A győztes csapat 126 millió eurót kasszírozhat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2011.05.27. 12:56
null
A tanulmány szerint Londonnak 52 millió eurót hozhat a BL-döntő (Fotó: Action Images)
Címkék
A szombati Bajnokok Ligája-döntőben győztes klub 53 millió euróval többet kasszírozhat ellenfelénél: összesen 126 millió eurót, azaz egy magyar élvonalbeli futballcsapat éves költségvetésének több mint negyvenszeresét.

A BL hivatalos szponzora, a MasterCard megbízásából készült tanulmány szerint a vesztes csapat sem jár rosszul, ugyanis 73 millió euró nyereséggel számolhat. A bevételek mindkét esetben a hivatalos díjazásból, a játékosok értéknövekedéséből, valamint a megugró televíziós és médiajogdíjakból adódnak.

Az elemzés alapján a londoni finálé 17.5 millió euróval hoz többet az európai gazdaságnak, mint a tavalyi végjáték: a kontinens gazdasági forgalmára gyakorolt hatás becsült értéke idén mintegy 369 millió eurót tesz ki. A bevétel jelentős részét főként a szurkolók utazási és szállásköltségei jelentik. Emellett a rajongók jelentős összegeket költenek reklámpólókra, ételre és italra, milliók nézik majd a mérkőzést bárokban, éttermekben, vásárolnak fogyasztási cikkeket, és várhatóan a mérkőzésre kötött sportfogadások száma is megugrik majd.

London 110 ezer szurkolót vár az eseményre. Az ottani vállalkozások 52 millió eurós bevétellel számolhatnak, amely elsősorban vendéglátásból, sportemléktárgyak értékesítéséből, reklámmegrendelésekből és események bevételeiből származik.

A brit fővároson kívül a részt vevő csapatok otthonában is jelentős, mintegy 18 milliós gazdasági fellendülés várható a találkozó hatására. A legnagyobb tengerentúli érdeklődést Dél-Amerikában várják, mivel a földrészről összesen 12 futballista érintett a BL-döntőben, ráadásul Mexikótól Argentínáig a népesség mintegy 40 százaléka spanyol kulturális örökséget ápol, így rekordbevételre számíthatnak a dél-amerikai televíziók, vendéglátóhelyek és kereskedők is.

AZ ELMÚLT ÖT ÉV BL-DÖNTŐINEK KERESKEDELMI STATISZTIKÁJA
Helyszín Csapatok Győztes csapat bevétele Helyszín bevétele
2007 Athén Milan–Liverpool 100 millió euró 26 m euró
2008 Moszkva Chelsea–Manchester United 108 millió euró 44.5 m euró
2009 Róma Barcelona–Manchester United 110 millió euró 45 m euró
2010 Madrid Bayern München–Internazionale 120 millió euró 50 m euró
2011 London Barcelona–Manchester United 126 millió euró 52 m euró
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik