Akkora csodát még nem látott a világ, mint amire a Barca készül

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.03.08. 13:23
null
A szerda este kérdése: van-e visszaút Lionel Messiék számára? (Fotó: AFP)
A Barcelona labdarúgócsapata szerdán arra készül a Paris Saint-Germain ellen, amire az európai kupaporondon korábban még egyetlen csapat sem volt képes: a 4–0-ra elveszített első mérkőzés után szeretné kiharcolni a továbbjutást. A Sport napilap emlékeztet rá, hogy a katalánoknak az elmúlt évtizedekben voltak emlékezetes feltámadásaik, bár egyik sem számított akkora bravúrnak, mint amekkorát a PSG kiejtése jelentene.

 

A Sport hat párharcot említ meg, amelyet a Barcelona a sírból hozott vissza, és ejtette ki nyeregben lévő riválisát. Az első ilyenre az 1977–1978-as szezonig kell visszaforgatni az idő kerekét, amikor a gránátvörös-kékek 3–0-s vereséget szenvedtek az Ipswich Town vendégeként az UEFA-kupa harmadik fordulójának első meccsén, a visszavágót azonban Johan Cruyff két, valamint Carles Rexach egy góljával hasonló különbséggel megnyerték, aztán 3–1-re a tizenegyespárbajt is behúzták.

Egy évaddal később a Barcelona úgy nyerte meg a KEK-et, hogy a második körben a szakadék széléről táncolt vissza: Brüsszelben 3–0-ra kikapott az Anderlechttől, ám a párharc második felvonásán hazai pályán Hans Krankl, Juan Carlos Heredia és Rafael Zuviría találatának köszönhetően ledolgozta a hátrányát, majd ismét megnyerte a szétlövést (4–1).

HÁROM CSAPAT ÁLLT FEL EDDIG NÉGYGÓLOS HÁTRÁNYBÓL

Bár a nemzetközi színtéren még egyszer sem fordult elő, hogy egy csapat a 4–0-ra elveszített első mérkőzés után továbbjusson az egyenes kieséses szakaszban, arra három példát is találni, hogy egy együttes négygólos hátrányt dolgozzon le.

A Real Madrid az 1985–1986-os szezonban úgy ejtette ki a Mönchengladbachot az UEFA-kupa nyolcaddöntőjében, hogy az első meccsen idegenben 5–1-re kikapott. Otthon viszont 4–0-ra nyert, aztán meg sem állt a végső győzelemig.

A Kupagyőztesek Európa-kupája 1961–1962-es kiírásának selejtezőjében a portugál Leixoes idegenben 6–2-re alulmaradt a svájci La Chaux-de-Fonds együttesével szemben, ám hazai pályán 5–0-s győzelmet aratott, míg az 1984–1985-ös UEFA-kupa-idény második körében a belgrádi Partizan a 6–2-es angliai vereséget követően egy 4–0-s hazai sikerrel búcsúztatta a Queens Park Rangerst.

A Bajnokok Ligájában a spanyol Deportivo La Coruna tartja a rekordot, ami a legnagyobb hátrány ledolgozását illeti: a galiciai alakulat a 2003–2004-es szezon negyeddöntőjében 4–1-re kikapott a Milantól a San Siróban, de a visszavágót 4–0-ra megnyerte.

Az 1985–1986-os idényben a BEK elődöntőjének első meccsén a Barcelona 3–0-s vereséget szenvedett Svédországban a Göteborg vendégeként, de miután a Camp Nouban Pichi Alonso triplájával hasonló különbséggel győzött, és a tizenegyespárbajt is megnyerte (5–4), bejutott a fináléba – amelyben aztán szétlövéssel kikapott a Steaua Bucuresti-től.

A Bajnokok Ligája 1993–1994-es kiírásában a katalánok nem álltak tőle távol, hogy már az első fordulóban búcsúzzanak, ám 1–3-ról sikerült megfordítani a Dinamo Kijev elleni párharcot. Az ukrajnai vereség után a Barca otthon José Mari Bakero két, valamint Michael Laudrup és Ronald Koeman egy-egy találatával 4–1-re felülmúlta a Szerhij Rebrov révén eredményes Dinamót, és 5–4-es összesítéssel továbbjutott.

Az 1999–2000-es BL-szezon negyeddöntőjében történtekre bizonyára már sokkal többen emlékeznek, a Barcelona ekkor a Chelsea-vel csapott össze. A spanyol csapat Londonban 3–1-re kikapott, ám a visszavágón ledolgozta a hátrányát, és hosszabbítás után 5–1-re győzött, kiharcolva ezzel a legjobb négy közé kerülést. A második meccsen Rivaldo, Luís Figo és Patrick Kluivert is bekerült a jegyzőkönyvbe mint gólszerző.

Az eddigi utolsó nagy feltámadást a 2012–2013-as idényben vitte véghez a Barca, amely a BL-nyolcaddöntő első felvonásán 2–0-ra kikapott a Milantól a San Siróban, a visszavágót azonban saját közönsége előtt 4–0-ra megnyerte. A párharc megfordításában döntő szerepet játszott Lionel Messi, aki két gólt szerzett, és akinek a klasszis teljesítményére a PSG ellen is nagy szükség lenne.

Rajta kívül a veszedelmes támadótrió másik két tagján, Luis Suárezen és Neymaron is sok múlhat. A brazil futballista az egyik spanyol rádióadó információi szerint fogadott a csapattársaival abban, hogy szerda este legalább kétszer beveszi a PSG kapuját. Ha a párizsiak ellen az eddigi öt meccsén öt gólt szerző Neymar megvalósítja az elképzelését, akkor a Barca elérhető közelségbe kerülne a továbbjutáshoz.

A katalánok az ősszel mindhárom hazai BL-csoportmeccsüket olyan különbséggel nyerték meg, amely a Paris Saint-Germain ellen elegendő lenne legalább a hosszabbítás kivívásához: a Celticet 7–0-ra, míg a Manchester Cityt és a Borussia Mönchengladbachot egyaránt 4–0-ra intézték el.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK

20.45: Borussia Dortmund–Benfica (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 0–1
20.45: FC Barcelona–Paris SG (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 0–4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik