Atlétika: Kipchoge és Muhammad lettek az év atlétái

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.11.23. 22:12
null
Dalilah Muhammad a monacói díjátadón (Fotó: AFP)
A férfiaknál a kenyai Eliud Kipchogét, a nőknél pedig az amerikai Dalilah Muhammadot választották az év legjobbjának a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnél (WA).

 

Kipchoge október elején Bécsben 1.59:40 óra alatt futotta le a maratont, ami ugyan világcsúcsként nem hitelesíthető, ám a két óra áttörése a „laboratóriumi körülmények” ellenére is történelmi tett.

Muhammad júliusban hazája világbajnoki válogatóján 52.20 másodpercre, majd a vb-döntőben 52.16-ra javította a 400 méteres gátfutás világrekordját, ráadásul a 4x400 méteres váltóval is diadalmaskodott.

Díjazták a legjobb 20 éven aluli atlétákat is: a férfiaknál győztes etióp Selemon Barega idei legjobb eredményeként ezüstérmes volt 5000 méteren a dohai felnőtt-világbajnokságon, az U20-asok között 5000 és 10 ezer méteren is vezeti a világranglistát. A női győztes az ukrán magasugró Jaroszlava Mahucsih lett, aki 2.04 méterrel U20-as világrekordernek mondhatja magát, ezüstérmet szerzett a dohai felnőtt-vb-n, a korosztályos Európa-bajnokságon pedig nem talált legyőzőre.

A sportszerűségi díjat a bissau-guineai Braima Suncar Dabo kapta, miután a dohai vb férfi 5000 méteres versenyeinek előfutamában végig támogatva, szinte vonszolta magával az arubai Jonathan Busbyt, aki láthatólag teljesen elkészült erejével, de a hathatós segítséggel végül teljesíteni tudta az öt kilométeres távot.

Eliud Kipchoge videón köszöntötte a gála résztvevőit (Fotó: AFP)
Eliud Kipchoge videón köszöntötte a gála résztvevőit (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik