Atlétika: Márton Anita még nem döntött a jövőjéről

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2020.06.06. 20:39
null
Márton Anita novemberben dönt arról, hogy folytatja-e (Fotó: Török Attila)
A súlylökő Márton Anita napi egy edzéssel tartja szinten magát, és csak a következő alapozás kezdetekor dönt a jövőjéről.

Az élet úgy hozta, hogy sérülése után 2020-ra hiába került ismét csúcsformába olimpiai bronzérmes, fedett pályás világ- és Európa-bajnok súlylökőnk, Márton Anita, hiába indult volna éremesélyesként a nankingi fedett pályás atlétikai világbajnokságon, a tokiói nyári játékokon és a párizsi kontinensviadalon, a koronavírus-járvány miatt mindhárom világversenyt elhalasztották, így áprilisra szinte semmi sem maradt, amiért úgy igazán hajtani lehetett volna az edzéseken.

A Békéscsabai AC 31 éves sportolója edzőjével, id. Eperjesi Lászlóval ezért úgy döntött, visszavesznek a tempóból, és a szokásos heti tizenkettő helyett csak hat, azaz napi egy edzést tartanak meg. Ez viszont gördülékenyen ment, elsősorban azért, mert a kiemelt versenyzők – Márton Anitán kívül két másik súlylökő, Weiland Violetta és Fischer Márk – lehetőséget kaptak, hogy továbbra is használják a szegedi pályát.

MÁRTON ANITA 2020-AS EREDMÉNYEI
18.03 – január 11., Győr
16.54 – január 18., Budapest
17.96 – február 1., Budapest
18.77 – február 8., Budapest
18.70 – február 15., Budapest
17.86 – február 22., Budapest

Ugyanakkor Márton Anita pályafutásában azért is jött a legrosszabbkor a leállás, mert határozott tervei voltak, az olimpiát követően a családalapítás került volna előtérbe, utána pedig eldöntötte volna, van-e elég energiája és főleg kedve ahhoz, hogy újra belevágjon egy kemény felkészülésbe.

„Nekem mentálisan nagyon nehéz volt kezelni ezt a helyzetet, és még jelenleg is ott tartunk, hogy minden bizonytalan. Ha hihetünk a híreknek, még a jövő év is az – mondta az éppen edzésre siető versenyző a Nemzeti Sportnak. – Novemberben kezdjük meg az alapozást a következő szezonra, akkor fogom eldönteni, tudok-e vállalni még egy évet. Addig marad a napi egy edzés, a jövő héten pedig végre elkezdek versenyezni is.”

Június 13-án, Szegeden ugyanis kezdetét veszti a négy állomásból álló Dél-alföldi dobóverseny-széria, amelyen az SZVSE, a Maximus SE, a Békéscsabai AC és a KARC versenyzői mérik össze erejüket. A sorozat Szentesen folytatódik június 20-án, Békéscsabán 27-én, és Kecskeméten fejeződik be, ennek még nincs kijelölve az időpontja. Az ezeken a viadalokon való szerepléstől teszi függővé azt is, vállalja-e a Gyémánt Ligában való indulást, már ha egyáltalán lesz min indulni, és nem törölnek mindent.

„Én sem leszek már fiatalabb, egyre nehezebbek az edzések, egyre lassabban regenerálódom, és egyre nehezebben tartom a tempót a fiatalokkal. Mert lássuk be, ebben a nemzetközi mezőnyben már nem számítok fiatalnak – fogalmazott Márton Anita, aki azért igyekezett szinten tartani magát az elmúlt hónapokban, hogy ne a nulláról kelljen kezdenie az alapozást. – Minimális lesz a visszaesés, ezt vissza lehet hozni egy-két hónapon belül. Inkább azt élem meg nehezen, hogy nehéz úgy intenzíven dolgozni, hogy közben azt sem tudod, mire edzel. Hogy csinálnod kell, de nincs előtted kézzelfogható cél. Ezek hiányában senki sem szeretné csúcsra járatni a szervezetét.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik