Ben Johnson újra rajtolt Szöulban, ellenfele a dopping

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2013.09.24. 13:43
null
Ben Johnson megint célba ért – de célba ér-e a százméteres üzenet? (Fotó: Reuters)
Huszonöt évvel a lebukása után visszatért Szöulba Ben Johnson: a kanadai sprinter az 1988-as olimpián a 100 méteres síkfutásban világcsúccsal aratott győzelme után fennakadt a doppingellenőrzésen, bajnoki címétől megfosztották. Az 51 éves sportember ezúttal doppingellenes kampányban vesz részt.

 

„Jó érzés visszatérni arra a helyre, ahol annak idején történelmet írtam. Vannak, akik a történelem rossz fejezeteként tartják számon, de én másképp látom” – mondta Ben Johnson, aki kedden helyi idő szerint pontban fél kettőkor „állt rajthoz” a szöuli Olimpiai Stadion hatos pályáján.

A rajtig minden hasonlóan történt, ahogyan 25 évvel ezelőtt, csakhogy a kanadai futó ezúttal nem sprintelte végig a 100 méteres távot világcsúcsnak számító, 9.79 másodperces idővel, hanem sétált-kocogott, miközben két önkéntes leterített a pálya mellé egy száz méter hosszú szalagot, rajta 3700 aláírással, amelyeket a sportbeli doppingolás elleni, „Válaszd a helyes pályát!” fantázianevű kampány keretében gyűjtöttek össze az elmúlt hónapokban.

Szöul, 2013: egy történelmi lábnyomat (Fotó: Reuters)
Szöul, 2013: egy történelmi lábnyomat (Fotó: Reuters)

Johnson – aki 1988-as lebukása után öt évvel ismét tiltott teljesítménynövelő szert használt, s örökös eltiltást kapott – bánja, hogy vétett a szabályok ellen, egyúttal emlékeztetett: bármennyit fejlődtek is a dopping kiszűrésére hivatott eljárások, a tiltott szerek előállítói is egyre kifinomultabb technikával dolgoznak. A bűnbánó kanadai sprinter ugyanakkor ismét szóvá tette: igazságtalannak érzi, hogy a doppingolás szimbolikus figurájaként kell leélnie az életét.

„Engem keresztre feszítettek, és még huszonöt évvel később is bűnösként kezelnek, miközben azok, akiket nemi erőszakért vagy gyilkosságért zárnak börtönbe, végül csak-csak szabadulnak. Tudom, hogy amit tettem, helytelen volt. A szabályok azok szabályok. Csakhogy a szabályokat mindenkire egyformán kellene alkalmazni. A politika azonban mindig beleszólt a sportba” – magyarázta Johnson, arra célozván, hogy a szöuli 100 méteres döntő („minden idők legmocskosabb futama”, ahogyan utóbb emlegették) nyolc szereplője közül hatan keveredtek doppinggyanúba a karrierjük során, köztük nagy amerikai vetélytársa, a szöuli aranyérmet végül megkapó Carl Lewis is.

Az atlétikát a közelmúltban újabb doppingesetek rázták meg – olyan nagyágyúk buktak le, mint Tyson Gay, Asafa Powell és Veronica Campbell-Brown –, a szervezők szerint ezért is rendkívül fontosak az ilyen kampányok. Szöulban szóba került a korábban legendaként tisztelt kerékpáros, Lance Armstrong doppingügye is.

„Remélem, egyszer túl lesz rajta. Kemény lesz, nagyon hosszú csata áll előtte” – mondta Johnson, aki kifejtette: képes együtt érezni Armstronggal, hiszen a sorsuk nagyon hasonlít, mindkettejüket bűnbakként kezelik egy doppinggal alaposan megfertőzött sportágban.

„A doppingolás kettétörte a karrieremet, tönkretette a hírnevemet és az életemet” – tette hozzá Ben Johnson, akitől megkérdezték azt is, ha visszaforgathatná az idő kerekét, mit csinálna másképp.

„Értelmetlen ilyesmin rágódni. De abban még mindig hiszek, hogy doppingszerek nélkül is megnyertem volna azt az olimpiát.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik