Ribéry: A Dortmund nem tud meglepni minket a BL-döntőben

Vágólapra másolva!
2013.05.23. 13:08
null
Ribéry nem először győzné le a Dortmundot, de két bukott döntő után először nyerhet BL-t (Fotó: Action Images)
Franck Ribéry, a Bayern München francia válogatott támadó középpályása biztos benne, hogy csapata a szombati BL-fináléban legyőzi a Borussia Dortmundot, és 2001 után ismét elhódítja a Bajnokok Ligája trófeáját.

 

A Bayern München négy szezonon belül már a harmadik BL-döntőjére készül, 2010-ben az Internazionale a rendes játékidőben, 2012-ben a Chelsea 11-esekkel bizonyult jobbnak nála. A német bajnok a Bundesligában 25 pontot vert az ezüstérmes Dortmundra, Ribéry úgy gondolja, ez a különbség a BL-finálé kilencven perce során is meg fog mutatkozni a német házidöntő két résztvevője között.

LEWANDOWSKI KAPÓS, DE MARAD

Jürgen Klopp, a Borussia Dortmund vezetőedzője ismét világossá tette: Robert Lewandowski marad a klubnál. Mint ismert, a gólerős lengyel csatárt hírbe hozták a Bayern Münchennel, a Manchester Uniteddel és a Real Madriddal is.
„Egyelőre nem téma Lewandowski átigazolása – mondta a Przeglad Sportowy című lengyel napilapnak Jürgen Klopp. – Most mindenki a BL-döntővel van elfoglalva. Robert nem hagyja el a Borussiát, a következő szezonban is nálunk fog játszani. Ezért nem akarok arról sem beszélni, hogy melyik csapatba illene a legjobban.”

„A Dortmund lenyűgöző teljesítménnyel ütötte ki a Real Madridot az elődöntőben, de csak saját magunkkal foglalkozunk. Mi vagyunk az erősebb csapat – nyilatkozta az önbizalomtól duzzadó Ribéry a Sky Sportsnak. – Ha a keret minden tagja kész száz százalékot nyújtani szombaton, a végén mi fogunk ünnepelni. Oda-vissza ismerjük a Dortmund játékát, erősségeivel és gyengeségeivel együtt. El kell viselnünk, hogy esélyesként lépünk pályára a dortmundiak ellen. Nem tudhatjuk, mikor szerepelhetünk legközelebb a Bajnokok Ligája döntőjében, ezért mindent el kell követnünk, hogy a végén mi emeljük magasba a serleget.”

Várhatóan ezen lesz a Bayern első számú gólvágója, Mario Mandzukic is, akinek gyermekkori álma válhat valóra, ha pályára lép a Wembleyben megrendezendő fináléban. A horvát válogatott csatára 2012 nyarán a Wolfsburg együttesétől igazolt Münchenbe, és első szezonjában a csapat húzóembere lett, 24 gólnál jár a szezonban.

„Képtelen vagyok másra gondolni, kizárólag a kezdőrúgásra. Azóta várok erre a pillanatra, amióta először focilabdába rúgtam. A BL-döntő valóra vált álom a számomra, ahogy az is, hogy mindezt a Wembleyben élhetem majd át – idézte fel gyermekkori vágyait Mandzukic. – A Bayern legnagyobb erőssége a csapategység. Sok csapatban megfordultam korábban, de sohasem tapasztaltam még ilyet.”

Bár Ribéry szerint a Dortmund nem tud meglepetést okozni szombaton, Jürgen Kloppnak egészen más elképzelései vannak: „Sohasem alkalmazkodtunk egyetlen csapat játékához sem, és ez a Bayernnek sem szokása. Miért most változtatnánk ezen? Mert ez egy BL-döntő? A legfontosabb, hogy ezt is csak egy meccsként kezeljük a sok közül, játszunk, ahogy tudunk, de a kivitelezésbe némi extrát kell csempésznünk. Amelyik csapat váratlant tud húzni, az fog nyerni” – mondta az uefa.com-nak a BVB sikerkovács trénere.

Szintén a szövetség honlapjának beszélt a bajorok triplázásra készülő mestere, Jupp Heynckes, aki a Bayern támadóinak védekezésben nyújtott kiemelkedő teljesítményét tekinti a Bayern legnagyobb erényének. „Elképesztő szezont produkálunk, szinte minden rekordot megdöntöttünk, amit lehetett. Normális esetben, ha sok gólt rúgsz, sokat is kapsz, de Müller, Ribéry, Robben, Mandzukic és Shaqiri is megtanulta, hogyan lehetnek segítségére a csapatnak védekezésben. A mai labdarúgásban ez nélkülözhetetlen a sikerhez. A játék felgyorsult, a szabad terület lecsökkent. De nemcsak a futball, a futballisták is sokat változtak. Felnőtt egy új generáció, amelynek tagjaival más módon kell kommunikálni és megértetni a szándékaidat, mint korábban.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik