IAAF: 42 orosz atléta versenyezhet semlegesként

Vágólapra másolva!
2019.01.22. 10:44
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) 42 orosz atlétának adott engedélyt, hogy semlegesként versenyezzen ebben az évben.

A hozzájárulást az kaphatta meg, akinek az esetében az IAAF bizonyítottnak látja, hogy nincs köze az oroszországi doppingbotrányhoz, és aki megfelel az előírt követelményeknek. A listán található többek között a 110 m gát 2015-ös világbajnoka, Szergej Subenkov és Marija Laszickene, a magasugrás kétszeres vb-aranyérmese.

Az IAAF jelzi, elsősorban olyan atléták kaptak most engedélyt, akik a fedett pályás szezonban rajthoz akarnak állni, így nem zárható ki, hogy a névsor később bővül.

Az orosz atlétikai szövetséget az IAAF 2015 novemberében függesztette fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tényfeltárása nyomán, amely szerint Oroszországban állami támogatás mellett szisztematikus doppingolás zajlott. Egyszersmind valamennyi orosz atléta nemzetközi versenyzési jogát is felfüggesztették, így csak külön engedéllyel, független színekben indulhatnak azok a sportolók, akik a szigorú feltételeknek megfelelnek.

Idén március 1-től 3-ig Glasgow-ban kerül sor a fedett Európa-bajnokságra, a szabadtéri világbajnokság pedig szeptember 28. és október 6. között lesz Dohában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik