VINCZE SZABOLCS 2020.07.13 09:12 Frissítve: 2020.07.13 09:20

Atlétika: két év után újra a pályán a magyar gátfutó

A makacs sérülését követő hosszú kihagyás után csütörtökön visszatér a gátfutó Koroknai Máté, akit megkeményített az elmúlt időszak.

Koroknai Máté (balra) a 2018-as Európa-bajnokság 400 gátas előfutamában negyedikként ért célba 50.70-nel, és már fájó Achillesszel jutott tovább az elődöntőbe (Fotó: Szabó Miklós)

 

Koroknai Máté legutóbb 2018. augusztus 7-én futott Berlinben, az atlétikai Európa-bajnokság 400 méter gát versenyszámának elődöntőjében 49.77-es egyéni csúccsal lett ötödik a futamában. Bár a fináléba nem jutott be, nagyon szép eredmény volt ez, mert a verseny előtt jobb lába Achilles-ín-problémái miatt alig tudott edzeni, a versenyben is gátolta, sőt 2019 júliusáig nem is tudták meggyógyítani.

„Jártam gyógytornára, akupunktúrára, speciális masszázsra, megvizsgáltak Németországban is, de az segített, amikor tavaly májusban, a dél-afrikai edzőtábor után Spiriev Attilával és az edzőmmel, ifjabb Tomhauser Istvánnal úgy döntöttünk, két hónapra teljesen leállok. Hat héttel később már éreztem, hogy megszűnt a fájdalom – mondta a DSC-SI 27 éves versenyzője, akit 2018 decemberében meg is műtöttek, de a beavatkozás nem hozta meg a várt javulást. – Azóta szobabicikliztem, futottam vízben és ugrószivacson, tavaly augusztustól pedig már rendes edzésmunkát tudok végezni.”

IFJ. TOMHAUSER ISTVÁN, KOROKNAI MÁTÉ EDZŐJE

„A berlini Eb után sokáig nem javult Máté állapota, meg kellett változtatni és optimálissá tenni a terhelést, és tavaly már látszott, hogy a kihagyás után újra fel tudjuk őt építeni. Sokkal többet tudna és szeretne edzeni, de igyekszünk minél kevesebbet kockáztatni, próbáljuk azt az optimális minimumot megtalálni, amelyből előre tudunk lépni úgy, hogy ne sérüljön meg újra. Máté a tipikus példája annak, mennyire szükség van az egyénre szabott edzésmunkára.”

Az elmúlt időszakban egy-két havonta még visszatért a fájdalom, de edzője nagyon türelmes volt vele, együtt megtalálták az egyensúlyt, így két küzdelmes év után mostanra teljesen elmúlt a fájdalom. Igaz, az új terhelés miatt akadtak újabb problémák, de szerencsére egyik sem bizonyult megoldhatatlannak.

„Nagyon óvatosak voltunk, illetve vagyunk a mai napig. Heti háromszor volt futóedzésem, figyeltük, hogyan reagál a lábam, és ahhoz igazítottunk mindent – folytatta a sportoló. – Nagyon készültünk az idei visszatérésre, de kellett vagy két hét, mire el tudtam fogadni, hogy nem lesz olimpia. Sokat segített, hogy ebben az évben nekem azt kell a szemem előtt tartani, hogy egészséges maradjak.”

A két fő cél az egy évvel elhalasztott tokiói olimpia és a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság, az idén hat-hét versenyen indul, és ha azokat élvezni tudja, jó eredményeket érhet el – szeretne 50 másodperc alá jutni.

Bár Koroknai Máté életében most újra a sport az első, ez korántsem jelenti azt, hogy mellette ne lenne más fontos feladata. Testvérével, az idén 30 éves, szintén 400 gáton versenyző Tiborral együtt 2017-ben Amerikában villamosmérnökként végeztek, Máté most mesterképzésre jár a Budapesti Műszaki Egyetemre mérnök-informatikus szakon. És ha ez nem lenne elég, egy debreceni cégnél programozóként dolgozik távmunkában.

„Az elmúlt időszak megkeményített, egyrészt mert ráébresztett, hogy nem hullik az ölembe a jó eredmény, néha a szokottnál is jobban meg kell szenvedni érte, másrészt megtanultam azt is, hogy akkor is lehet rossz vége egy történetnek, ha te mindent jól csinálsz – fogalmazott Koroknai Máté. – Abba is jobban belegondoltam, hogy nem tudom örökké ezt csinálni, így addig kell élveznem, amíg lehet.”

A versenyző két év után, csütörtökön Debrecenben áll először rajthoz, majd július 26-án, a Honvéd-kupán 400 méteres síkfutásban, egy héttel később pedig a Budapest Openen újra 400 gáton versenyez, és ha lesz a programban, a 4x400-as váltóban is.

„Ezt az évet nem fogjuk kimaxolni, azt a következőre tartogatjuk. Mivel december elsejéig az olimpiai szinteket sem lehet teljesíteni, nincs értelme kockáztatni” – tette hozzá.

2020.06.29 19:17:06

Atlétika SZABÓ GÁBOR

Wartburg kombiból élve is másfél száz aranyat nyert már a masters-bajnokságokon.

2020.06.22 18:19:20

Atlétika L. PAP ISTVÁN

A Fekete Gazella gyermekbénulással küzdő kislányból lett Amerika ikonja.

2020.05.09 12:30:34

Atlétika L. PAP ISTVÁN

Az örökifjú sprinter karrierjét doppingügye és hazai ellenségei mellett a kor sem tudta megtörni.

2020.05.07 21:15:14

Atlétika PIRCS ANIKÓ

„Minél extrémebben néz ki valaki, annál jobban odafigyelnek rá, mert a különleges külső magabiztosságot sugall.”

2020.04.23 14:53:35

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Februárban egyéni csúcsot futott 800 méteren, így motivációja kitarthat az elhalasztott tokiói olimpiáig.