Fedett pályás Eb: Márton Anita országos csúccsal aranyérmes!

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.03.07. 19:16
null
Márton Anita remek versenyzéssel aranyérmes lett (Fotó: NS-archív)
Aranyérmet szerzett Márton Anita súlylökésben a prágai fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon.

 

Szenzációs dobással döntött csúcsot és 
lett Eb-aranyérmes Márton Anita (Fotó: MTI)
Szenzációs dobással döntött csúcsot és lett Eb-aranyérmes Márton Anita (Fotó: MTI)

A tavalyi zürichi szabadtéri Eb-n bronzérmes magyar versenyző – aki a csütörtöki selejtezőben első kísérletére könnyedén teljesítette a 17.85 méteres szintet: 18.44 méteres lökéssel megközelítette 18.60-as addigi idei legjobbját – remek sorozatot produkált a szombati döntőben, minden kísérlete 18 méter fölötti volt.

Az első két sorozat után az élen állt, előbb 18.05-tel, majd 18.39-cel, de harmadikra 18.60-nal megelőzte őt a fehérorosz Julija Leancjuk. Hatodik, azaz utolsó kísérletére azonban 19.23 méteres országos csúccsal visszavette a vezetést, és erre már nem volt válasza legnagyobb ellenfelének.

Az eddigi tető alatti magyar rekordot Horváth Viktória tartotta, aki 1989. március 8-án 19.20-t lökött.

Magyar versenyző legutóbb 1985-ben nyert aranyat fedett Eb-n, akkor Bakos György 60 méter gáton és Pálóczi Gyula távolugrásban győzött. Érmet pedig 13 év szünet után szerzett ismét magyar sportoló.

„Próbáltam feldolgozni a győzelmet, felidézni a versenyt, hiszen sokáig nem tudtam, hogyan is sikerült így az utolsó lökésem, amellyel győztem. Csak amikor internethez jutottam, akkor láttam ismét. A csarnok kivetítőjén is jó lett volna újra látni a mozgást, de súlylökést alig mutattak rajta a verseny közben. Végre sikerült a felső testemmel jobban hátul maradnom, így hosszabb vonalon lökhettem ki a súlygolyót, vagyis tovább tudtam gyorsítani. Ráadásul kellő magasságból is engedhettem el, ez is számít. Az ötödik dobásom egyébként hasonlóan nagy lett volna, ha a szektor közepébe tudtam volna irányítani, vagyis ha tovább forgatom, mert így nagyon jobbra ment. Ezen a szinten már minden apróságokon múlik, éppen ezért nehezebb előrelépni, mint korábban.”

„Az első számú cél idén továbbra is az, hogy stabilan tudjak tizenkilenc méter fölött dobni. Minden versenyen szeretnék legalább ilyen eredményt. Húsz méterig viszont jóval nehezebb lesz tizenkilencről eljutni, mint tizenkilencre volt tizennyolcról. De nem lehetetlen. Még sosem szerepeltem szabadtéri vébén a döntőben, és ha sikerül stabilizálni ezt a formát, sikerülni fog. Sőt ekkora dobással, mint most, nemcsak döntős lehetek, hanem az érem közelébe kerülhetek szinte bárhol” – értékelt a Nemzeti Sportnak Márton Anita.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik