Atlétika: fél lábbal bajnok az épek előtt a paratávolugró

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.27. 09:24
null
A távolugró, Markus Rehm paravilágcsúcsot döntött az épek között (Fotó: Bild)
Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy szenzációs eredmények születtek szombaton Ulmban a németek atlétikai országos bajnokságán. A 100 méteres férfi síkfutásban megdőlt az 1985 óta érvényben lévő országos csúcs, míg a férfiak távolugrószámában egy paraversenyző diadalmaskodott – vonatkozó világrekorddal!

Julian Reus még meg sem született, amikor a szombatig érvényben lévő német országos csúcsot Frank Emmelmann 100 méteren megfutotta 1985 szeptemberében (Kelet-)Berlinben. Reus 1988-ban látta meg a napvilágot, 2007-ben junior Európa-bajnoki címet szerzett a legrövidebb sprintszámban (és annak váltójában is), és napra pontosan két éve, 2012. július 27-én addigi legjobbját érte el százon, midőn 10.09-et futott Weinheimben. Ez az eredmény három századdal volt csak gyengébb az NDK-beli Emmelmann említett 10.06 másodperces rekordjánál.

2013-ban Reus egy századot tovább faragott egyéni legjobbján, aztán eljött a mostani szombat, amikor az idei német bajnokság 100 méteres síkfutásának elődöntőjében 1.8 méteres – tehát megengedett – hátszéllel 10.05-öt repesztett, országos csúcsot érve el. Egy óra múlva még sebesebben tette meg a távot a fináléban, fájdalom azonban, hogy 10.01 mp-es ideje a túl nagy hátszél miatt nem hitelesíthető rekordként. (Az egyetlen német, aki 10 másodperc alatt teljesítette a 100 métert, Martin Keller, aki 2013 májusában az egyesült államokbeli Clermontban 9.99 mp-es időt ért el 3.7 méteres hátszélben.)

Így is hatalmas gratuláció jár a wattenscheidi vágtázónak, Reusnak, elvégre 29 éves országos csúcsot adott át a múltnak!

És akkor mit kapjon a Reushoz hasonlóan 1988-as születésű paralimpiai bajnok (2012, London) távolugró, Markus Rehm, aki olyan messzire repült a homokba az országos bajnokság első napján, mint sorstársai közül még senki?!

A leverkuseni atléta negyedik kísérletére 824 centiméternél fogott „talajt”, 29 centivel megjavítva a paratávolugró-világrekordot – a saját világrekordját. Nem mellesleg: a bajnoki aranyérmet is az ő nyakába akasztották, hiszen valamennyi vetélytársát lepipálta döbbenetes ugrásával. A német atlétika történetében először nyert bajnoki címet sérült versenyző az épek között távolugrásban – tért ki rá tegnapi jelentésében a dpa.

Az egykori wakeboardos Rehmnek egy sportbaleset következtében évtizede térd alatt kellett amputálni a jobb lábát, és a csonka végtagja versenyprotézisével együtt 15 centiméterrel hosszabb, mint a teljesen ép bal lába.

REHM PARAVILÁGCSÚCSOT JELENTŐ 824 CM-ES UGRÁSA ULMBAN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik