitánynak: amíg Torinóban az ollózós álomgólt szerző Cristiano Ronaldót, Madridban a ziláltan lekullogó kiállítottat tapsolták felállva az ellenfél szurkolói.

„Szemetesláda van a szíve helyén” – mondta Oliver bíróról az ítélet áldozata, a játékvezető jellemességét, érzékenységét hiányolva. Lehet csodálni a Juventus kapusnagyságát, a tárgyilagosság követelménye alól azonban a legnagyobb megbecsülés sem mentesít. Mindannyian tudjuk: ebben a mesében Bambit is súlyos felelősség terheli.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.18 20:47:19

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A párizsiak kétgólos hátrányból egyenlítettek, ez sem volt elég • Nem tudott nyerni a Napoli Belgrádban.

2018.09.18 18:41:32

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A katalánok négy gólt lőttek odahaza a PSV-nek, a hollandoknak az emberelőny is kevés volt a szépítésre.

2018.09.18 05:58:41

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

BL-ERŐSORREND. Kezdődik a csoportkör, indul a verseny a Real Madrid trónjáért.

2018.09.18 08:37:43

Bajnokok Ligája TÓTH ÁDÁM

„Messivel kapcsolatban gyakran emlegetik, hogy nem a mi bolygónkról való, de Neymar vagy Mbappé...”

2018.09.17 23:30:39

Bajnokok Ligája DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Vannak, akiket ez a dömping elriaszt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS