Atlétika: Jó esélyem van kijutni az olimpiára – Kozák Luca

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.02.17. 11:18
null
Kozák Luca remek formában van a hétvégi budapesti fedett pályás országos bajnokság előtt (Fotó: Imago)
A gátfutó Kozák Luca idén beállította országos csúcsát Torunban, és jó esélye van arra, hogy megszerezze első országos bajnoki címét fedett pályán.

 

Kozák Luca tavaly 7.97-es országos csúcsot futott a glasgow-i fedett pályás Európa-bajnokság elődöntőjében, de egy balszerencsés mozdulat következtében kifordult a bokája, így nem tudott indulni a fináléban. Az idén újra megfutotta ezt az időt Torunban, és kiegyensúlyozottan teljesített másik három versenyén is, igaz, a legutóbbin, Berlinben egy technikai hiba miatt lemaradt a dobogóról.

SUBA LÁSZLÓ, KOZÁK LUCA EDZŐJE

„Az idén egy hónapos versenyszezont terveztünk fedett pályán, ebből egy gyorsított kéthetes nagy menet lett, amibe csak négy-öt viadal fért bele, mindegyik után néhány napos pihenővel. Az idény elején úgy voltunk vele, ennek függvényében döntjük el, megyünk-e a világbajnokságra, amely végül elmarad. Szerettünk volna ezeken a versenyeken jobb eredményt elérni, mint tavaly, ezért a szezon felmérésszerű is volt. Luca tavalyi glasgow-i sérülése után technikában és erőben is volt mit pótolnunk. Engem meglepett a teljesítménye, bevallom, az edzéseken nem láttam benne azt a gyorsaságot, amit a versenyeken mutatott, hiszen végig pariban volt a legjobbakkal. Most úgy látom, ha sikerül a héten felrázni a fárasztó versenyzések után, akkor újabb országos csúcs is lehet ebből a hétvégi országos bajnokságon. Már csak azért is, mert tudom, Luca magának is bizonyítani akar.

„A harmadik gátba térddel belerúgtam, emiatt elveszítettem a ritmusomat és lelassultam, de az eredményem így sem olyan rossz, pláne ilyen erős mezőnyben – mondta a Nemzeti Sportnak Kozák Luca, aki negyedikként ért célba 8.10-zel. – Tavaly ilyen idővel teljesen elégedettek lettünk volna, sőt, a mostani fedett pályás eredményeimet is aláírtam volna a szezon előtt.”

Ennek egyik oka, hogy a dohai világbajnokságot a szokásoshoz képest későn, október elején rendezték meg, így nemcsak a szezon csúszott el, hanem vele együtt a következő idényre való felkészülés is, ezért túlzott elvárásokat nem támasztottak vele szemben. Menet közben azonban kiderült, hogy a Debreceni SC-SI 23 éves sprintere nagyon is jó formában versenyez, ezért már egyre jobban sajnálja, hogy elmarad a nankingi fedett pályás világbajnokság, amit a koronavírus miatt egy évvel elhalasztottak.

„Nem sokkal az első versenyem után derült ki, hogy a vébé elmarad, de akkor már nem sok lehetőségünk maradt átszervezni az évadot – folytatta Kozák. – Az országos bajnokság után akartuk elkezdeni a könnyítést és a gyorsítást, ebből következően az eddigi négy versenyemre, Karlsruhéba, Düsseldorfba, Torunba és Berlinbe is munkából érkeztem, nem is jelöltünk ki az idei fedett pályás szezonban főversenyt.”

Ez így a február 22–23-i országos bajnokság lehet, amelyre Kozák Luca remek sorozat után érkezik, így jó esélye van arra, hogy megszerezze első fedett pályás országos bajnoki címét. Eddig ugyanis csak szabadtéren diadalmaskodott: 2018-ban és 2019-ben. A téli idényben eddig hat ob-n indult, 2014-ben Krizsán Xénia, 2015-ben Répási Petra, 2016 és 2019 között Kerekes Gréta győzte le négyszer – igaz, kettejük versengése egyre szorosabb lett, Kozák tavaly már csak egyetlen századdal maradt alul.

KOZÁK LUCA IDEI FEDETT PÁLYÁS EREDMÉNYEI
Január 31.
Karlsruhe 8.02 5. hely
Február 4.
Düsseldorf 8.01 5. hely
Február 8.
Torun 7.97* 5. hely
Február 14.
Berlin 8.10** 4. hely
*országosrekord-beállítás
**az előfutamban 8.04-et futott

Ezen a héten mindennap lesz edzése, de a lényeg nem a terhelés lesz, hanem az, hogy lendületben maradjon: edzőjével, Suba Lászlóval még nem döntötték el, hogy a 60 gát mellett elindul-e a 60 méteres síkfutásban is.

„Erre legutóbb 2015-ben volt példa, ám ha bírni fogom, benevezek, mert jó visszajelzés, hogy hol tartok, milyen a síkformám – fogalmazott Kozák, akinek síkon 7.52 az egyéni csúcsa még 2017-ből. – Ez nem igazán kiemelkedő eredmény, de kíváncsi vagyok, mire lehetek képes most. Remélem, ennél jobbra.”

A debreceni versenyző az ob után szeretett volna még egy versenyen elindulni, Belgrádban február 27-én, ám elállt az indulástól, inkább a legfontosabb célra összpontosít, 100 gáton a 12.84-es olimpiai szint elérésére.

„Ez csak két századdal jobb az egyéni csúcsomnál, így elképzelhető, hogy a szabadtéri szezonban megfutom, de éppen azért szerettem volna jó fedett pályás idényt teljesíteni, hogy a világranglistán jó pozícióból kezdjem a szabadtérit – tette hozzá Kozák, aki jelenleg a 20. helyen áll a nemzetközi szövetség éves ranglistáján, amelybe a dohai, a düsseldorfi és a toruni eredménye is beleszámít. – Ez biztonságot ad, mert ha a szint nem is lesz meg, ranglistáról még kikerülhetek Tokióba, amire elég jó esélyem van, bár nyilván nem lehet kizárólag erre hagyatkozni.”

Kozák Luca önbizalommal kezdheti a szabadtéri szezont (Fotó: Török Attila)
Kozák Luca önbizalommal kezdheti a szabadtéri szezont (Fotó: Török Attila)

Kozák Luca március végén háromhetes edzőtáborba utazik a törökországi Belekbe, majd tíznaposra a portugáliai Monte Gordóba. Mint mondta, a tervek szerint május elején kezdi meg a versenyzést, a 9–10-i országos csapatbajnoki elődöntőn Miskolcon. Ezen kívül még két fix versenye van a 2020-as naptárjában: június 27–28-án a szabadtéri országos bajnokság Budapesten és július 7-én a Gyulai István Memorial Székesfehérváron. A szabadtéri szezon előtt leülnek edzőjével, Suba Lászlóval, és eldöntik, mikor és hány versenyre neveznek még, mennyire lesz szüksége Lucának a szint teljesítéséhez – és annak függvényében az olimpiai részvételhez.

FEDETT OB ELŐTT

A BOK-csarnokban rendezik meg a hétvégén a fedett pályás országos bajnokságot, amely a nankingi világbajnokság elmaradása miatt a legjobb magyar atléták közül többnek is az utolsó idei téli versenye lesz, egyben a legfontosabb is. A hazai szövetség szombat-vasárnap „ráhangoló” versenyt szervezett, amelynek második napján is születtek szép eredmények.

A MASZ NYÍLT FEDETT PÁLYÁS VERSENYE, BOK-CSARNOK, MÁSODIK NAP

Férfiak
1500 m:
1. Vörös Márk (UTE) 3:49.33
Távol: 1. Pázmándi Dominik (Szolnoki MÁV-SE) 750

Nők
400 m: 1. Molnár Janka (Budafoki MTE) 54.10
Rúd: 1. Klekner Hanga (DSC-SI) 407, 2. Garamvölgyi (PSN Zrt.) 400
Távol: 1. Lesti Diana (TSC-Geotech) 623

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik