Atlétika: kampány a 2023-as budapesti vb-ért és a sportág jövőjéért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.29. 13:47
Több ismert magyar atléta a közösségi médiában kampányt indított, amelyben kiáll a sportág jövőjéért és a 2023-as budapesti világbajnokságért, ehhez pedig a hazai atlétikai élet számos képviselője és a magyar szövetség is csatlakozott. 
A Budapesti Atlétikai Stadion látványterve
A Budapesti Atlétikai Stadion látványterve
A Budapesti Atlétikai Stadion látványterve

Mint ismert, a Kúria szerint lehet népszavazást tartani arról, épüljön-e atlétikai stadion a Csepel-sziget csúcsán, ezért a bíróság hitelesítette az erről szóló népszavazási kezdeményezést. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy az újonnan megválasztott fővárosi önkormányzat leállíthatja azokat a beruházásokat, amelyekkel nem ért egyet. Világos állásfoglalást várnak Karácsony Gergely főpolgármestertől azzal kapcsolatban, hogy támogatja-e a már elnyert világesemények megrendezését – ebbe a körbe tartozik az atlétikai vb vagy a 2022-es kézilabda Európa-bajnokság.

Közben Baji Balázs és több ismert sportoló kampányt is indított, melyhez számos kiváló sportoló és a magyar szövetség is csatlakozott: „Még senki nem mondott olyat, hogy nem Budapest rendezi a vb-t. Mi azt szeretnénk, hogy ez ne is forduljon meg senkinek a fejében! A cél, hogy mindenki lássa, sokan vagyunk, akik imádjuk az atlétikát és szeretnénk 2023-ban Budapesten látni a vb-t! Minél többen vagyunk, annál kevésbé gondol bárki arra, hogy ne fővárosunk rendezze a világbajnokságot. Csatlakozz hozzánk, hogy együtt váltsuk valóra ezt az álmot!” – áll a Facebookon közzétett felhívó szövegben.

A világbajnoki bronzérmes Baji Balázs az atlétika jövőjét féltő, összefogást kezdeményező posztot tett ki a közösségi oldalára a kampány kapcsán. „Elbizonytalanított a jelenlegi helyzet és megijedtem attól, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság és vele együtt az atlétika jövője veszélybe kerül. Fontosnak érzem, hogy a végleges döntés előtt mindenki tudja, hogy mit jelent számunkra a hazai rendezésű világesemény, és azt is, hogy az atlétikának, ami Magyarország ötödik legsikeresebb sportja, nincs egy igazi otthona, edzőközpontja, nemhogy nemzetközi eseményekre alkalmas létesítménye – olvasható a bejegyzésben, amely így folytatódik:

„A vb szól erről és még többről. Szól rólunk, akiknek a hazai közönség mindennél többet jelent, és szól azokról a fiatalokról, akik a hazai rendezésű vb miatt kapnak kedvet a gátfutáshoz vagy más versenyszámhoz. Nem is beszélve a nézőkről, akik életre szóló élményt kapnak! Nem tudom, most honnan fog jönni a segítség, de hiszem, hogy akinek volt a fentiekhez hasonló élménye, az megérti, hogy miről beszélek. Mondják egyesek, hogy az atlétika alig érdekel valakit. Hogy a mi sportágunk népszerűsége sehol nincs a többi sporthoz képest. Mutassuk meg, hogy hányan szeretik az atlétikát, és fogjunk össze a jó ügyért!”

Bajihoz számos versenyzőtársa, így a súlylökő világbajnok Márton Anita és a hétpróbázó Krizsán Xénia is csatlakozott.

„A tavalyi évben kétszer éreztem magam a fellegekben. Először Birminghamben, amikor megszereztem a magyar atlétika első világbajnoki aranyérmét. Másodszor, amikor Budapest elnyerte a 2023-as atlétikai vb rendezési jogát. A pályázat során – amelynek én is aktív részese voltam – legalább úgy küzdöttem, mintha a dobókörben álltam volna. Küzdöttem nemcsak a vb-ért, nemcsak egy végre használható edzőközpontért, hanem az egész hazai atlétikáértemelte ki Márton Anita, aki egyetértett abban, hogy a vb csak egy eszköz arra, hogy hatalmas dolgok történjenek a sportágban.

„Versenyeztem itthon, tudom, mennyi pluszt jelent a közönség buzdítása, de a vb az mégis más. Pár napja azonban elkezdtem kapni a kérdéseket: Xéni, nem félsz, hogy bukik a vb? Hogy hiába hittem, mégis máshol rendezik? Igazából erre nem tudok mit felelni, nem vagyok politikus, hanem sportoló. Nekem nincs jobb- vagy baloldali buzdítás, számomra csak EGY közönség van. A hazai pálya. Ahol mindent beleadok írta le érzéseit Krizsán Xénia.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik