Atlétikai vb: Halász Bence döntős, Pars Krisztián kiesett

VINCZE SZABOLCS (Doha)VINCZE SZABOLCS (Doha)
Vágólapra másolva!
2019.10.01. 17:15
null
Halász Bence elsőre megdobta a szintet (Fotó: AFP)
A kalapácsvető Halász Bence bejutott a döntőbe kedden a dohai atlétikai világbajnokságon, Pars Krisztián kiesett a selejtezőben. A szombathelyi versenyző a B-csoportban nem bízott semmit a véletlenre, 76.90 méterrel már elsőre túldobta a 76.50 méteres szintet.

CSAK A SZOKÁSOS: DÖNTŐS SZINT ELSŐRE

– Egydobásosra tervezte ezt a selejtezőt?
– Valóban szerettem volna elsőre megdobni a szintet, hogy minél több energiát tudjak spórolni a holnapi döntőre – válaszolta Halász Bence a Nemzeti Sportnak. – Kicsit meglepődtem egyébként, mert elsőre nagynak tűnt ez a hetvenhat és fél méteres döntős szint, de az idei eredmények alapján tulajdonképpen reális. Az első csoportban is sokan dobtak ekkorát, és én sem ronthattam el a sorozatomat.

– Ezt hogyan érti?
– A 2015-ös junior Európa-bajnokságot kivéve idáig minden világversenyemen elsőre megdobtam a döntős szintet, ami azért adott egy kis bátorságot.

– Akkor sikerült legyűrni valamennyire a drukkot?
– Aki azt mondja, hogy nem izgul, az hazudik. Szerencsére tudtam, mit miért csinálok, mit kell tennem ahhoz, hogy megdobjam a szintet, sőt, sok maradt ebben a dobásban, mert egyáltalán nem volt tökéletes. De a mai feladat annyi volt, hogy teljesítsem a szintet, és ez megvan.

– Mit vár magától a fináléban?
Nem akarok erről beszélni, mert sose lehet tudni, de ha meg tudnám dobni az edzéseredményeimet, akkor biztosan dobogón végeznék. Erősödtek az ellenfelek is, a francia, a brit és a két lengyel rivális nagyon erős, de idén egyébként az utóbbiak sem annyira elérhetetlenek, mint az elmúlt években. Edzéseken jól megy a dobás, jó az itteni dobókör, és remélem, egy kicsit a szerencse is mellém áll majd. Melegnek ugyan meleg van, de szerintem ez egy kicsit túl lett tova, mert ezen nem fog múlni semmi. Minden adott egy jó dobásoz.

Az atlétikai világbajnokságok történetében legutóbb 2003-ban fordult elő, hogy a férfi kalapácsvetés valamennyi döntőbe jutott versenyzője hetvenhat méter feletti dobással kvalifikálta magát a fináléba, amelyben akkor Annus Adrián képviselte Magyarországot és nyert ezüstérmet.

Dohában Pars Krisztián és Halász Bence kezdte meg a küzdelmeket, előbb a térdműtét előtt álló, a vb-t visszatérésnek szánó Pars lépett dobókörbe, akinek nem sikerült a döntőbe jutnia, 73.05-ös harmadik kíséreltével a 22. helyen végzett.

„Ha Krisztián olyan dinamikus dobással kezdte volna a selejtezőt, mint amilyennel befejezte, akkor feljebb tudott volna kapaszkodni, de ahogy látom, akkor sem lett volna reális a legjobb tizenkettőbe kerülése mondta Németh Zsolt, a 37 éves olimpiai bajnok edzője. – De most is úgy gondolom, ki kellett próbálni magát Dohában, mert azzal, amit az edzések alapján most tud, az elmúlt világversenyeken elég volt a döntőre. Most ennyire futotta, de neki most amúgy is a világbajnokság utáni műtét a legfontosabb, a felépülés és utána a tokiói olimpiai felkészülés. Örülök, hogy újra bekapcsolódott a versenyszám vérkeringésébe egy nagy versenyen, ebből erőt tud meríteni.”

A tréner elmesélte, hogy a versenyszám másik magyar indulója, az Európa-bajnoki bronzérmes Halász Bence egy kicsit rájuk ijesztett a bemelegítésnél, mert az első két dobásánál vétett egy kis technikai hibát, amit azon nyomban meg is beszéltek bent, és élesben a versenyző szerencsére már ki tudta javítani. 76.90 méterrel már elsőre túldobta a 76.50 méteres szintet.

„Bence jól felkészült a világbajnokságra, de neki is mindig mondom, az még nem az ő versenye, és nem is a tokiói olimpia az – tette hozzá Németh. – Sokkal inkább a 2023-as versenyek, például a hazai világbajnokság, és minden, ami azután következik. Addig viszont minden világversenyt úgy kell kezelnünk, mint lépcsőfokokat, amelyeket nem lehet kihagyni.”

PARS ALIG VÁRJA A MŰTÉTET

– Két év után szerepelt újra nemzetközi versenyen. Milyen érzés volt visszatérni?
Az elsődleges célom Dohában éppen az volt, hogy újra érezzem egy világverseny hangulatát, és abban a mezőnyben induljak, amely majd ott lesz az olimpián is – értékelt Pars Krisztián. – Egyébként nagyon besűrűsödtek hetvenhat, hetvenhét méter körül, amelyből kiemelkedik néhány ember, leginkább a lengyelek és Halász Bence. Velük akartam újra versenyezni.

– Mit várt magától ezen a világbajnokságon?
– A hetvenhárom méter elérése a minimum volt, de bíztam a hetvenöt méterben is. Végül nem bírta el a térdem, hiába bíztam benne. A külső körülményeken semmi sem múlt, nem kell szépíteni, jelenleg ez a realitás.

– Mikor műtik a térdét
– Október hetedikén, hétfőn, amit már alig várok. Most csak az jár a fejemben, hogy legyek már túl rajta, mert elegem van az elmúlt négy hónap fájdalmából. Egyelőre sétálni is csak fájdalomcsillapítóval tudok, dobásnál pedig hátráltat, mert nem tudok csavarni, így sebességet veszítek, márpedig mindig abból éltem. Az operáció után nyolc-tíz héttel tudom majd csak terhelni, de már most aláírnám, ha december közepén újra edzeni tudnék.

A férfiak kalapácsvető mezőnye egyébként nagyon besűrűsödött, egyedül a lengyelek tudtak két versenyzőt kvalifikálni a döntőbe, Pawel Fajdeket és Wojciech Nowickit. Idén csak nekik van nyolcvan méter feletti eredményük, de a brit Nick Millerre is figyelni kell, mert állítólag edzésen már ő is nyolcvan méter felett dobott a vb előtt. De összességében is elmondható, azok a riválisok, aki eddig hetvennégy méter körül dobtak, most két méterrel többet tudtak. A két lengyelen kívül tíz nemzet képviseli magát a szerdai fináléban, és a hazaiak legnagyobb örömére tizenkettedik helyen döntős lett a katari Asraf Amgad al-Szejfi is.

Éremre persze nem lesz esélye, nem úgy, mint a hazaiak másik kedvencének, a magasugró Mutaz Essza Barsimnak, aki tavaly belesérült a világcsúcskísérletébe a székesfehérvári Gyulai Memorialon, azóta pedig volt ugyan néhány versenye, de nem tudott érdemben visszatérni. Azzal, hogy átvitte a 229-es döntős szintet, szezonbeli legjobbját ugrotta, és mivel egész évben a hazai rendezésű világbajnokságra készült, van némi esély arra, hogy megvédi a címét, főleg, hogy térdsérülés miatt a selejtezőben feladta a versenyt az egyik fő riválisa, az ukrán Bohdan Bondarenko.

A kalapácsvetés döntőjét szerdán magyar idő szerint 20.40 órától rendezik.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Vincze Szabolcs

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik