Az Arsenal gálaelőadással jutott tovább

Vágólapra másolva!
2010.03.09. 22:39
null
Nicklas Bendtner háromszor is bevette a Porto kapuját (fotó: Reuters)
Ötgólos győzelmet aratott az Arsenal a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján. A londoni együttes 6–2-es összesítéssel búcsúztatta a Portót, a mérkőzésen Nicklas Bendtner triplázott, Samir Nasri és Emmanuel Eboué is betalált.
WENGER ANGOL CSAPATOT SZERETNE
„Furcsa érzésem támadt, talán jó lenne, ha angol csapattal kerülnénk össze. Ebben a szezonban nem szerepeltünk jól a Chelsea és a Manchester United ellen sem, így most remek lehetőség lenne megmutatni nekik, ellenük is, hogy mire vagyunk képesek" – vélekedett Arsene Wenger a Porto elleni 5–0-s győzelem után.

A francia szakember természetesen mesterhármast szerző játékosáról, Nicklas Bendtnerről is ejtett néhány szót.

„Ilyen gyorsan változnak a dolgok a futballban. Remélem, hogy nem bízza el magát, de nagyon örülök a teljesítményének. Szombaton remek meccse volt sok kihagyott helyzettel, most pedig kevesebb lehetőségből, de három gólt szerzett. Ez jót tesz az önbizalmának, és remélem, arra ösztönözi, hogy még keményebben dolgozzon a későbbiekben" – tette hozzá Wenger.

A párharc első mérkőzésén a Porto 2–1-re megverte az Arsenalt, ám a portugál együttesnek Angliában nem termett sok babér a korábbi találkozókon: 14 szigetországi fellépéséből tizenkettőt elveszített, kettőn döntetlent ért el. Még rosszabb volt a statisztika, ha csak a londoni meccseit nézzük, hiszen mind a hatot elbukta.

Az Arsenal viszont hátrányból időtlen idők óta nem tudott fordítani, legutóbb 1978-ban jutott tovább úgy, hogy a párharc első felvonását elveszítette.

Ezúttal jól kezdtek az angolok, hiszen a tizedik percben megszerezték a vezetést: Arsavin lefejelte a labdát Nasri elé, aki visszapasszolt az oroszhoz. Fucile menteni próbált, becsúszva Bendtner elé tette azonban a labdát, akinek – miután Helton kivetődött, és ütközött Arsavinnal – nem volt nehéz dolga az üres kapuba lőni. A visszajátszások egyébként megmutatták, hogy Arsavin – mielőtt lefejelte a labdát – lesen tartózkodott.

A Porto esetében sokáig nem beszélhettünk támadójátékról, a gólerős Falcao elvétve találkozott a labdával, s ha mégis, csak a kapunak háttal állva, körülbelül a félpályánál jutott hozzá.

Az Arsenal ezzel szemben továbbra is aktív volt, és a 25. percben megduplázta előnyét: Fucile csúnyán eladta a labdát a tizenhatosnál, Arsavin pedig bolondot csinált a teljes portói védelemből. Az orosznak ráadásul volt szíve középre passzolni Bendtnerhez, aki közelről a hálóba lőtt.

Jesualdo Ferreira okkal lehetett elégedetlen csapata támadójátékával, ezért küldte a szünet után pályára Cristian Rodríguezt. A szélső beállításával valamivel aktívabb lett a portugál együttes, de nagy gólhelyzetben ez sokáig nem mutatkozott meg.

FERREIRA: NEM VOLT ÖTGÓLOS KÜLÖNBSÉG
„Jól kezdtük a mérkőzést, míg az Arsenal egy lesgóllal szerzett vezetést, és ezután sok egyéni hibát követtünk el, amely végzetes egy olyan csapat ellen, mint az angol. Az utolsó pillanatig harcoltunk, és úgy érzem, az Arsenal nem volt öt góllal jobb nálunk" – mondta Jesualdo Ferreira.

A 61. percben jutott legközelebb a gólszerzéshez a vendégcsapat, ekkor éppen a csereként beálló Rodríguez fejelt, és bár Almunia már verve volt, kisegítette őt a gólvonalon álló Nasri. A francia középpályás nem sokkal később a másik kapunál lett főszereplő, gyönyörű cselsorozattal került lövőhelyzetbe, és éles szögből kilőtte a jobb sarkot. Eldőlni látszott a továbbjutás.

De még nem volt vége! A Porto lőtt szögletet, amelyből egy villámgyors Arsenal-kontra indult. Arsavint nem tudták szerelni, ő pedig kiugratta a csereként beálló Ebouét, aki Heltont kicselezte gurított a hálóba.

Az Arsenal a lefújás előtt még egy Bendtner által értékesített tizenegyessel növelte előnyét, ezzel kiütéses győzelmet aratott, és 6–2-es összesítéssel jutott be a legjobb nyolc közé.

ARSENAL-PORTO 5-0
BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Arsenal–Porto 5–0 (Bendtner 10., 25., 91. – 11-esből, Nasri 63., Eboué 66.)
Továbbjutott: az Arsenal 6–2-vel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik