Bajor hús a spanyol szendvicsben – BL-erősorrend

Vágólapra másolva!
2016.09.13. 11:10
null
Az angol bajnok Leicester City épp felfért a listára (Fotó: Action Images)
A Nemzeti Sport Online idén is jelentkezik szubjektív Bajnokok Ligája-erősorrendjével, amelyben a szerkesztőségünkben megtartott szavazást követően állítjuk sorba erősségük szerint a legjobb 16 csapatot. Szezonnyitó részünkben négy nagy bajnokság százszázalékos éllovasa közé befért egy olyan klub is, amely a hét végi BL-főpróbája során hazai pályán szenvedett váratlan vereséget.

 

16. Monaco
Ugyan az orosz pénzből épülő „Szuper Monaco” projekt szép lassan dugába dőlni látszik, visszatért a klubhoz második kölcsönjátékából is Falcao, valamint alaposan megerősödött a védelem a Djibril Sidibé, Benjamin Mendy, Kamil Glik trió érkeztével (és a rossz nyelvek szerint Ricardo Carvalho elengedésével), lásd a PSG elleni 3–1-es győzelmet augusztus végén. A portugál Leonardo Jardim mester keretéből kilencen is legalább tízmillió eurót érnek, a nyáron nagy veszteségeket nem szenvedtek el a hercegségbeliek a transzferpiacon, ráadásul vezetik a Ligue 1-et négy forduló után, a BL-selejtezőben pedig kettős győzelemmel ütötték ki a Villarrealt, azaz kéretik őket komolyan venni! Jó esélyeik vannak a továbbjutásra a CSZKA Moszkva, Bayer Leverkusen, Tottenham Hotspur trió mellől.

15. Leicester City
A csodacsapat valószínűleg úgy fogja fel a BL-szezont, hogy ajándékot kapott vele. Az angol futball hívei tartanak attól, hogy ez a négy csapat, amelyik most Albionból kvalifikálta magát a BL-be, nem jut túl sokáig, ám a Leicester nem került megoldhatatlan csoportba. Bár a bajnokságban jelenleg pont úgy áll, ahogy azt tavaly mindenki várta tőle – azaz éppen a kiesőzóna fölött –, biztosan lesz még jobb formában is. Erre két játékos a garancia: Jamie Vardy és Rijad Mahrez.

14. Porto
Noha a Sportinggal vívott rangadót elveszítették, a „sárkányok” formája korántsem nevezhető „idény elejinek”: további három bajnokijukat megnyerték – és közben sikerrel vették a klubkassza szempontjából sem mellékes BL-selejtezőt a Roma ellen. Leggólerősebb játékosuk, Vincent Aboubakar távozott, mégis inkább a védelembe és a középpályára vásároltak a nyáron – így akarják elejét venni, hogy megint több gólt kapjanak, mint két nagy hazai vetélytársuk, a Benfica és a Sporting. A retesz persze elkel a BL-ben is, ahol legutóbb nem élték túl a csoportkört.

A KEDDI PROGRAM
A-CSOPORT
20.45: PSG–Arsenal (Tv: Sport1)
20.45: Basel–Ludogorec
B-CSOPORT
20.45: Dinamo Kijev–Napoli
20.45: Benfica–Besiktas
C-CSOPORT
20.45: Barcelona–Celtic (Tv: M4 Sport)
20.45: Manchester City–Mönchengladbach (Tv: Film Mánia)
D-CSOPORT
20.45: Bayern München–Rosztov (Tv: Sport2)
20.45: PSV–Atlético Madrid

13. Benfica
A hetvenes évek közepe óta először nyert meg három egymást követő portugál bajnokságot a Benfica, és a BL legutóbbi kiírásában is tisztességgel teljesített: eljutott a negyeddöntőig. A jó szereplés a játékospiacon megtérült – de lehet, hogy a pályán meg kell fizetni az árát... A tavalyi sikerkovácsok közül Renato Sanchest és Nico Gaitánt eladták, a gólzsák Jonas sérülés miatt eddig csak egy meccsen szerepelt – ehhez képest nem sikerült rosszul a bajnoki rajt (három győzelem, egy döntetlen). De a kihívások most kezdenek sűrűsödni.

12. Sevilla
Az Európa-liga-győztes játékoskerete nagy változásokon esett át a nyáron, az alapemberek közül Coke (Schalke 04), Grzegorz Krychowiak (PSG), Éver Banega (Internazionale) és Kévin Gameiro (Atlético Madrid) is távozott, ám a csapat eddig ezt nem igazán érezte meg – köszönhetően annak, hogy remekül erősített. A La Ligában második helyen álló andalúziai együttesre a BL első fordulóban óriási erőpróba vár, hiszen szerdán a Juventus vendégeként lép pályára. Tavaly szeptemberben az olaszok otthon 2–0-ra nyertek.

11. Napoli
Maurizio Sarri totálisan támadó felfogású gépezetté építette a BL-be visszatérő Napolit, amely háromévnyi szünet után ismét üde színfoltja lehet a mezőnynek. A nagy rivális Juvéhoz szerződő Gonzalo Higuaín távozásával gyengültek, de az érte kapott 90 millió euróból eredményesen mélyült a keret, főként ígéretes jövő előtt álló futballistákkal – ez jól fog jönni az ősszel, amikor háromnaponta kell mérkőzést játszani. A lengyel válogatott Arkadiusz Milik rögtön az első hazai bajnokiján duplázott a Milan ellen, ő lehet az új gólfelelős az együttesben.

Hat szezon után ismét BL-ben a Tottenham – rögvest jó helyen kezdett nálunk a Spurs (Fotó: Action Images)
Hat szezon után ismét BL-ben a Tottenham – rögvest jó helyen kezdett nálunk a Spurs (Fotó: Action Images)

 

10. Tottenham
A 2010–2011-es szezon után ismét láthatják csapatukat a Bajnokok Ligájában a londoniak szurkolói. A Spurs jól kezdte a bajnokságot, veretlen, a hétvégén négygólos győzelmet aratott, ráadásul Harry Kane is megtalálta a góllövő cipőjét. Amit a Leicesternél is említettünk, a Tottenhamnél is igaz, Mauricio Pochettino fiainak jó esélyük van a továbbjutásra, ehhez a Monaco ellen kell először bizonyítaniuk.

9. PSG
Sokan a sorozat nem is annyira titkos esélyeseként tekintenek az elmúlt idények és az aktuális évad leendő francia bajnokára, annak ellenére is, hogy a nyári átigazolási időszakban nem sikerült pótolnia (az amúgy is pótolhatatlan) Zlatan Ibrahimovicot, illetve a nyár végén a klub hatalmas meglepetésre visszaengedte Londonba David Luizt. A Marquinhos, Thiago Silva védőkettős sem rossz azért, és jellemző módon a St.-Étienne elleni iksz alkalmával csak a kispadon lévők összértéke két ifistával együtt is 149 millió euró volt. Egy párizsi Arsenal-veréssel a télig kitartó lendületet kaphatnak.

A SZERDAI PROGRAM
E-CSOPORT
20.45: Leverkusen–CSZKA Moszkva
20.45: Tottenham–Monaco
F-CSOPORT
20.45: Real Madrid–Sporting CP (Tv: M4 Sport)
20.45: Legia Warszawa–Dortmund (Tv: Sport1)
G-CSOPORT
20.45: FC Bruges–Leicester City (Tv: Film Mánia)
20.45: Porto–FC Köbenhavn
H-CSOPORT
20.45: Lyon–Dinamo Zagreb
20.45: Juventus–Sevilla (Tv: Sport2)

8. Arsenal
Nagyon boldog lenne az Arsenal, ha a BL-szezon végén is ott volna a legjobb nyolcban, erre ugyanis 2010 óta nem volt példa. Arsene Wenger alakulata nem a legjobban kezdte a szezont (négy meccs, hét pont), de épp úgy, mint az őszi legnagyobb riválisa, a PSG. A franciák Zlatan Ibrahimovic nélkül egyelőre nem tűnnek túl acélosnak, s ha ez így marad, az „ágyúsoknak” végre esélyük lehet a csoportelsőségre és a negyeddöntőbe jutásra. Ahhoz, hogy így legyen, ezúttal nem férhet bele a pontszórás. Listánkon a PSG elé került a londoni csapat, de kedden bizonyítania is kell, hogy jobb a párizsiaknál.

7. Dortmund
Nem könnyű Thomas Tuchelnek, hiszen jó pár helyen volt változás a keretben. „A Dortmund nem lesz annyira erős, mint tavaly. Mats Hummels, Henrih Mhitarjan, Ilkay Gündogan távozása nagyon nagy veszteség” – írta megkeresésünkre a Kicker egyik szakújságírója. Érkeztek azonban minőségi futballisták. Mario Götze visszatért, André Schürrle is Dortmundba szerződött, és a franciák csiszolatlan gyémántja, Ousmane Dembélé szintén már a fekete-sárgákat erősíti. Marco Reus még nem egészséges, ő szeptemberben nem bevethető. A bajnokságot nem kezdte jól az együttes, láthatóan nincs még teljesen összeszokva – ez lehet Nemanja Nikolicsék esélye.

6. Atlético Madrid
Az elmúlt három évben két BL-döntőt játszó Atlético Madrid nem kezdte imponáló teljesítménnyel az idényt, de a hatodik helyre így is odaért erősorrendünkben – és az ötödik pozíciótól sem állt távol. A bajnokság első két fordulójában két újonccal, az Alavésszel (1–1) és a Leganésszel (0–0) sem bírt, az előző körben viszont alaposan megleckéztette idegenben a Celta Vigót (4–0). Diego Simeone gárdája a BL-ben kedden a PSV-vel csap össze, a hollandokat az előző szezonban tizenegyesekkel búcsúztatta a legjobb 16 között.

5. Manchester City
Sokszor éri az a kritika Pep Guardiolát, hogy olyan csapatokat irányított, amelyekkel könnyű trófeákat nyerni. Kétségtelen, a Barcelonával, valamint a Bayern Münchennel is sikert sikerre halmozott, és bár most sem vállalkozott lehetetlen küldetésre, edzői karrierje legnehezebb feladata előtt áll. Az első lécet már megugrotta, a Manchester United és José Mourinho legyőzése idegenben sikerült. Angliában nélküle is sikeres volt a City, az igazi mérce az, tud-e sikert elérni a Bajnokok Ligájában. Az első akadály a Mönchengladbach, a Borussiát le kell győzniük Sergio Agüeróéknak, mert lesz még ennél nehezebb feladatuk (Barcelona) is...

Otthon megállíthatatlan a Juventus – a BL-ben azért még nem első számú favorit (Fotó: Action Images)
Otthon megállíthatatlan a Juventus – a BL-ben azért még nem első számú favorit (Fotó: Action Images)

 

4. Juventus
A „zebrák” címvédőhöz méltón kezdték az olasz bajnokságot, a három meccset játszók közül egyedül százszázalékosak, és ami talán a legfontosabb: legnagyobb nyári fogásuk, az Álvaro Moratát pótolni hivatott Gonzalo Higuaín máris beépült a csapatba – három gólja legalábbis erre enged következtetni. Napjaink legerősebb olasz klubja a legutóbbi 17, hazai pályán vívott európai kupamérkőzéséből egyet sem veszített el – tavaly legyőzte többek között a Sevillát is, amely az első ellenfele a mostani csoportkörben.

3. Barcelona
Képzeletbeli dobogónk legalsó fokát – a Bayerntől alig elmaradva – a Barcelona foglalja el. A spanyol Szuperkupát a Sevilla kettős legyőzésével elhódító, a bajnokságot a Betis és az Athletic Bilbao elleni sikerrel kezdő katalánok elkapták a „FIFA-vírust”, a válogatott játéknapokról visszatérve ugyanis elveszítették az első tétmeccsüket, hazai pályán váratlan, 2–1-es vereséget szenvedtek az újonc Alavéstől. Az első számú kapus, a combizomsérüléssel bajlódó Marc-André ter Stegen hétfőn már a csapattal edzett, ám a Celtic elleni keddi BL-erőpróbán még minden bizonnyal Jasper Cillessen áll a háló előtt.

2. Bayern München
A Guardiola-éra alatt mindhárom alkalommal az elődöntő jelentette a végállomást a bajoroknak. A nyáron Carlo Ancelotti személyében új vezetőedző érkezett, Lothar Matthäus szerint pedig ez lehet az újabb BL-siker titka. Holger Badstuber, Jérome Boateng és Arjen Robben még mindig nem bevethető, de Kingsley Coman akár már ott lehet a keretben a Rosztov ellen. Mats Hummels és Renato Sanches jól beilleszkedett, az együttes pedig kiválóan kezdte az idényt – két bajnokin nyolc gólig jutott. Joshua Kimmich a múlt héten megszerezte első gólját a Bayernben, előtte egy héttel meg a német válogatottban. Kedden folytatódik a fiatal játékos sorozata?

1. Real Madrid
Listánk első helyére a címvédő került. A Real három forduló után hibátlan teljesítménnyel, 10–3-as gólkülönbséggel vezeti a spanyol bajnoki tabellát, és a Sevilla hosszabbítás utáni 3–2-es legyőzésével elhódította az európai Szuperkupát. A királyiak legutóbbi mérkőzésén, az Osasuna elleni bajnokin (5–2) visszatért a csapatba az Eb-döntőben megsérülő Cristiano Ronaldo, akinek alig több mint hat perc kellett ahhoz, hogy megszerezze szezonbeli első gólját. A háromszoros aranylabdás szerdán első felnőttkori egyesülete, a lisszaboni Sporting CP ellen léphet pályára a Santiago Bernabéu Stadionban. Bár a meccset a hírek szerint aligha játssza végig.

Első erősorrendünket a címvédő Real Madrid vezeti (Fotó: Action Images)
Első erősorrendünket a címvédő Real Madrid vezeti (Fotó: Action Images)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik