Orosz doppingbotrány: újabb ügyeket vizsgál az IAAF

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.03.07. 10:27
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) bejelentette, hogy az orosz doppingbotránnyal összefüggésben újabb ügyeket vizsgál.

A botrányt kirobbantó ARD német közszolgálati televízió legújabb, vasárnap sugárzott dokumentumműsorában elhangzott, hogy a korrupcióval és doppingvétséggel vádolt orosz edzők közül többen az eltiltásuk ellenére továbbra is tevékenykednek, és változatlanul tiltott szerekkel látják el sportolóikat. Oroszország ezzel továbbra is megsérti a doppingellenes szabályokat.

Példaként két edző, Vlagyimir Mohnyev és Vlagyimir Kazarin neve elhangzott az adásban. őket a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) novemberi jelentésében azzal vádolták, hogy tiltott teljesítménynövelővel látták el a sportolókat.

Kazarin „abszolút hülyeségnek” nevezte az elhangzottakat. Szerinte ezzel azt akarják biztosítani, hogy a sportágban szuperhatalomnak számító Oroszország ne lehessen ott az augusztusi, riói olimpián.

„Szándékosan elhúzzák az eljárást, egészen addig, amíg meggyőződhetnek róla, hogy nem versenyzünk az ötkarikás játékokon. Nagyon kevés időnk maradt” – vélekedett Kazarin.

A 800 méteres síkfutók eltiltott edzője kijelentette, hogy „az amerikaiaktól érkező politikai igény” áll az ügy hátterében. „Az Egyesült Államok irányítja a politikát és a sportot. A 2013-as világbajnokságon az oroszok hét aranyérmet nyertek. Ha minket eltiltanak, ezek közül mindegyik az amerikaiaké és a briteké lesz” – mondta Kazarin.

Az IAAF a dokumentumfilmben látottakra reagálva kijelentette, hogy munkacsoportja megvizsgálja annak tartalmát, és megvitatja az orosz szövetség (VFLA) vezetőivel. Az eseti bizottság vezetője, Rune Andersen hozzáférhet az ARD hanganyagaihoz és filmfelvételeihez.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva kritizálta a német tévétársaság vasárnapi adását. Közölte, hogy már kezdetét vette a reformfolyamat az orosz atlétikában, ezért a dokumentumműsor legújabb részét feleslegesnek tartja. Mint kifejtette: szerinte ezzel akarják befolyásolni azokat, akiknek majd döntést kell hozniuk az oroszok eltiltásának megszüntetéséről.

A politikus a Reuters brit hírügynökség érdeklődésére már árnyaltabban fogalmazott, de megjegyezte: felettébb érdekes, hogy a német állami televíziót ennyire aggasztja az oroszországi helyzet.

„Ezek megint kiragadott tények, amelyekkel a közvélemény megtévesztésére törekednek. Hatalmas ország a miénk, 83 régióval. Lehetséges, hogy valahol tényleg dolgozik egy eltiltott edző, de biztosan nem a válogatott mellett, hivatalos eseményeken” – mondta Mutko.

Az ARD kép- és hangfelvételei alapján 2014-ben kirobbant orosz doppingbotrány nyomán az IAAF tavaly novemberben felfüggesztette a VFLA-t, ami azt jelenti, hogy versenyzői jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, és ha a döntés nem változik, a riói olimpián sem lehetnek ott.

A német televízió – részben titokban rögzített – anyagai az IAAF számára bizonyítékként szolgáltak arra, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltitkolása és a korrupció is hozzájárult az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva előbb visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

A felfüggesztés csak akkor szűnik meg, ha a VFLA eleget tesz az IAAF – tavaly decemberben ismertetett – feltételrendszerében foglaltaknak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik