Atlétika: Ha idén képes vagyok rá, jövőre is megcsinálom – Kozák Luca

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.07.05. 12:20
null
Kozák Luca az elmúlt négy hónapban is rendszeresen tudott edzeni a debreceni atlétikai pályán (Fotó: Matey István/Hajdú-bihari Napló)
Remek idővel kezdte a szabadtéri szezont a gátfutó Kozák Luca, aki apró célokat maga elé tűzve vészelte át a karanténidőszakot.

Bár a koronavírus-járvány miatt nehéz időszakon vagyunk túl, a gátfutó Kozák Luca még sosem kezdte ilyen jól a szabadtéri szezont: csütörtökön 12.92-es időt futott Eisenstadtban a száz gát előfutamában, ami csak hat századra van 12.86-as egyéni csúcsától.

VÉLEMÉNY

SUBA László, Kozák Luca edzője: „Csütörtökön, a melegítés után beszéltünk telefonon Lucával, mondta, úgy érzi, kellően felpörgött, ezért megállapodtunk egy bátor futásban, ami be is jött. A fedett pályás szezonban kifejezetten jó állapotban volt, az erővel és a gyorsasággal most sincs gondja, elvégre négy hónapja folyamatosan edzünk. Egy sportoló azonban a versenyeken tudja igazán odatenni magát, így megbeszéltük, hogy a halasztások ellenére sem lehet elengedni ezt az évet, végig kell csinálni, jó formában maradni, hogy innen tudjunk majd előrelépni. Ez erősen motivál mindkettőnket. Idén a gyorsaság fejlesztését helyezzük előtérbe, amihez később jön majd a technika, hogy a nagyobb sebességet a gáton is kamatoztatni tudja.”

„A menedzserem két hete kérdezte, lenne-e kedvem elindulni egy kisebb versenyen Ausztriában, ahol főleg sprintszámok szerepelnek a programban – mondta a DSC-SI 24 éves versenyzője a Nemzeti Sportnak. –  Az edzőmmel, Laci bácsival megbeszéltük, és végül igent mondtunk, mert közel van a határhoz, a mezőny nemzetközi, és bevallom, kicsit monoton volt az elmúlt időszak. A legrosszabb, hogy nem láttam a végét, így jó volt kicsit kiszakadni belőle.”

A kismartoni versenyre elsősorban a környező országokból érkeztek atléták. Színvonalát jól mutatja, hogy az előfutamban Stanislava Skvarková megdöntötte a szlovák csúcsot, és 13.02-vel a második legjobb időt futotta Kozák mögött. Aki a döntőben egyébként 12.96-tal nyert, de ezt a megengedettnél nagyobb hátszél (+2.3) miatt végül nem fogadták el hivatalos eredménynek.

„Kicsit meglepett az időm, és nemcsak azért, mert ilyen jó futással még sohasem kezdtem szabadtéri szezont, hanem mert belülről nem éreztem annyira jónak – folytatta a debreceniek fedett pályás országos csúcstartó sportolója. –  De az első futás mindig lutri nálam, most 13.10-es idő volt az elvárás magammal szemben, ami azért érdekes, mert Laci bácsi is ugyanezt az időt lőtte be nekem, tőlem függetlenül. A napos előfutamot rosszul mérték, az óra először 13.05-öt mutatott, de már annak is örültem. A döntőben aztán eső és erős, lökésszerű szél volt, ami rátolt a gátakra, de a két futás alapján bízom benne, hogy össze fog állni a mozgásom.”

Kozák Luca elmondta, az elmúlt négy hónapban el tudták végezni a szokásos munkamennyiség hetven-nyolcvan százalékát, ami egyrészt annak köszönhető, hogy válogatott sportolóként edzőjével használhatták a klub atlétikai pályáját, másrészt hazavihetett néhány súlyt, így otthon össze tudott állítani egy kis házi konditermet. A napirendje kicsit egysíkú volt, de így legalább behozta azt a hátrányát, hogy tavaly sokáig nem tudott futni a glasgow-i fedett pályás Európa-bajnokságon megsérülő bokája miatt. És a fizikum mellett a motivációja sem szenvedett csorbát.

„Alapból nagyon szeretek versenyezni, ez éltet, ami elvileg rossz is lehetett volna a viadalok elmaradása miatt, de ezt úgy oldottam meg, hogy edzéseken apró célokat tűztem ki magam elé, és időnként tartottunk kisebb versenyeket is egymás között – fogalmazott Kozák. –  Egyedül akkor bizonytalanodtam el, mikor bejelentették a párizsi kontinensviadal elmaradását is, de gyorsan túllendültem rajta, később pedig kicsit meg is nyugodtam, hogy mégis lesz valamilyen szezon, amikor a szövetség bejelentette: megtartja a hazai versenyeket.”

Célokat persze nehéz kitűzni, hiszen az idén nem lesz világverseny, és a 12.84-es olimpiai szintet is csak december elsejétől lehet újra teljesíteni. Kozák Luca szeretne faragni az egyéni csúcsán, ami akár szintteljesítés is lehet, hiszen a kettő között csupán két század a különbség. Mivel edzőjével elsősorban a gyorsaság fejlesztésére használták ki az elmúlt időszakot, Kozák idén szeretne elindulni száz méteres síkfutásban is néhány versenyen, ami nem volt szokatlan tőle eddig sem.

„Persze a gátfutás a fontosabb, és jót tenne lelkileg is, ha meg tudnám futni az olimpiai szintet – tette hozzá Kozák Luca. –  Még akkor is, ha november előtt sikerülne, és nem számítana bele a kvalifikációba. Ha ugyanis idén képes vagyok rá, jövőre is megcsinálom.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik