MTI 2015.02.17 14:43 Frissítve: 2015.03.17 01:10

Atlétika: perelnének a tömeges doppingolással vádolt oroszok

Az orosz atlétikai szövetség (VFLA) jogi lépéseket tervez a német ARD csatorna, és az általa bemutatott, az „Eltitkolt dopping – így készülnek az orosz győztesek” című dokumentumfilmjében megszólalt oroszok ellen.

A VFLA keddi elnökségi ülése után Valentyin Balahnyicsev elnök jelezte, hogy bíróság elé viszik az ügyet, s bizonyítékokat várnak a filmben megfogalmazott vádak alátámasztására az ARD-től és a filmben szerepet vállalt oroszoktól is.

Balahnyicsev még kedden bejelentette lemondását. Ő volt a VFLA egyetlen elnöke a Szovjetunió 1991-es felbomlása óta, vagyis csaknem 25 évig volt hivatalában. Az eddigi alelnök, Vagyim Zelicsenok lett az ügyvezető elnök a tisztújító közgyűlésig.

A doppingbotrány december elején robbant ki, amikor az ARD részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva tagadta a vádakat, ám azóta folyamatosan jelentik be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit. A lebukottak között öt gyalogló is van, egy hete pedig az Orosz Doppingellenes Ügynökség vezetője közölte: van bizonyíték arra, hogy az ország gyaloglóit szisztematikusan doppingolták.

Balahnyicsev most bejelentette, hogy pert terveznek indítani minden olyan személy ellen, aki az elnök véleménye szerint megrágalmazta az általa irányított szövetséget. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) mindenesetre nyomozást indított az orosz gyaloglóközpont vezetője, Viktor Csagin ellen, akit az IAAF illetékese szerint eltávolítanak a sportágból.

Thomas Capdeville, az IAAF doppingellenes részlegének vezetője hétfőn azt mondta, hogy a fegyelmi eljárást megindították a szaranszki központ irányítójával szemben, akinek több mint húsz tanítványa bukott meg az ellenőrzéseken az elmúlt években. Az IAAF az üggyel kapcsolatban jelezte, hogy a biológiai útlevélre épülő ellenőrzési rendszerben kimutatott szabálytalanságok miatt összesen 37 atlétát szankcionáltak 2009 óta, közülük 23 orosz versenyző volt.

A maga részéről vizsgálatot kezdeményezett Oroszország ellen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA is.

2020.09.18 23:32:24

Atlétika VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Kármentésbe fordult a szabadtéri szezon, mégis elképesztő eredmények jöttek ki belőle.

2020.09.18 19:22:15

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Sérülések és karantén miatt nem úgy alakult a gátfutó idénye, ahogyan tervezte, de kitartott.

2020.08.19 20:19:42

Atlétika VINCZE SZABOLCS

„Ezzel az idővel már lehet tervezni, még az is elképzelhető, hogy megérkeztem a világelitbe.”

2020.08.14 21:47:50

Atlétika VINCZE SZABOLCS

„Az olimpiát persze nagyon sajnálom, de harmincegy éves vagyok, és nem akartunk annyit várni.”

2020.06.29 19:17:06

Atlétika SZABÓ GÁBOR

Wartburg kombiból élve is másfél száz aranyat nyert már a masters-bajnokságokon.