MTI 2017.11.24 14:16 Frissítve: 2017.11.24 14:55

Orosz doppingbotrány: Bach nem akar nyomásgyakorlást

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke arra figyelmeztette a kritikusokat, hogy ne gyakoroljanak nyomást a szervezet végrehajtó bizottságára, amely december 5-én ülésezik és dönt az orosz sportolók pjongcsangi szerepléséről.

 

A német sportvezető jelezte, hogy Oroszországtól és szövetségeseitől, valamint az oroszok teljes kizárását követelőktől egyaránt elfogadhatatlannak és hibásnak tartja a nyomásgyakorlást.

Az oroszok a legmagasabb szinten tagadják, hogy államilag támogatott doppingolás folyt az országban, minden vádat visszautasítanak, illetve sportolóik pjongcsangi kizárása esetén azzal fenyegetőznek, hogy a jövő februári téli olimpiát nem közvetítik majd, és például az orosz bázisú profi jégkorongliga (KHL) nem engedi el a játékosait, akik között rengeteg a légiós.

Az oroszokkal nem szimpatizálók viszont azt követelik, hogy az orosz sportolók ne indulhassanak a dél-koreai játékokon.

A NOB két vizsgálóbizottságot is felállított korábban, ezek jelentéseit várja. Az egyik csaknem harminc olyan orosz sportolót ellenőrzött, akinek a pozitív mintáját a vád szerint tisztára cserélték a moszkvai doppingellenőrző laborban. A másik azon orosz szervek működését tekintette át, amelyekről azt feltételezik, hogy részesei voltak a központilag irányított doppingrendszernek.

Az oroszok és a nemzetközi szervezetek, elsősorban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) közötti viszony a közelmúltban a korábbinál is feszültebbé vált. A WADA egy hete jelentette be, hogy meglátása szerint az oroszországi doppingellenes intézkedések továbbra sem megfelelőek, így változatlanul kérdéses, hogy az ország sportolói ott lehetnek-e a 2018-as téli olimpián.

Egyúttal közölte, az orosz doppingellenes ügynökség (RUSADA) továbbra is a „nem megfelelő” státuszban marad.

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.01.26 18:33:43

Atlétika VINCZE ANDRÁS

„Engem még mindig sokan kiröhögnek a pulzusméréses módszeremért, pedig ez a legmodernebb terület, és világszerte elterjedt.”

2018.01.17 16:34:26

Atlétika nemzetisport.hu

Öt ország, hat viadal, tizenegy pontszerző versenyszám, 20 000 dolláros fődíj.

2018.01.14 14:04:38

Atlétika VINCZE SZABOLCS

A fedett pályás Eb-2. és Eb-3. magasugró egyszer még a Gazzetta címoldalára is felkerült.

2018.01.13 09:43:52

Atlétika VINCZE SZABOLCS

„A sok versenyzés tavaly már bejött – a bevált recepten pedig ne változtass!”

2018.01.09 10:03:59

Atlétika nemzetisport.hu

Fedett pályás vb • Európa-bajnokság • Gyulai Memorial és egyéb hazai versenyek • Gyémánt Liga • Maratonik.