MTI 2017.11.24 14:16 Frissítve: 2017.11.24 14:55

Orosz doppingbotrány: Bach nem akar nyomásgyakorlást

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke arra figyelmeztette a kritikusokat, hogy ne gyakoroljanak nyomást a szervezet végrehajtó bizottságára, amely december 5-én ülésezik és dönt az orosz sportolók pjongcsangi szerepléséről.

 

A német sportvezető jelezte, hogy Oroszországtól és szövetségeseitől, valamint az oroszok teljes kizárását követelőktől egyaránt elfogadhatatlannak és hibásnak tartja a nyomásgyakorlást.

Az oroszok a legmagasabb szinten tagadják, hogy államilag támogatott doppingolás folyt az országban, minden vádat visszautasítanak, illetve sportolóik pjongcsangi kizárása esetén azzal fenyegetőznek, hogy a jövő februári téli olimpiát nem közvetítik majd, és például az orosz bázisú profi jégkorongliga (KHL) nem engedi el a játékosait, akik között rengeteg a légiós.

Az oroszokkal nem szimpatizálók viszont azt követelik, hogy az orosz sportolók ne indulhassanak a dél-koreai játékokon.

A NOB két vizsgálóbizottságot is felállított korábban, ezek jelentéseit várja. Az egyik csaknem harminc olyan orosz sportolót ellenőrzött, akinek a pozitív mintáját a vád szerint tisztára cserélték a moszkvai doppingellenőrző laborban. A másik azon orosz szervek működését tekintette át, amelyekről azt feltételezik, hogy részesei voltak a központilag irányított doppingrendszernek.

Az oroszok és a nemzetközi szervezetek, elsősorban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) közötti viszony a közelmúltban a korábbinál is feszültebbé vált. A WADA egy hete jelentette be, hogy meglátása szerint az oroszországi doppingellenes intézkedések továbbra sem megfelelőek, így változatlanul kérdéses, hogy az ország sportolói ott lehetnek-e a 2018-as téli olimpián.

Egyúttal közölte, az orosz doppingellenes ügynökség (RUSADA) továbbra is a „nem megfelelő” státuszban marad.

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.10.31 10:26:53

Atlétika VINCZE SZABOLCS

„Ha ül az ember az öltözőben negyven perccel az olimpiai döntő előtt, sokat tanul önmagáról.”

2017.10.21 11:29:21

Atlétika THURY GÁBOR, KONCZ GYÖRGY (fotó)

60 éves lesz a távolugrás nagymestere. Los Angelesben érmes lehetett volna, országos csúcsai 31-32 éve élnek.

2017.10.17 23:41:22

Atlétika CSINTA SAMU

NS-VÉLEMÉNY. Na de a futás… Az mégiscsak olyan mozgássor, amelyet a legapróbb emberi lény is azonnal kipróbál, amint több-kevesebb biztonsággal sikerül neki testfelülete legnagyobb részét elszakítani az anyaföldtől.

2017.10.09 16:09:18

Atlétika nemzetisport.hu

SPAR Budapest Maraton Fesztivál – V4 Futóhétvége Budapesten. (x)

2017.09.22 11:49:40

Atlétika nemzetisport.hu

A vb-bronz megnyerése után a család igazi magyar ételekkel kedveskedett a gátfutónak békéscsabai otthonában.