VINCZE SZABOLCS 2019.10.01 23:22

Dohai csend – Vincze Szabolcs jegyzete

 

 
Atlétikai vb: a nézőszám a várakozások alatt

Első tény: tízezer néző egy sporteseményen nagyon jól tud kinézni.

Második tény: tízezer néző egy sporteseményen nagyon rosszul is tud kinézni.

Mindkettő igaz, és az a baj, hogy a dohai atlétikai világbajnokságon jelenleg éppen a második látszik igazolódni, ugyanis ennyi ember tényleg elég lehangolóan néz ki – egy negyvenezres arénában. A dohai Kalifa Stadionban rendezett viadal első fele többnyire erősen hézagos lelátók előtt zajlott, emiatt aztán a szurkolás sem az igazi, amit több, a londoni, párizsi vagy zürichi közönséghez szokott sportoló is megemlített. Megértem őket: olyan, mintha ellopnák tőlük életük nagy pillanatát, hiszen ha győznek, jóformán senki sem ünnepel velük.

A világbajnokság előtt azt írtam, Katar megérdemelt egy atlétikai világversenyt, amit még mindig tartok, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy nézők nélkül nincs sportesemény, így érdemes magyarázatot keresni a kongó stadionra.

Az egyik szinte biztosan a klíma, amely európai/nyugati ember számára finoman szólva sem ideális, még akkor sem, ha lassan az utcákat is hűtik. Kiderült, hogy a turisták nem fizetnek ki hatalmas összegeket, hogy idejöjjenek, még egy atlétika világbajnokságért sem, Dohába eljutni és itt lakni két hétig ugyanis nem olcsó. És meg lehet ezt érteni, hiszen amikor ki lehetne menni a városba, akkor versenyek vannak, a délelőttök pedig sok mindenre alkalmasak, pech, hogy a meleg és a pára miatt éppen városnézésre nem. Pedig Doha legalább annyira szép, mint amennyire tiszta és biztonságos. A másik ok, hogy a helyiek sokszínűek, más az életritmusuk, és magyarázatként a szervezők a munkahét kezdetét is emlegették – ami viszont ne legyen már indok a világ egyik legnagyobb sporteseményén.

Egy biztos, ez a vb nem tesz jót a sportágnak, a nemzetközi szövetségnek, és Katarnak sem, amely 2014-ben, amikor elnyerte a rendezést, elsőként azt ígérte, nem lesznek üres székek a lelátókon. Nos, annak ellenére bőven vannak, hogy a nézőtér egy részét molinókkal takarták le, így a stadion befogadóképessége jelenleg csak huszonegyezres.

Ezt már csak annak a fényében is érdemes továbbgondolni, hogy 2022-ben egy még nagyobb feladat vár az országra, a labdarúgó-világbajnokság megrendezése. A katariak tényleg mindent megtesznek, a szervezés fantasztikus, de kiderült, hogy ez nem elég.

A sportág így is veszít, viszont Eugene-ben és Budapesten visszanyerheti nimbuszát.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Vincze Szabolcs

2020.06.29 19:17:06

Atlétika SZABÓ GÁBOR

Wartburg kombiból élve is másfél száz aranyat nyert már a masters-bajnokságokon.

2020.06.22 18:19:20

Atlétika L. PAP ISTVÁN

A Fekete Gazella gyermekbénulással küzdő kislányból lett Amerika ikonja.

2020.05.09 12:30:34

Atlétika L. PAP ISTVÁN

Az örökifjú sprinter karrierjét doppingügye és hazai ellenségei mellett a kor sem tudta megtörni.

2020.05.07 21:15:14

Atlétika PIRCS ANIKÓ

„Minél extrémebben néz ki valaki, annál jobban odafigyelnek rá, mert a különleges külső magabiztosságot sugall.”

2020.04.23 14:53:35

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Februárban egyéni csúcsot futott 800 méteren, így motivációja kitarthat az elhalasztott tokiói olimpiáig.