Pars Krisztiánnak már nem kell egyedül edzenie

Vágólapra másolva!
2019.05.21. 08:40
null
London bajnoka még nem tudja, hol versenyezhet 2019-ben (Fotó: Szabó Miklós)
Az alapozás nagy részét egyedül csinálta végig, de egy hete újra csapattársaival edz az olimpiai bajnok kalapácsvető, Pars Krisztián.

 

 

Szálkásabb és gyorsabb lett
„Krisztián fizikailag jobb állapotban van, mint két-három éve ilyenkor, fogyott, emiatt szálkásabb és gyorsabb lett. A térdproblémái miatt viszont a szezon kicsit küzdelmes lesz, és az ősszel végleges megoldást kell találnunk rá. Jelenleg csökkentett dobószámmal dolgozik hétfőn, szerdán és pénteken, a dinamikus munkából sem tudja teljesen kivenni a részét, mert bizonyos gyakorlatok irritálják a sérült testrészt. Igaz, ezek helyettesíthetők mással. Van reális esélye, hogy az országos bajnokságon megdobja a világbajnoki szintet, de érdekes verseny lesz, mert saját példámból tudom, hogy a rutinos versenyzőknek is van lámpaláza, amikor visszatérnek” – nyilatkozta Németh Zsolt, Pars Krisztián edzője

Az olimpiai bajnok kalapácsvető, Pars Krisztián május 13-án újra edzésre jelentkezett klubja, a szombathelyi Dobó SE pályáján, miután doppingvétség miatt tavaly kiszabott eltiltása júliusban lejár, és a szabály szerint két hónappal visszatérése előtt már tréningezhet. Persze ez csak a hivatalos engedély miatt fontos, hiszen a 37 éves atléta már négy hónapja edz egyedül, hogy formában tartsa magát.

„Az a különbség, hogy most már nem nyolcra, hanem kilencre megyek dobóedzésre, délután pedig nem egykor, hanem háromkor kezdek neki a tréningnek” – mondta érdeklődésünkre Pars, aki egy hete újra a többiekkel edzhet. Az elmúlt évek orvosi beavatkozásai után nincsenek egészségügyi gondjai, bár azt hozzátette: jelenleg nincsenek…

Ugyanis február 11-én térdműtéten esett át, és bár négy héttel később már teljes értékű munkát végzett, a 2014 óta elszenvedett megannyi sérülése nem maradt nyom nélkül. Az idei alapozást eddig egyedül végezte, május 13-ig nem is dobott „rendes”, 7.26 kilós szerrel – csak nehezebbekkel, nyolc-kilenc kilogrammosokkal, mert eddig elsősorban az erőállapot fejlesztésén dolgozott.

Pars Krisztián eltiltása júliusban lejár, így a szabályok értelmében ismét edzésre jelentkezhetett a Dobó SE pályáján (Fotó: Török Attila)
Pars Krisztián eltiltása júliusban lejár, így a szabályok értelmében ismét edzésre jelentkezhetett a Dobó SE pályáján (Fotó: Török Attila)

 

„A technikát, az erőt és a robbanékonyságot kell egybegyúrni; az erő után most a sebesség jön, ilyen időben ugyanis könnyebb sprintelni és szökdelni – fogalmazott Pars. – Még tart az alapozás, júniusban jön egy terheléses időszak az országos bajnokságig, amikor szeretném a hetvenhat méteres világbajnoki szintet munkából megdobni.”

Van már magyar vb-szint
Egy kalapácsvetőnk már teljesítette a világbajnoki szintet. Az Európa-bajnoki bronzérmes Halász Bence idei legjobbja 76.48 méter, amelyet a magyar atlétikai csapatbajnokság elődöntőjében dobott, de az idén már többször is elérte ezt a távolságot.

A hölgyek között klubtársának, az ugyancsak a Dobó SE-ben versenyző Gyurátz Réknak is megvan a 71 méteres vb-szintje még tavalyról, de jó formáját jelzi, hogy már idén is van egy 70.85 méteres eredménye.

. Halász egyébként ezzel az eredményével nyolcadik, Gyurátz pedig 19. a világranglistán.

Pars szerint a 76 méter össze fog jönni, inkább arra kíváncsi, milyen érzést vált ki belőle; és az is akkor dől el, hogyan tovább, ugyanis csak abban az esetben érdemes tovább tervezni, ha már van érvényes dobása a szezonban. Addig nem is tudja, hol versenyezhet még 2019-ben, az idei naptárában eddig csak az ob és a vb a fix pont (utóbbira pedig még ki kell jutni) – de nem is nagyon foglalkozik ezzel, csak egy cél lebeg a szeme előtt, hogy a július 27–28-i országos bajnokságra hozza magát olyan állapotba, hogy biztatóan tudjon szerepelni.

„Nekem elvileg még jó is lehet, hogy a dohai világbajnokságot a szokásosnál később, az ősszel rendezik. De az éremnek két oldala van, hiszen a nemzetközi GP-versenyek júniusban lesznek, így azokon nem tudok indulni” – tette hozzá Pars, aki elsősorban arra koncentrál, hogy másfél éves eltiltása július 13-án véget ér, már nem kell egyedül edzenie, és ott lehet vele edzője, Németh Zsolt is.

Pars Krisztián legutóbbi jegyzett eredménye 76.84 méter, még 2017 áprilisából.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik