Atlétika: Márton Anita erősebbnek érzi magát, mint Rióban volt

Vágólapra másolva!
2019.07.06. 08:59
null
A tavalyi sérülése már a múlté (Fotó: MTI)
A súlylökő Márton Anita eredményei kisebb technikai hiba miatt egy ideje elmaradnak a várttól, amire ráment a Gyémánt Liga, de a világbajnokság a fő cél.

 

Jobban nem is kezdhette volna az idei szabadtéri szezont olimpiai bronzérmes, fedett pályás világbajnok súlylökőnk, Márton Anita. Május elsején, a szokásos montenegrói edzőtáborozása végén rendezett versenyt 18.81 méteres eredménnyel nyerte meg, amivel rögtön az idei európai ranglista élére és a világranglista ötödik helyére ugrott. Utána azonban történt valami, és az eredményei romlani kezdtek. Az azóta elért tizenhét és tizennyolc méter körüli dobások persze nem rosszak, de Márton szintjén már nem is számítanak jónak. Emiatt ő maga is vegyes érzésekkel gondol az elmúlt időszakra.

„A tavalyi sérülésemnek már nyoma sincs, a térdem nem fáj, edzésen bármit el tudok végezni, sőt, erősebbnek is érzem magam, mint a riói olimpia idején. Viszont egy kisebb technikai hibával küzdök, ami látszik is a versenyeredményeimen, amelyek elmaradnak a várttól – mondta a Nemzeti Sportnak Márton Anita. – A lökés pillanatában kicsit előrekerülök, emiatt nem elég hosszú a súlygolyó útvonala. Ez a hiba elég váratlanul jött, szinte ahogy hazajöttünk Montenegróból, kicsit szétesett a mozgásom, amit elsősorban fejben kell összeraknom, hogy újra ki tudjam hozni magamból, amire egyébként képes lennék.”

A gyengébb eredmények legfontosabb következménye az volt, hogy az idén bevezetett világranglista-rendszer értelmében a Békéscsabai AC versenyzője a 2019-es Gyémánt Liga-sorozatban csak két versenyen, Sanghajban és Stanfordban állhatott dobókörbe, Oslóba (június 13.) és most Lausanne-ba viszont már nem kapott meghívást, így a zürichi döntőn sem vehet részt augusztus 29-én, hiszen nem tudott elég pontot gyűjteni.

Az új világranglista-rendszer minden eredményt figyelembe vesz, amit pontokra számít át, így Márton jelenleg tizenkettedik az IAAF világranglistáján, amelyről csak az első nyolc-tíz helyezettet hívják meg az elitsorozat sok ranglistapontot érő versenyeire. Márton Anita és edzője azonban kalkulált azzal, hogy erre a technikai hibára rámehet a Gyémánt Liga-döntő.

„Megértem a Gyémánt Liga-versenyek szervezőit, hiszen nekik az a céljuk, hogy a legerősebb mezőnyt állítsák össze. Nekem pedig nem olyan jók az eredményem, amelyek most már ugyanúgy bekerülnek a rendszerbe, mint a korábbi nagy dobások – fogalmazott Márton. – De igyekszem pozitívan felfogni a történteket: ami hirtelen elromlott, ugyanolyan hirtelen meg is javulhat. Edzésen mindent elkövetünk ennek érdekében, részekre bontjuk és javítjuk a forgásaimat, amit a teljes mozgásba viszont eddig még nem tudtam átvinni.”

Azért sem kell aggódni Márton mostani gyengébb formája miatt, mert az idei főverseny, a dohai világbajnokság csak szeptember 28-án kezdődik, így edzőjével, id. Eperjesi Lászlóval majdnem három hónapjuk van dolgozni a megoldáson.

A szóban forgó technikai problémával a versenyző csaknem két hónapja küszködik, a jövő hét keddi Gyulai Memorialon azonban szeretne újra nagyot dobni, és ha tizennyolc méter feletti kísérletei lesznek, azt már biztató jelnek lehet felfogni. Székesfehérváron szokás szerint erős nemzetközi mezőnyben kell helytállnia, az amerikai Chase Ealey (idei szabadtéri legjobbja 19.67), honfitársa, Maggie Ewen (18.58), a jamaicai Dannel Thomas-Dodd (19.48), a lengyel Paulina Guba (18.35), a fehérorosz Aljona Dubickaja (18.98) és a svéd Fanny Roos (18.88) lesz az ellenfele.

Róluk elég csak annyit tudni, hogy a jó formában lévő Márton Anita bármelyiküket képes legyőzni. Ehhez már csak azt a fránya technikai hibát kell kijavítani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik