A futball ereje – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2020.08.22. 23:10

Vasárnap játssza Lisszabonban a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét a Paris Saint-Germain és a Bayern München. A koronavírus-járvány idején már az is nagy szó, hogy a legnépszerűbb sportágban befejezték a kupaküzdelmek kieséses szakaszát. Az UEFA bölcsen döntött, hogy nem „fújta le” a BL-t és az El-t, s ez még akkor is igaz, ha tudjuk, a szponzorok szorításában nem lehetett megtenni, hogy a küzdelmeket valamilyen formában ne fejezzék be.

A sikeres rendezés nyilván felvet(het)i annak lehetőségét, hogy a futballisták leterheltségének csökkentését (is) figyelembe véve a jövőben egymérkőzéses partikat rendeznek a negyeddöntőtől, bár az oda-vissza vágós rendszerhez képest ez a lebonyolítási forma sokkal kevesebb bevételt generál. Ezt persze eddig is tudtuk.

Azt már kevésbé, s csupán remélhettük, hogy a zárt kapus mérkőzések színvonala nem hagy kívánnivalót maga után. Gyakran vádoljuk még a profi futballistákat is, hogy olykor beletörődve bizonyos helyzetekbe, nem teszik oda magukat, most csak a legjobbakat lehet róluk elmondani – talán a Bayern–Barcelona 8–2-es találkozó kivétel ez alól, a katalán együttes egy idő után kedveszegetté vált. A negyeddöntő (PSG–Atalanta, Leipzig–Atlético, Bayern–Barcelona, Lyon–Manchester City) és az elődöntő (PSG–Leipzig, Bayern–Lyon) meccsei is magas színvonalúak voltak, köztük a BL történetében kiemelt helyet kapó bajor győzelemmel.

Miért csodálkozom erre rá? Tisztában vagyok vele, hogy egy profinak a libalegelőn is a legjobbját kell nyújtania, de ez azért nem magától értetődő. A futball közösségi játék, a látványsportok királya – ha szabad ezt mondani –, kölcsönhatásban a nézővel. Már ha van a helyszínen szurkoló...

A csapatsport összekovácsol. A pályán lévőket a nézőtéren helyet foglalókkal. Ettől közösségi tevékenység. A tribünökön lévőket most helyettesítsük a tévékészülékek előtt ülőkkel. Az üres lelátók látványa lélektanilag nem vetette vissza a labdarúgókat, mintha bizonyítani szerették volna: bár az élet döcög, a futball él. Ez mindenképpen biztató, mert az új kupaküzdelmek beindultak. Nem tudni, a járvány tekintetében mit hoz a jövő, azt viszont legalább megtudtuk, hogy a labdarúgást – s tágabb értelemben a sportot – nem lehet legyűrni

Még akkor sem, ha a BL-döntő után esetleg nem nyaljuk meg mind a tíz ujjunkat.

AUGUSZTUS 23.,VASÁRNAP

BAJNOKOK LIGÁJA
Döntő
21.00:
Paris Saint-Germain–Bayern München (Tv: M4 Sport, Spíler2) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik