Böngésző és kereső - mi a különbség?

Vágólapra másolva!
2010.04.01. 11:33
Címkék
Lehet, hogy mi tudjuk, de kedvenc sporttársaink esetleg jóval képzetlenebbek a számítógépek terén. Íme egy egyszerű segítség, hogyan magyarázhatjuk el a két fogalom közötti különbséget! (x)


Persze először mindenképpen kérdezzük meg tőlük, pontosan tudják-e, mi is az az internet. Valószínűleg valamilyen fogalma már mindenkinek van erről, ám talán az a legegyszerűbb meghatározás, hogy az internet a világ számítógépes hálózatain található, mindenki által elérhető adatok összessége, ami lehet valamilyen újság vagy portál, esetleg többek beszélgetését tároló fórum, de akár olyan tartalmak is, mint a videók, sportfogadást vagy más szolgáltatást üzemeltető szolgáltatások, vagy épp játékok. Ezeket azonban nem tudjuk csak úgy egyszerűen megnézni - az internetes oldalak megjelenítéséhez szükséges a böngésző, viszont ahhoz, hogy megtaláljuk a nekünk fontos oldalakat, már egy keresőre is szükség lesz.

 A böngésző tehát az első lépés, ha internetezni szeretnénk. Ez egy program, amelyet a számítógépünkre telepíthetünk, bár sokak gépén már minden bizonnyal ott van az Internet Explorer valamilyen változata, hiszen ez az operációs rendszerrel együtt került a számítógépre. Ezt elindítva a felső, szövegbeviteli mezőbe írhatjuk be annak az internetes oldalnak a nevét, amit szeretnénk megnézni, maga az oldal pedig a képernyő nagy részét elfoglaló, középső mezőben jelenik meg.

De mi van akkor, ha nem tudjuk pontosan a minket érdeklő oldal címét? Ilyenkor jön jól egy kereső, amely már nem a gépre települ, hanem maga is egy internetes oldal, éppen ezért a böngészőből tudjuk elindítani.

Ennek közismert módja, ha a böngésző legfelső sorába beírjuk a kereső nevét - például a népszerű Bing kereső esetében a bing.hu kifejezést. Ekkor a nagy, középső részen megjelenik maga a kereső, ami tulajdonképpen egy igen egyszerű felület, legfontosabb része a középső szövegbeviteli mező, amely mellett egy nagyítót szimbolizáló ikon látható.

Tegyük fel, hogy totózással kapcsolatban szeretnénk okosodni, ilyenkor például beírjuk mondjuk a totó és a tippek szavakat, majd az egérrel a nagyító-ikonra kattintunk. Pár pillanaton belül máris megkapjuk a témához kapcsolódó weboldalak listáját, és már csak rá kell kattintanunk valamelyikre, hogy megnézhessük a kért oldalt.

Ilyen egyszerű a magyarázat – remélhetőleg nemsokára a számítógépektől eddig idegenkedő sporttársat is itt üdvözölhetjük!

Tovább az IE8 letöltéséhez!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik