Jelszó a BL-döntőre: „Most vagy soha”

Vágólapra másolva!
2012.05.17. 23:52
null
Obi Mikel és a Chelsea áthámozta magát a Barcelonán is (Fotó: Reuters – archív)
Címkék
„A következő idényben az Allianz Arenában rendezik a Bajnokok Ligája döntőjét, és mi ott akarunk lenni!” – hangoztatta Uli Hoeness, a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Bayern München elnöke a legutóbbi szezon végén. Nos, a bajor együttes teljesítette a kitűzött célt, ott lesz a szombati fináléban, ám hogy mire megy a Chelsea-vel, azt nehéz megjósolni.

 

A Bayern München a Zürich selejtezőbeli búcsúztatása után megnyerte a „halálcsoportot” (a Manchester Cityt, a Napolit és a Villarrealt megelőzve), majd az egyenes kieséses szakaszban a Baselt, az Olympique Marseille-t és a Real Madridot búcsúztatta. A Chelsea szintén csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe, majd a Napoli, a Benfica és a Barcelona sem tudta útját állni a londoni gárdának.

Kell-e annál nagyobb motiváció egy csapatnak, mint hogy hazai pályán ülhet fel Európa trónjára? Aligha. Ezzel a Bayern Münchennél is tisztában vannak, és a klub történelmet írna, ugyanis az első olyan csapat lehet, amely hazai pályán hódítja el a BL-trófeát. „A Chelsea legyőzése a klub történelmének egyik legnagyobb sikere lenne” – mondta Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern legendája.

AKIK A LELÁTÓRÓL NÉZHETIK

A londoni klubnál Braniszlav Ivanovics, Raul Meireles, Ramires és John Terry sem léphet pályára eltiltás miatt, míg a túloldalon Holger Badstuber, David Alaba és Luiz Gustavo sem játszhat. A Chelsea-nél David Luiz és Gary Cahill is újra edzésbe állt, ám játékuk egyelőre kérdéses a fináléban.

A Chelsea csalódást keltő idényen van túl a Premier League-ben (ahogy a Bayern München is a Bundesligában, hiszen ismét nem sikerült felülkerekedni a Borussia Dortmundon, ráadásul a Német Kupában sem), s egyetlen esélye rá, hogy a következő idényben is a BL-ben szerepelhessen, hogy megnyeri a sorozatot.

Chelsea-hez közeli források szerint azonban valószínű, hogy ha meg is nyerné a BL-t a Chelsea, Roberto Di Matteo megbízott edző akkor sem kap állandó szerződést a következő szezonra, azaz nyáron távozik. Roman Abramovics tulajdonos még áprilisban is azon a véleményen volt, hogy Di Matteónak hosszabb távú kontraktust kínál, ám a Liverpool és a Newcastle elleni vereségek – amelyek biztossá tették, hogy a Chelsea nem végezhet az első négyben a Premier League-ben – után ez változott, és a jelek szerint egy esetleges BL-győzelem (amely csaknem 200 millió dolláros bevételt jelentene az orosz olajmágnásnak) sem lenne elég az olasz tréner maradásához.

DI MATTEO NEM SZERETI AZ EXEKET

Roberto Di Matteót, a Chelsea megbízott edzőjét korábbi klubja, a West Bromwich kérte fel a menedzseri posztra, miután Roy Hodgson szövetségi kapitány lett. A 41 éves szakvezető azonban nemet mondott a birminghami ajánlatra. „Egyszer visszamentem az egyik exbarátnőmhöz, ám nem működött a dolog. Nem vagyok biztos benne, hogy ez lenne a megfelelő lépés” – utasította el a WBA közeledését Di Matteo némi humorral.

Didier Drogba a 2004–2005-ös idényben, amikor a két csapat a negyeddöntőben csapott össze, két gólt is szerzett. Az elefántcsontparti csatár – aki könnyen lehet, hogy pályafutása utolsó BL-döntőjében lép pályára – szerint itt a vissza nem térő alkalom.

„A BL-ben rendkívül nehéz eljutni a fináléig, de azt hiszem, ez is mutatja: megérdemeljük, hogy ott legyünk. A döntők azért vannak, hogy megnyerjük őket” – fogalmazott tömören Didier Drogba. A 34 esztendős csatár véleményét Roberto Di Matteo is osztotta. „Senki sem tudja, hogy eljutunk-e még egyszer a BL-döntőig, az sem biztos, hogy a fiatalok újra játszhatnak egy ilyen meccset” – mondta a svájci születésű tréner.

Robben Casillas kapuját is bevette, a döntőn is főszereplő lehet (Fotó: Reuters – archív)
Robben Casillas kapuját is bevette, a döntőn is főszereplő lehet (Fotó: Reuters – archív)

A bukiknál a Bayern München az esélyesebb, mellette szól a hazai pálya is. Iker Casillas, a Real Madrid kapusa szerint a Chelsea az eltiltott játékosok hiánya miatt is hátrányban lesz. Jupp Heynckes, a Bayern München vezetőedzője azonban óvatosan fogalmazott az esélyeket illetően.

„Több tapasztalt játékosa is van a csapatnak, ráadásul a veteránok, akik már évek óta a Chelsea-ben futballoznak, kiéheztek már egy nagy sikerre. Ez nagy veszélyt jelent ránk nézve. A sanszokat tekintve 50–50, bár a hazai pálya némi előnyt jelent számunkra – latolgatta az esélyeket Jupp Heynckes. – A Chelsea több játékrendszerben is képes futballozni. A Benfica elleni negyeddöntőn teljesen más stílusban léptek pályára, mint a Barcelona elleni elődöntőben. Ráadásul jó formában van a csapat az utóbbi hetekben.”

SZAVAZÁS

Bayern München–Chelsea döntőt rendeznek a BL-ben. Ön szerint ki lesz a győztes?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Chelsea védelmének közepén az eltiltások miatt minden bizonnyal David Luiz kap szerepet. A 25 éves bekk természetesen Mario Gomeztől, a Bayern bombaformában lévő csatárától tart a legjobban.

„Igen, már játszottam Gomez ellen, de csak PlayStationön! – viccelődött David Luiz. – Amikor gyerek voltam Brazíliában, csak álmodoztam róla, most pedig BL-döntőt játszhatok. Boldog vagyok, hogy pályára léphetek, a pályán kívülről amúgy is utálom nézni a meccseinket. A világ legjobb mérkőzése következik, amelyet megnehezít, hogy a Bayern hazai pályán futballozhat.”

München vörösbe öltözik!
A játékosok üzennek München népének: mindenki készüljön a döntőre! Elolvasom.

A Bayern válogatott hátvédje, Philipp Lahm elképzelhetetlennek tartja, hogy csapata hazai pályán veszítse el a legrangosabb európai kupasorozat döntőjét.

„Odahaza kikapni? Az borzalmas lenne mindenki számára, nekem különösen – fogalmazott Philipp Lahm. – Müncheni vagyok, itt születtem, tudom, mit jelent az, hogy mindenki kötődik a klubhoz. Nem mondanám, hogy Terry kiválása előny lenne számunkra, hiszen nálunk is olyan játékosok hiányoznak, akik fontos szerepet játszottak abban, hogy idáig eljutottunk.”

A jegyárak egyébként igen széles skálán mozognak a szombati BL-döntőre: a legolcsóbb belépőt már 70 euróért is meg lehet váltani, míg a legdrágább ülőhelyért mélyen a zsebébe kell nyúlnia a kényelemre vágyó embernek, hiszen 3500 euró az ára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik