Az utolsó pillanatban fordított a Bayern az MU ellen

Vágólapra másolva!
2010.03.30. 20:41
null
Ribéry egyenlített, majd a meccs végén győzelmet ünnepelhetett az MU ellen (Fotók: Action Images)
A Manchester United hiába szerzett vezetést már a második percben Wayne Rooney góljával, a Bayern München Franck Ribéry megpattanó szabadrúgásával egyenlített, majd Ivica Olic utolsó pillanatban szerzett góljával 2–1-re megnyerte a bajor és az angol együttes összecsapását a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első találkozóján.

A Bayern München és a Manchester United régi ismerős a Bajnokok Ligájában: az egyik legemlékezetesebb párharcuk az 1998–99-es sorozat döntője, amelyet drámai csatában az angolok nyertek meg. Ám két évvel később a negyeddöntőben kettős győzelemmel vágott vissza a német együttes, és el is hódította a BL-serleget. Egy idénnyel később a második csoportkörben fej fej mellett haladva jutott tovább a két csapat.

Ferguson csalódott lehetett
Ferguson csalódott lehetett

A Bayern München szurkolóinak rossz hír volt, hogy a német csapat egyik legjobb formában lévő játékosa, Arjen Robben vádlisérülése miatt nem léphetett pályára, és Louis van Gaal még a kispadra sem nevezte.

Alig több, mint egy perc telt el, és a Manchester United már meg is szerezte a vezetést: Nani adta be a labdát szabadrúgásból a jobb oldalról, amely egy védő fején megpattant, és a középen helyezkedő Wayne Rooney elé került. A „vörös ördögök” nagyszerű formában lévő támadója kapásból a kapuba belsőzte a labdát. 0–1

A gól után a hazaiak átvették az irányítást, és több akciót is vezettek, ám nem tudták feltörni az MU védelmét. A nyolcadik percben Philipp Lahm beadása szállt túl a gólvonalon, majd Martín Demichelis fejelt fölé.

A 16. percben Rooney cselezgetett a hazaiak tizenhatosán belül, ám lövésébe jól lépett bele Daniel Van Buyten, majd Nani próbálkozott lövéssel, de nem találta el a kaput.

A 21. percben Franck Ribéry került szembe Edwin van der Sarral, de lövését blokkolták a védők. Nem sokkal később a francia játékos adott nagyszerű, ívelt indítást Hamit Altintopnak, de a török középpályás hosszan vette át a labdát a tizenhatoson belül, amelyet így Van der Sar könnyedén megszerzett.

A német együttes beleerősített, és úgy tűnt, hogy uralja a mérkőzést az egygólos hátrány ellenére, ám mégis Rooney előtt adódott hatalmas helyzet a 39. percben: az angol támadó Darren Fletcher bal oldali beadása után még át is vehette a Demichelis feje fölött átszálló labdát az ötös vonalának közelében, de blokkolták lövését.

MESTERMÉRLEG

Louis van Gaal: – Teljesen megérdemelt a győzelmünk. Óriási sokkot kaptunk az elején, tíz perc kellett ahhoz, hogy összeszedjük magunkat, de aztán mi voltunk a jobbak. Az egyenlítő gól természetesen szerencsés volt, a másodikért viszont meg kell dicsérnem Olicot. Manchesterben is van esélyünk, ha be tudunk találni.


Sir Alex Ferguson:
– A Bayern volt a jobb csapat, nem panaszkodhatunk a végeredmény miatt. Sok labdát eladtunk, az első gólnál balszerencsénk volt, a másodikat le sem tudom írni... Gyakorlatilag már vége volt a meccsnek, mikor egy egészen elképesztő gólt ajándékoztunk nekik. Az Old Traffordon sokkal jobbak leszünk, efelől senkinek se legyen kétsége.

Félelmetesen kezdte a Bayern München a második félidőt. Előbb Ivica Olic próbálkozását kellett védenie Van der Sarnak Ribéry indítása után, majd Van Buyten lövésébe álltak bele a vendégvédők, az 51. percben pedig Thomas Müller megpattanó lövését kellett hárítania az MU holland kapusának.

Nagyszerű iramban zajlott a mérkőzés a szünet után, a bajorok tovább próbálkoztak, ám Van der Sar ismét nagyot védett, miután Altintop szép cselek után lőtt kapura nagy erővel. A másik oldalon kontratámadásból veszélyeztettek Rooneyék: a csatár középre passzolt labdáját azonban lekapcsolták a hazai védők.

A második játékrész közepére kissé visszaesett a tempó: a Manchester United jól tartotta egygólos előnyét, ám nem tudott veszélyes támadásokat vezetni. A 72. percben aztán Van der Sarnak ismét védenie kellett: Olic célozta meg a jobb alsó sarkot Müller sarkazása után.

A 77. percben aztán góllá érett a bajorok fölénye: Franck Ribéry végezhetett el szabadrúgást kedvező helyről, a labda megpattant a sorfalon, majd a kapu jobb oldalában kötött ki. Van der Sarnak esélye sem volt a védésre. 1–1

A 83. percben majdnem visszavette a vezetést az MU: Ryan Giggs adta be a labdát szögletből, és a középen helyezkedő Nemanja Vidics fejese a kapufáról pattant ki.

A 91. percben majdnem fordítottak a bajorok: Mario Gomez lőtt kapura a tizenhatos jobb oldaláról, és Van der Sar nagy bravúrral ütötte ki a labdát. Egy perccel később aztán a vezetést is megszerezte a Bayern: Ivica Olic tört be a tizenhatosra a jobb oldalról, elvitte a labdát a védők között, majd a vendégek kapujába lőtt. 2–1

A játékvezető nem is engedte tovább a mérkőzést, így a Bayern München az utolsó pillanatban szerzett találattal győzött, s egygólos előnnyel utazhat az Old Traffordra a jövő héten. Kérdés, hogy milyen állapotban lesz a bokasérülést szenvedett Wayne Rooney – Sir Alex Ferguson szerint csak szerdán tudják pontosan felmérni a csatár sérülésének súlyosságát, de elképzelhető, hogy az MU kulcsemberének ki kell hagynia a Chelsea elleni bajnoki rangadót.

BAYERN MÜNCHEN-MANCHESTER UNITED 2-1

Rooney sérülése (Fotó: Reuters)
Rooney sérülése (Fotó: Reuters)
BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
BAYERN MÜNCHEN (német)–MANCHESTER UNITED (angol) 2–1 (0–1)
München, Allianz Arena. V: De Bleeckere (belga)
Gólszerző: Ribéry (77.), Olic (92.), ill. Rooney (2.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik