MTI 2016.01.13 11:20 Frissítve: 2016.01.13 13:41

Dopping: az IAAF már 2009-ben tisztában volt az orosz csalással

Újabb komoly támadások kereszttüzébe került a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF), miután több 2009 októberében kelt levél bizonyítja, hogy a szövetség vezetése már akkor szinte biztos volt abban, hogy Oroszországban rendszerszintű doppingolás zajlik.

 

Az AP amerikai hírügynökség kedden írt arról, hogy birtokába került Pierre Weiss IAAF-főtitkár Valentyin Balahnyicsevnek, az orosz szövetség – azóta már örökre eltiltott – korábbi elnökének írt levele, amely szerint a 2009-es szabadtéri világbajnokságon, illetve a félmaratoni vb-n levett minták abnormális véreredményeket állapítottak meg az orosz versenyzőknél.

„Sajnos nincsenek jó híreim az orosz atléták berlini vértesztjeinek eredménye tekintetében. Ismét extrém mértékben magasak voltak, s újra sokkal nagyobb számban, mint más országoknál” – írta Weiss a berlini vb kapcsán Balahnyicsevnek 2009. október 14-én, hozzátéve, hogy az adatok szisztematikus vérdoppingolásra, EPO-használatra utalnak.

A főtitkár levele szerint ha lenne olyan szabály, hogy az abnormális értéket produkálók nem indulhatnának, akkor hét orosz sportoló részt sem vehetett volna a vb-n, közülük ráadásul ketten aranyérmet nyertek a német fővárosban.

Az abban az évben Birminghamben rendezett félmaratoni világbajnoksággal kapcsolatban talán még lesújtóbb információkkal szolgált Weiss, ugyanis két orosz hosszútávfutó eredménye a normálistól olyan eltérést mutatott, melyet a tesztelések bevezetése óta még sosem tapasztaltak a szakemberek.

„Nemcsak arról van szó, hogy ezek a versenyzők csaltak, hanem értékeik azt mutatják, hogy az egészségüket, sőt, az életüket is komoly veszélybe sodorták” – üzente Weiss.

A Reuters szerint a Weiss leveleiben említett atlétákkal kapcsolatos későbbi feljegyzések, adatok arra engednek következtetni, hogy a nemzetközi szövetség kétutas-politika alapján kezelte ezeket az ügyeket: az ismert, a 2012-es londoni olimpián éremesélyesnek számító atlétákkal szemben a szabályoknak megfelelően járt el, ám a kevésbé ismert orosz sportolók esetében az orosz szövetséggel szorosan együttműködve elkente az eljárásokat, s ezek az atléták később hirtelen, minden magyarázat nélkül maradtak el a versenyekről.

Az IAAF ugyanakkor a Reutersnek reagálva ezt visszautasította, szerinte az érintett atlétákat biológiai útleveleik alapján kivizsgálták, és nem titkoltak el semmit. A levelek pedig nem bizonyítják, hogy a szövetség bármi felróhatót tett volna.

A szabályok szerint az abnormális véreredmény önmagában nem elegendő egy atléta eltiltásához, ugyanakkor doppingolásra utal.

A levelek nyilvánosságra kerülése a sportágat alapjában megrengető botránysorozat újabb fejleménye. Tavaly bebizonyosodott, hogy Oroszországban központilag irányított doppingolás zajlott az atlétáknál, majd kiderült: a nemzetközi szövetség (IAAF) közvetlen vezetői is érintettek voltak abban, hogy az orosz esetek ne kerüljenek nyilvánosságra.

Az IAAF-et tavaly augusztusig iránytó Lamine Diack ellen jelenleg is nyomoznak a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanúja miatt. A vádak szerint Diack megvesztegette Gabrielle Dolle-t, az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját, hogy késleltetve számoljon be az orosz sportolók doppingvétségeiről.

A Le Monde című francia napilap pedig úgy tudja, hogy Diack másfél millió eurót (471.4 millió forint) kért az Orosz Atlétikai Szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius – köztük a fia – a gyanú szerint egymillió eurót (312 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

A botrány nyomán az IAAF november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét, ami azt jelenti, hogy versenyzőik jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, s ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott.

2019.08.14 20:46:43

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Mintha a jamaicai idol neve által is fémjelzett kort búcsúztatták volna, holott a versenyistállók mögött tevékenykedő boszorkánykonyhákat épp a gladiátorteljesítmények előtt adózó emberi gyarlóság „indokolta”.

2019.07.19 19:47:48

Atlétika VINCZE SZABOLCS

A televízió képernyőjét fényképezte le, így tanulta meg a forradalmi Fosbury-flopot.

2019.07.12 09:18:20

Atlétika VINCZE SZABOLCS

A keddi Gyulai Memorial egyik sztárja Ramil Guliyev, a világ- és Európa-bajnok azeri-török sprinter volt.

2019.07.10 23:47:33

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ahogy az illik egy, a nemzetközi atlétikai versenynaptárban egyre előkelőbb helyet elfoglaló viadalhoz. Amelyet minden pillanatban beleng a névadó Gyulai István emléke.

2019.07.05 19:55:17

Atlétika JOCHA KÁROLY

Magasugró akart lenni, váltófutásban is országos bajnok lett, és Európa legjobbja távolugrásban.