A címvédő öngyilkossága: nullával egyenlő Inter-védekezés

Vágólapra másolva!
2011.04.06. 10:00
A 2010–2011-es Bajnokok Ligája-szezon egyik (ha nem a) legszebb góljával kezdődött és a címvédő rémálmával, valamint totális széthullásával végződött: a Schalke 04 a klubtörténet egyik legnagyobb diadalát aratva 5–2-re ütötte ki Milánóban az Internazionalét. A nullával egyenlő Inter-csapatvédekezéssel – amitől az egy éve a csapattal sikert sikerre halmozó José Mourinho valószínűleg sikítófrászt kapott volna – a címvédő szelet vetett és vihart aratott.

Jellemző kép – totális sokk Diego Milito arcán (Fotó: Reuters)
Jellemző kép – totális sokk Diego Milito arcán (Fotó: Reuters)
Jellemző kép – totális sokk Diego Milito arcán (Fotó: Reuters)
Jellemző kép – totális sokk Diego Milito arcán (Fotó: Reuters)
Jellemző kép – totális sokk Diego Milito arcán (Fotó: Reuters)

Amikor Dejan Sztankovics a kezdőkörből szenzációs kapáslövéssel huszonöt másodperc után vezetést szerzett az Internek, nem úgy tűnt, hogy másnap rémálmot, szégyent és megsemmisítő vereséget emlegetnek az olasz lapok. Pedig ez lett a vége: a Schalke 04 pont azokkal a tulajdonságokkal (remek harci szellem, gyorsaság és keménység) verte meg 5–2-re az Intert, amelyek a címvédőből hiányoztak.

PERCEK, GÓLOK, SZÁMOK
A legutóbbi négy, „első perces” BL-találatból hármat az Inter szerzett.
Sztankovics találata az ötödik leggyorsabb volt az elitligában.
A Schalke először szerzett öt gólt a Bajnokok Ligájában története során.
Diego Milito az első gólját szerezte a tavalyi BL-döntőn elért duplája után.
Raúl a 70. gólját érte el 139. BL-meccsén.
Az Internek van a legrosszabb kapottgól-átlaga a még állva lévő csapatok közül a BL-ben, meccsenként kétszer kapitulálnak a milánóiak.
A Sporting müncheni veresége (2009. február, 0–5) alkalmával kapott legutóbb hazai csapat öt gólt egy mérkőzésen.
Az Inter mindössze egyszer, 2003 novemberében (Arsenal, 1–5) kapott három gólnál többet a BL-ben.
Leonardo csapatai eddig minden mérkőzésen kaptak gólt a BL-ben (a Milan nyolcszor, az Inter háromszor).

Az Inter-védelem és a vezetőedző Leonardo gyengeségei – amelyre a meccs előtt több német szakember is rámutatott, kiemelve a rossz csapatvédekezést – már az első félidőben kijöttek, a második játékrész elején pedig kulcsfontosságú pillanatok döntötték el a találkozót. A „királykékek" nagy mázlival megúsztak egy Diego Milito-ziccert, Samuel Eto'o helyzeténél pedig Manuel Neuer védett szenzációsan. Aztán jött Raúl, és egy remek befejezéssel növelte európai kupagóljainak számát, majd mielőtt az Inter ezt megemészthette volna, jött Ranocchia öngólja, majd a totális összeomlás. A meccs után Massimo Moratti elnök 0:40-ig ült az öltözőben a kétségbeesett Leonardóval, akit láthatóan teljesen sokkoltak a látottak.

„Borzalmas volt ez a hét. Fantasztikusan kezdődött a meccs, elképzelhetetlen volt, hogy ez lesz a vége. A Schalkénak hat vagy hét lövése volt, öt bement... [11 volt – a szerk.] Elméletben a csapat fel volt készítve a kontrák ellen, de a meccs közben elvesztettük a fonalat és az egyensúlyt. Nem realisztikus, ha abban gondolkodunk, hogy ezt az eredményt megfordíthatjuk, de kimegyünk minden mindegy alapon. A hozzáállásunk jó volt, de a második félidőben a két gyors kapott gól mindent szétrombolt" – értékelt.

„Totális kihagyás volt, nem értem, magamnak sem tudom megmagyarázni, nem hogy önöknek. Jól kezdtünk, aztán szétestünk. Tovább kell mennünk, a Serie A-ra koncentrálni és Németországban mindent beleadni" – lógatta a fejét az Inter csapatkapitánya, Javier Zanetti.

A német lapok a meccs előtt rengeteget emlegették a kilencvenes évek Schalke-sikercsapatát és annak vezérét, Marc Wilmotsot, azaz a „Csatamalacot" (Kampfschwein). Most a gelsenkircheni együttes ugyanazokat az erényeket mutatta, amelyek az akkori csapatra is jellemzők voltak, de a folyamatos zakatolást gyilkos hatékonyságú kontrákkal párosították – Raúl szerint tökéletes játékot mutatott a Schalke.

Futómennyiség (Grafikák: uefa.com)
Futómennyiség (Grafikák: uefa.com)

„Fantasztikus volt a teljesítményünk, egyszerűen tökéletesen játszottunk. Igen ritkán lehet olyan európai kupameccset látni, amelyen egy csapat idegenben öt gólt szerez, különösen a címvédő otthonában. A második félidő jelentette a különbséget, ekkor az Inter fölé nőttünk, és megszereztük a győzelmet. Azért óvatosnak kell lennünk a visszavágón" – kommentálta a meccset a nyáron a 34. születésnapját ünneplő Raúl, aki – annak ellenére, hogy nem játszotta végig a mérkőzést – a legtöbbet futotta a pályára lépők közül.

„Még nem vagyunk az elődöntőben, de most már nagyok az esélyeink. Még nekünk is meg kell emésztenünk ezt a diadalt, csak aztán tudjuk igazából értékelni, hogy mit hajtottunk végre. Chivu kiállításánál lettem biztos benne, hogy megnyertük, és még többet is szerezhettünk volna. Ha a meccs előtt valaki azt mondja nekünk, hogy Milánóban hárommal megverjük az Intert, akkor bolondnak nyilvánítjuk. Elemeztük a Milan elleni meccsét, és láttuk, hogy a Milannak mennyi tere volt a középpályán. Ezért raktuk a kezdőbe José Manuel Juradót, kellett a kreatív játékos, mert az Inter ellen csak a bajt kerestük volna az abszolút védekező taktikával. Az első félidő hihetetlen volt, akár öt öt is lehetett volna. A másodikban aztán döntöttünk, egyértelműen ez volt pályafutásom legnagyobb meccse. Edu tökéletesen megragadta a lehetőséget, amit Huntelaar sérülése miatt kapott meg. Ma jöhet az ünneplés, aztán készülünk szombatra" – nyilatkozta Ralf Rangnick, a Schalke edzője.


A VÉDELEM NULLA

VÉDELMI GYENGESÉG
MILAN 2009–2010INTER 2010–2011, LEONARDÓVAL
Olasz és nemzetközi élcsapatok ellenOlasz és nemzetközi élcsapatok ellen
Inter 0–4Napoli 3–1
Roma 2–1Napoli 0–0
Napoli 2–2Roma 5–3
Juventus 3–0Juventus 0–1
Inter 0–2Bayern München 0–1
Roma 0–0Bayern München 3–2
Napoli 1–1Milan 0–3
Juventus 3–0Schalke 2–5
Real Madrid 3–2
Real Madrid 1–1
Manchester Utd. 2–3
Manchester Utd. 0–4
Mérleg: 4–4–4, 17–20, kapott gólátlag: 1.25Mérleg: 3–1–4, 13–16, kapott gólátlag: 1.6
Összes kapott gól Leonardóval: 31 (4 hónap alatt)
Kapott gólátlag: 1.48
Az Inter által a teljes 2009–2010-es szezonban kapott gólok száma: 45
Kapott gól nélkül hozott mérkőzések száma Leonardóval: 5 (21-ből)

Rangnick említést tett arról, hogy az Inter óriási teret hagy, és ezt ki lehet használni – mint az ábra is mutatta. Leonardónak már a 2009–2010-es idényben, az AC Milan edzőjeként is meggyűlt a baja mind a középpályás védekezés megszervezésével, mind a teljes csapatvédekezés összerakásával, most pedig még nagyobb a gond.

Erős ellenfelek – és elit edzők – ellen sem a Milannál, sem az Internél nem pozitív a brazil edző mérlege, és a Leonardo favorizálta igen támadó stílus a Bajnokok Ligájában látványosan visszaüt: a tréner egyik csapatával sem tudott még megúszni BL-mérkőzést kapott gól nélkül.

Olasz és európai élcsapatok ellen a kapott gólok száma mind 2009–2010-ben a Milannal, mind ebben a szezonnal az Interrel az 1.25-ös átlag fölött van. Nem véletlen a La Gazzetta dello Sport főcíme: Védelem nélkül – az Inter a Schalke ellen öngyilkosságot követett el. Lezárult egy ciklus?

Tény az, hogy Leonardo a Rafa Benítezzel a hangot nem találó csapatnál népszerű lett, és visszahozta az Intert a bajnoki versenyfutásba. Ugyanakkor az is tény, hogy ha a fontos mérkőzésen ennyire hagyja elrohanni csapatát, annak nem lesz jó vége – kérdés, hogy változtat-e a hozzáálláson.

A Gazzettának a ciklus végét emlegető címében is van valami: az Inter játékosainak egy része kifejezetten jóllakottnak és lelassultnak tűnik – minden bizonnyal vérfrissítésre van szükség.

Visszatérve a védekezésre: a csapatvédekezés kritikája, hogy az Inter védekező középpályásai – Thiago Motta és Cambiasso – együttesen nulla szabálytalanságot követtek el a mérkőzésen.

A milánóiak saját kapujuktól 40-60 méteren összesen két szabálytalanságot követtek el – mindkettőt a kiállított Chivu, aki egyszer középen, egyszer Zanetti helyére, balra kihúzódva faultolt –, míg a Schalke ugyanebben a sávban tizenegyszer állította meg a házigazdákat. Az Inter védelme nyitva állt a gyors kontrák előtt, és ezt a magasabb sebességfokozatban játszó, keményebb német csapat tökéletesen kihasználta. Alighanem elődöntőt ért.

A mérkőzésen elkövetett szabálytalanságok (Grafikák: uefa.com)
A mérkőzésen elkövetett szabálytalanságok (Grafikák: uefa.com)

Hogy edzőkérdés van-e a milánóiaknál a két kulcsfontosságú mérkőzésen elszenvedett súlyos vereség után? Egyelőre nincs – Moratti annyit mondott, hogy az eredmény ellenére nem változott meg véleménye Leonardóról.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
INTERNAZIONALE (olasz)–SCHALKE 04 (német) 2–5 (2–2)
Milánó, Giuseppe Meazza Stadion, 80 000 néző. Vezette: Atkinson (angol)
A találkozóról itt olvashatja szöveges tudósításunkat!
INTER: Júlio César – Maicon, Ranocchia, Chivu, J. Zanetti – Thiago Motta (Nagatomo, 76.), Sztankovics (Hardzsa, 24.; Córdoba, 63.), Cambiasso – Sneijder – D. Milito, Eto’o. Vezetőedző: Leonardo
SCHALKE: Neuer – Ucsida, Matip, Metzelder, Sarpei – Farfán, Papadopulosz, Jurado (Draxler, 83.), Baumjohann (Schmitz, 76.) – Raúl (Karimi, 87.), Edu. Vezetőedző: Ralf Rangnick
Gólszerző: Sztankovics (1.), D. Milito (34.), ill. Matip (17.), Edu (40., 75.), Raúl (53.), Ranocchia (öngól, 57.)
Kiállítva: Chivu (62.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik