Atlétika: marad az eltiltás, az oroszok nem utaznak a vb-re

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.02.06. 20:52
null
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, Sebastian Coe nem enged (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) döntése alapján az orosz szövetség (VFLA) atlétáinak eltiltása érvényben marad, az ország képviselői továbbra sem versenyezhetnek nemzetközi versenyeken, így a nyáron, Londonban megrendezendő világbajnokságon sem.

Mint ismert, az Oroszországban 2014-ben kitörő doppingbotrány miatt az orosz sportolók – a feltételeket teljesítő atlétákat leszámítva – nem indulhattak a riói olimpián, illetve más sporteseményeken sem vehettek részt. Nem segített a helyzetükön, hogy orosz tisztviselők decemberben elismerték, rendszerszinten zajlott náluk a doppingolás.

Az eltiltás 2015 novembere óta van érvényben, a mai, monacói IAAF-ülésen úgy határoztak, egyelőre nem oldják fel a tilalmat – 2017 novemberéig nem is várható mindez. Az orosz sportolók semleges zászló alatt továbbra is indulhatnak, ha eleget tesznek a megadott kritériumoknak – eddig 35-en nyújtották be a megfelelő papírokat.

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke azt mondta: a jelenlegi szabályok már nem a célnak megfelelők, így várható, hogy új javaslatokat terjesztenek elő. Illetve azt is elmondta, az atléták egyelőre nem válthatnak országot, nem honosíttathatják magukat.

Az IAAF munkacsoportjának elnöke, Rune Andersen pedig közölte: javul ugyan a helyzet, ám januárban előfordult olyan, hogy öt orosz sportoló visszalépett egy versenyen való részvételtől azt követően, hogy eljutott hozzájuk az információ: doppingtesztek várhatóak.

A világbajnokságot augusztus 5. és 13. között, Londonban rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik