Atlétika: Márton Anita bejutott a súlylökés döntőjébe

Vágólapra másolva!
2019.03.01. 21:10
null
Nem sikerült jól a címvédő Márton Anita selejtezője, de a hetedik helyen így is bejutott a döntőbe (Fotó: AFP)
Nem sikerült jól a címvédő Márton Anita selejtezője, de a hetedik helyen így is bejutott a fedett pályás Európa-bajnokság döntőjébe.

 

TIZENKILENC KELL AZ ÉREMHEZ

Szokatlanul izgulós volt ez a selejtező. Mi történt?
A melegítés jó volt, és magát a selejtezőt is jól kezdtem, 18.05-tel, de utána elkezdtem hajtani a forgásokat, amivel az volt a gond, hogy nem felül kellett volna megtenni, hanem alul, a lábamnál – mondta Márton Anita, fedett pályás Európa-bajnoki címvédő súlylökőnk. – Ebből következett, hogy a következő kísérletnél alászaladt a könyököm, az utolsó lökést pedig teljesen elhajtottam. Ezek miatt a technikai hibák miatt nem sikerült javítani.

A selejtezőben senki nem ért el olyan nagyon nagy eredményt…
Nem volt ez olyan rossz, hiszen négyen is teljesítették a döntős szintet, a svéd Fanny Roos viszont most elmaradt magától, bár ő még nem olyan stabil versenyző.

A döntőre javulni kell. Mit lehet ebből kihozni?
Azt nem mondom, hogy egyéni csúcsot fogok lökni, mert érzem, hogy nem vagyok olyan formában, a fél év kihagyás sokat számít. Az a célom, hogy idei legjobbat lökjek, és jó lenne, ha ez tizenkilenc méter környékén lenne. Szerintem egy éremért biztosan a fölött kell lökni, mert nincs rossz formában a mezőny. Szoros harc várható.

A magyar csapatból egy igazi húzónév kezdte a glasgow-i fedett pályás Európa-bajnokságot, melynek első és második versenyszáma a női ötpróba hatvan méteres gátfutása és magasugrása volt. Az elmúlt évek világversenyein egyre stabilabban teljesítő Krizsán Xénia (MTK Budapest) úgy utazott ki a kontinensviadalra, hogy megdönti két évvel ezelőtt, Belgrádban felállított 4631 pontos egyéni csúcsát, ami akkor negyedik helyet ért. Krizsánban, ha jól kezd és motivált tud maradni, egy dobogó is simán benne van, de Glasgow-ban rosszul kezdett gátfutásban, másfél tizeddel maradt el egyéni legjobbjától.

Az első három szám, a gátfutás, a magasugrás és a súlylökés közül csak az utóbbival vagyok elégedett – mondta Krizsán a Nemzeti Sportnak délelőtti program után. – Mind a három dobásom tizennégy méter felett volt. A gátnak nagyon nem örülök, mert kifejezetten gyorsa a pálya, és a magasugrásnál is úgy éreztem, alkalmas egy nagyobb ugráshoz. Komolyan mondom, száznyolcvanegy centinél azt sem tudom, mivel értem a léchez, pedig úgy éreztem, meglehet, sőt, még a száznyolcvankét centis egyéni csúcsomnál is több volt bennem.”

Krizsán hetedikként fordult az utolsó két versenyszámra, de nagyon szoros volt a mezőny, ekkor csak 63 pontnyira állt a dobogótól, két ponttal volt lemaradva az osztrák Ivona Dadic mögött, és csak tizenegy ponttal vezetett az osztrák Verena Preiner és az ukrán Alina Suh előtt.

A távolugrás lesz a kulcs, a nyolcszázon pedig beleadok apait-anyait” – mondta Krizsán, aki nem ment vissza a két program között a hotelbe, mert így csak két órája maradt volna pihenni, ami kevés. A távolugrás azonban nem sikerült úgy, ahogy szerette volna, a 605 centivel nem tudott javítani.

Nádházy Evelin ugyan az idén egyre jobb eredményeket ér el négyszáz méteren, azt azonban ő is elárulta, hogy továbbjutásban még nem gondolkodtak, hiszen neki egyelőre az is szép eredmény, hogy megfutotta a glasgow-i szintet.

NEM JÖTT KI

Kazi Tamás (800 méter)
„Szerettem volna továbbjutni az ötödik fedett pályás Európa-bajnokságom, de valahol ezt vártam, mivel nem volt kiélezve a fedett szezonom, csak két versenyem volt, és a másodikon futottam csak meg a szintet. Nehéz úgy kimenni egy világversenyre, hogy nincs edződ, akivel megbeszéld a taktikát, most érzem csak ennek a hiányát. Ez nyáron sem lesz könnyű, de bizakodó vagyok, mert időeredményben hoztam azt, amit szerettem volna, s ebből lehet építkezni a nyárra.”

Nádházy Evelin (400 méter)
„Az elején megpróbáltam egyenletes, gyors tempót futni, hogy a végén tudjak gyorsítani, de a fedett pálya nehezebb, kétkörös, bevágásokkal, én pedig itt még nem vagyok annyira tapasztalt. Szabadtéren jobban be tudom osztani az energiámat, ott minden csak a futáson múlik, nem a könyöklésen és a helyezkedésen. Sajnálom, hogy az egyéni legjobbam nem ezen a versenyen jött ki.”

A tavalyi berlini szabadtéri Eb-n a helyezkedés hevében Filip Ingebrigtsennel összeütköző és eleső középtávfutó Kovács Benjámin ezúttal nem ezerötszázon, hanem háromezer méteren indult. Szerinte ezen a távon a versenyzők nincsenek annyira rákényszerítve a „bunyóra”, ezért több a javítási lehetőség is. Inkább az erő és az állóképesség dönt, semmint a taktika, a befektetett munka ráadásul csak a verseny utolsó szakaszában mutatkozik meg, addigra csak az a cél, hogy a futó jó helyzetben legyen. A Bp. Honvéd 24 éves atlétája jól tartott a pozícióját az utolsó szakasz előtt is, de amikor mindenki a külső ívre sorolt a hajrá előtt, kicsit beragadt, és végül nyolcadik lett a futamában. Nem búslakodott, mint mondta, ebből ennyit tudott kihozni.

Nagyon nehéz verseny volt – mondta a versenyző, rávilágítva arra, hogy ennek több, rajta kívül álló oka is volt. – Az eddigi legnehezebb alapozáson vagyok túl, amit egyedül kellett végezne Keszthelyen, edzőtárs nélkül, messze az edzőmtől. Támogatás híján ugyanis nem tudtuk megoldani, hogy Budapesten készüljek. Ez viszont nem vezet semerre, ezen mindenképpen változtatni kell. A kijutáshoz ennyi is elég lehet, de ha előre akarunk lépni, akkor biztos háttér kell. Az a tizenkét versenyző, aki most döntőt fut háromezren, biztosan speciálisan tudott készülni, de legalábbis az edzőjével.”

A délutáni program a hivatalos megnyitóval kezdődött, ahol a hangzatos, ámde megtévesztő nevű, kizárólag Skóciában világhírű Red Hot Chilli Pipers ötvözte a skót duda hangzásvilágát a torzított elektromos gitárral, amit hallva jobbnak láttunk átmenetileg visszamenni a sajtóterembe. Hogy aztán időre visszaérjünk, hiszen a dobókörbe lépett a címvédő Márton Anita, aki a 2015-ös és a 2017-es fedett pályás Európa-bajnokságokon is aranyérmes lett női súlylökésben. Eddig ugyan hárman is jobbat dobtak nála a télen, de sokat elmond, hogy a mezőnyben a német Christina Schwanitz (20.05) mögött neki van a második legerősebb egyéni legjobbja (19.62), és edzőjével, id. Eperjesi Lászlóval híresek arról, hogy az év főversenyére tudják kiélezni a csúcsformát.

A selejtező azonban nem sikerült igazán jól, egy 18.05-ös kísérlet után már nem tudott javítani, elsősorban technikai hibák miatt, és kicsit izgulni kellett a végére, de a hetedik helyen bejutott a nyolcas döntőbe. Nyolcszázas futóink, Kazi Tamás és a betegséggel küzdő Vindics Balázs nem jutott tovább, az első versenynap egyetlen magyar döntőse Wagner-Gyürkés Viktória volt 3000 méteren.

Szombaton is mozgalmas nap várható, Nguyen Anasztázia próbál döntőbe jutni távolugrásban, de hatvan méteres sprintben is van indulónk a férfiaknál és a nőknél is, valamint rajthoz állnak remek formában lévő gátasaink is.

35. FEDETT PÁLYÁS EURÓPA-BAJNOKSÁG, GLASGOW
Férfiak.
800 m, előfutam: ...23. Kazi Tamás (magyar) 1:49.66, ...25. Vindics Balázs (magyar) 1:49.98, nem jutottak be az elődöntőbe. 3000 m, előfutam: ...18. Kovács Benjámin (magyar) 7:59.89, nem jutott be a döntőbe. Súlylökés. Európa-bajnok: Michal Haratyk (Lengyelország) 21.65, 2. David Storl (Németország) 21.54, 3. Tomás Stanek (Csehország) 21.25. Nők. 400 m, előfutam: ...32. Nádházy Evelin (magyar) 53.90, nem jutott be az elődöntőbe. 3000 m. Ötpróba. Eb: Katarina Johnson-Thompson (Nagy-Britannia) 4983 pont, 2. Niamh Emerson (Nagy-Britannia) 4731, 3. Solene Ndama (Franciaország) 4723, ...7. Krizsán Xénia (Magyarország) 4608 pont (60 m gát: 8.45, magas: 178, súly: 14.17, távol: 605, 800 m: 2:10.50). Súly, selejtező: ...7. Márton Anita (magyar) 18.05, bejutott a döntőbe

SZOMBATI PROGRAM
11.00:
Távolugrás, nők, selejtező (Nguyen Anasztázia). 11.25: 60 m, férfiak, előfutamok (Szabó Dániel). 12.13: 60 m, nők, előfutamok (Sorok Klaudia). 13.02: 60 m gát, férfiak, előfutamok (Szűcs Valdó). 13.35: 60 m gát, nők, előfutamok (Kerekes Gréta, Kozák Luca). 19.00: Magasugrás, férfiak, döntő. 19.10: Rúdugrás, férfiak, döntő. 19.25: 800 m, férfiak, elődöntők (Kazi Tamás, Vindics Balázs). 19.50: 60 m, nők, elődöntők (Sorok Klaudia). 20.20: 60 m, férfiak, elődöntők (Szabó Dániel). 20.47: 3000 m, férfiak, döntő. 21.10: 400 m, nők, döntő. 21.22: 400 m, férfiak, döntő. 21.35: 60 m, nők, döntő. 21.50: 60 m, férfiak, döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik