Atlétika: a WADA felfüggesztette az orosz szervezet tagságát

Vágólapra másolva!
2015.11.19. 10:05
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egyhangú döntéssel felfüggesztette az Orosz Antidopping Csoport tagságát kötelezettség-teljesítés elmulasztása miatt. Beckie Scott, az Ügynökség sportolói bizottságának vezetője kiterjesztené az oroszországi doppingbotránnyal kapcsolatos vizsgálatokat.

A WADA azután foglalt így állást a felfüggesztésről a Colorado Springs-i éves közgyűlésén, hogy az orosz atlétikában kirobbant doppingbotrány hátterének felderítésére létrejött testület megállapítása szerint Oroszországban széleskörű, szisztematikus doppingolás zajlik.

Kiterjesztené az oroszok vizsgálatát a WADA egyik vezetője

A 2002-es Salt Lake City-i téli olimpia kanadai sífutóbajnoka elmondta: a közelmúltban a világ minden tájáról számos sportoló megkereste, akik csodálkoznak, az atlétikán túl miért nem végeznek ellenőrzéseket az összes többi sportágban Oroszországban.

Craig Reedie WADA-elnök reakciójában elismerte, hogy a szervezetnek ezt kellene tennie, egyúttal azonban jelezte, hogy
ennek a financiális háttere nem megoldott.

Többek között minták tűntek el, eredményeket hamisítottak meg, és szakembereket, sportvezetőket, orvosokat vesztegettek meg. Emiatt múlt kedden a WADA felfüggesztette a moszkvai, korábban általa akkreditált laboratórium működését, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) pedig pénteken – a WADA javaslatára – az orosz sportági szövetség (VFLA) tagságát.

Az IAAF döntése azt jelenti, hogy orosz atléták nem vehetnek részt nemzetközi versenyeken – így az olimpián sem – mindaddig, amíg az orosz sport-, illetve sportági vezetés meg nem teszi a szükséges lépéseket a helyzet megváltoztatására. Hazai versenyekre nem vonatkozik a tiltás.

A Nemzeti Doppingellenes Szervezetek Intézete (iNADO) hétfőn azt javasolta a WADA-nak, hogy az oroszországi doppingbotrány miatt az ország atlétái ne indulhassanak a jövő évi riói olimpián.


 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik