Atlétikai vb: menő futballistából lett vb-döntős futó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.09. 18:57
null
Három éve még a zambiai futballválogatott csapatkapitánya volt
Kemény mezőny jött össze a női 400 méteres síkfutás szerda esti világbajnoki döntőjében: a címvédő Allyson Felix és az olimpiai bajnok Shaunae Miller-Uibo mellett csupa éremesélyes vág neki a távnak. A kakukktojás a zambiai Kabange Mupopo, aki három évvel ezelőtt még hazája futballválogatottjának a csapatkapitánya volt.

 

Kabange Mupopo 1992. szeptember 21-én született, és bátyja hatására 11 évesen kezdett el futballozni. A Green Buffaloes középpályásaként nem csupán bekerült a válogatottba, de a 2014. októberi Afrika-kupára már csapatkapitányként vezette ki együttesét

Addigra azonban már kétesélyessé vált a pályafutása, 2014 tavaszán ugyanis kipróbálta magát az atlétikában is, 400 méteren 53.44-et futott, és a júliusi Nemzetközösségi Játékokon már ő képviselte Zambiát (az elődöntőben esett ki 400-on). Augusztusban a marrákesi Afrika-bajnokságon 51.21-gyel új országos csúcsot futott, de ez is csapán az ezüstéremhez volt elég.

„Nagy kihívást jelent a futball és az atlétika. Szeretem a labdarúgást és pénz nélkül is játszani fogok, mivel ez a szenvedélyem. De ha azt mondja valaki, fussak pénz nélkül, azt nem hiszem, hogy vállalom. Célom, hogy külföldön futballozzam jó pénzért, ez megváltoztatná az életem” – nyilatkozta három évvel ezelőtt.

mupopo629
mupopo629

 

2015-ben aztán kapott egy 18 hónapos atlétikai ösztöndíjat, és ez döntő jelentőségűnek bizonyult: azóta csak az atlétikának él. A 2015-ös pekingi vébén az elődöntőben esett ki 400-on (51.93-as eredménye a 20. helyhez volt elég), Rióban ugyancsak egy kört ment, de a harmadik elődöntőben nem volt esélye Felix és Miller ellen.

A londoni vb-n már nem hibázott, az előfutamok során 51.09-et, az elődöntőben 50.60-at futott, ezzel a 6. legjobb idővel várhatja a finálét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik